Creacions agraïdes
3 receptes de calamars sense complicacions
Tres cuiners amb recorregut t’ensenyen com fer bons plats amb el cefalòpode

calamares /
¡Hi ha moltíssimes opcions! Si el calamar és tan agraït a la cuina és perquè es pot fer de moltes maneres: a la planxa, farcit, cuinat... El cos, les potes, els tentacles... No et desconcertarem.
Només et proposarem aquestes tres receptes amb calamars sense complicacions.
‘Newsletter’ Cata Major

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.
Són de tres cuiners amb recorregut, que t’ensenyen com fer bons plats amb el cefalòpode
Calamars amb ceba amb comí
«Aquest plat es feia a casa de la meva àvia i em recorda una època molt precisa de la meva vida. Quan vaig prendre consciència que m’agradava molt tenir 10 anys i ja llavors vaig començar a preguntar com es cuinava. M’agrada rememorar aquells moments amb tota la família, cuinant-lo jo mateix. Cal tenir en compte que són una mica picants», explica Isidro Marqués, que va ser xef de Café San Telmo.
La (imprescindible) recepta de calamars a la romana de la mare dels Roca
Montserrat Fontané, mare dels germans Roca, dona a conèixer una de les seves receptes més emblemàtiques i sol·licitades de Can Roca, a Girona, el bar i restaurant familiar on Montserrat cuina des del 1967.
Acabats de fer són una menja insuperable, amb la cobertura crepitant i l’interior tendre. Bufar-se els dits i les anelles i menjar: una meravella. Els calamars a la romana (que no es mengen a Roma) com a emblema de la cuina popular.
Durant la gravació de la recepta per a ‘Cata Mayor’, el seu fill Joan es queda en segon pla, rialler, i la que brilla, com ha de ser, és la mare. Amb magisteri i a la velocitat del llamp, explica, cobreix i fregeix.
A l’acabar, Joan s’apunta a la degustació i confessa que furta els calamars a la cuina de Can Roca.
Calamars farcits de botifarra
Jordi Esteve, xef de Nectari, recorda de manera especial aquest plat per una raó molt familiar.
«La meva àvia el solia fer i amb 99 anys encara venia a preparar-lo al restaurant. Em transmet carinyo».
Per això diu que la recepta de calamars farcits de botifarra és la recepta de la seva vida.
- Entrevista Carla Simón: «La meva mare va deixar l’heroïna i em va tenir a mi, tot i que després va arribar la putada de la sida»
- Restauració Tanquen una desena de bars i restaurants de la Costa Brava després del suïcidi del propietari
- Accident a Portugal Almenys 15 morts i 18 ferits al descarrilar un funicular a Lisboa
- Sanitat privada El grup Vithas estrenarà el seu hospital de referència a Catalunya a l’octubre
- Un crim sense resoldre 24 anys desprén L’ADN del jersei d’Helena Jubany obre la porta a un judici
- Cimera a París 26 països, entre ells Espanya, "es comprometen formalment" a desplegar tropes a Ucraïna un cop signada la pau
- Onze de Setembre Illa dissenya una Diada «oberta al món»: «Catalunya és un país ric dins de la seva diversitat»
- Xoc entre poders Illa critica la plantada de Feijóo en l’obertura de l’any judicial: «No podem desmuntar o desprestigiar les institucions»
- Òbit Giorgio Armani, el ‘rei’ de la moda italiana, mor als 91 anys
- Discrepàncies internes Rull rebutja els motius de Giró per anar-se’n de Junts: «Quan hi ha possibilitat d’entesa s’entra a fons, aquí i a Madrid»