secret revelat
Com es fa el millor croissant d'Espanya
Toni Vera (Pastisseria Canal) ha guanyat el concurs Millor Croissant Artesà de Mantega. L'hem pressionat perquè ens reveli el seu secret
El croissant de la Pastisseria Canal s’elabora amb mantega i farina franceses ’top’.
Quan vas a parlar amb Toni Vera sobre la seva victòria en el concurs Millor Croissant Artesà de Mantega d'Espanya, només vols que t'expliqui com el fa. I tastar-lo. Però aquest pastisser de 36 anys, que posa el seu talent al servei de la Pastisseria Canal (dos locals a Barcelona, a Calvet, 15, i Muntaner, 566), és gairebé un activista del croissant, que tant estima i tant li dol. «Se n'ha perdut l'essència i s'ha prostituït molt. ¡Si en venen fins i tot a les gasolineres!».
Quan tastes el seu, li dónes la raó al jurat que el va col·locar al davant de 41 croissants més, i promets a Vera que no tornaràs a trepitjar una gasolinera. T'agafen ganes d'anar a qualsevol establiment dels de debò, com el seu, amb el puny aixecat, reivindicant un croissant dels autèntics. I gastar-te 1,5 euros, el que costa la seva peça.

Toni Vera, de Pastisseria Canal.
Però, ¿com es fa el Millor Croissant Artesà de Mantega d'Espanya del 2016? «Com sempre. Amb matèries de primera qualitat, com la mantega francesa amb denominació d'origen i farina de blat francesa. I amb processos d'elaboració llargs, amb fermentacions llargues, perquè el croissant sigui més cruixent, tingui un alveolat més irregular i la mantega es noti».
DOS DIES PER FER-LO
Triga dos dies a fer un croissant. «El primer es fa la massa mare, que reposa 24 hores, i el segon la pastem amb sucre, sal, farina...». Després la fan reposar a dos graus perquè els llevats actuïn lentament i la massa es vagi endurint amb el fred. «Quan la massa està tan freda -explica Vera-, comencem a fer els plecs, alternant capes de massa amb mantega freda, que es veuen quan està acabat i que conformen el fullat».
Després estiren la massa, la tallen en triangles i els enrotllen formant un croissant. Es deixa fermentar tres hores i mitja a 28 graus i després es posen al forn a 180 graus durant 20 minuts.
- Londres 1960 L’única vegada que Espanya tampoc va participar a Eurovisió: aquest va ser el motiu
- Ensenyament A 4t d’ESO triaran entre matemàtiques acadèmiques o pràctiques
- Per indemnitzacions Les velles patates Corominas de Badalona deixen un deute de 200.000 euros al final de la seva liquidació
- A Collserola Trobats 50 senglars morts dins del radi d’afectació de la pesta porcina africana
- La tornada del rei Rosalía, eclipsada: els cantants i cançons més escoltades a Spotify Wrapped 2025
- Automobilisme Lando Norris conquista el Mundial de Fórmula 1 i evita el miracle de Verstappen
- Crisi sanitària Així operen els gossos que rastregen a la recerca de senglars morts per la pesta porcina
- Pesta porcina Experts catalans, espanyols i europeus rastrejaran la possible fuga de la pesta porcina des d’un laboratori
- Eleccions el 21-D La central nuclear d’Almaraz es converteix en arma electoral a Extremadura
- Violència de gènere Detingut un home de 35 anys per la mort d’una noia a Sevilla: s’investiga com a violència masclista
