la recepta de la meva vida
Recepta de calamars 'tom yum'
"Un plat de Tailàndia, país del qual em va sorprendre la gastronomia. Al·lucinant", explica Carolina García, xef del We Bistrot
	calamares
INGREDIENTS PER A 2 PERSONES
- 500 ml de fumet
- 6 tomàquets pera
- 2 escalunyes
- 4 alls
- 4 rodanxes de galanga o gingebre
- 6 fulls de llima quefir
- 3 tiges de citronel·la
- 50 g de ceps
- 1 cullerada sopera de salsa de peix fermentat
- 1 llima
- 1 cullerada de pasta de xili o mig xili fresc (el picant pot anar al gust)
- 10 g de midó
- 1 culleradeta de sucre
- 8 xipirons d’uns 6 cm
- Fulles de coriandre
- Farina per cobrir
- Sal Maldon i oli d’oliva suau
Per al fumet de caps de gamba
- 1 l d’aigua
- 1 ceba seca mitjana
- 1 porro
- 1 pastanaga
- 200 g de peix de morralla
- 200 g de caps de gamba
ELABORACIÓ
Per al fumet
1. Peleu i talleu els vegetals en bresa i cuineu-los en una paella a foc mitjà.
2. Quan estiguin daurats, afegiu-hi els caps de les gambes i pugeu el foc durant uns minuts sense deixar de remoure-ho. Afegiu-hi el peix i abaixeu el foc.
3. Passats un parell de minuts, afegiu-hi l’aigua i deixeu-ho cuinar a foc mitjà 15 minuts. Apagueu el foc i deixeu-ho infusionar 15 minuts més. Coleu la preparació i reserveu el caldo restant en refrigeració.
Per a la salsa 'tom yum'
1. Peleu i talleu a la brunesa les escalunyes, els alls i el gingebre.
2. Cuineu-ho a foc mitjà fins que es daurin. Afegiu-hi el tomàquet tallat a daus i la pasta de xili i continueu-ho cuinant. Afegiu-hi el sucre, la salsa de peix, les fulles de llima quefir, la citronel·la tallada a trossos i cobriu-ho amb el fumet.
3. Deixeu cuinar a foc fort 5 minuts i després abaixeu-lo 10 minuts més. Passat aquest temps, retireu de la preparació les fulles de llima quefir i la citronel·la, i tritureu la resta d’ingredients amb túrmix.
4. Passeu la salsa a un cassó i barregeu-la amb el midó diluït en una miqueta d’aigua perquè no faci grumolls. No deixeu de remoure la preparació fins que s’espesseixi.
5. Rectifiqueu-ho de sal i, fora del foc, afegiu-hi el suc de llima.
6. Cuineu els xipirons nets de dues formes. D’una banda, cobriu les potetes i fregiu-les en abundant oli molt calent perquè estiguin cruixents. De l’altra, cuineu els cossos a la planxa fins que perdin l’aigua i es daurin.
7. Cuineu els ceps a la planxa tallats a fines làmines.
Notícies relacionades
PRESENTACIÓ
1. Col·loqueu un parell de cullerades de la salsa 'tom yum' a la base del plat i, sobre la salsa, les peces de calamar a la planxa entrellaçades amb els ceps. Sobre els ceps, poseu-hi les potetes arrebossades i decoreu-ho amb les fulles de coriandre, unes gotes de suc de llima i sal Maldon.
- SEGURETAT SOCIAL I PENSIONS El Govern manté la ‘retallada’ a les pensions: jubilar-se abans de temps es penalitzarà tot i que s’hagin cotitzat més de 40 anys
 - Pensions ¿Quan es cobra la paga doble de Nadal? Bones notícies per als jubilats
 - Acte a la Generalitat Illa llança la seva reforma de l’administració pública de la Generalitat amb 50 propostes d’experts
 - Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
 - Polítiques públiques Les cinc claus de la reforma de l’administració de Catalunya: de la reducció de la burocràcia a l’ús de la IA
 
- 'El segon cafè' de La 2Cat L’Editorial de Cristina Villanueva: Viure en una habitació, no és viure
 - Durant deu dies El primer bus sense conductor de TMB fa viatges gratuïts per als ciutadans per Montjuïc
 - Polítiques públiques El Govern crea el consell assessor que fiscalitzarà la reforma de l’Administració
 - El dijous 13 de novembre a les 19h El Periódico et convida a participar en un nou #afterwork amb Mònica Martínez Bravo
 - Somni infantil Carlos González, pediatre, explica les diferències entre malsons i terrors nocturns en els nens: «Es desperta plorant com si el matessin»
 
