HOMENATGE A GOOGLE

Antonie van Leeuwenhoek, el primer home que va veure nedar els 'animàlculs' de l'esperma

Fa 384 anys del naixement d'aquest llencer holandès, que, portat per la curiositat, va millorar les lents del microscopi i va descobrir tot un món de bacteris i protozous

antoni2hor

antoni2hor

2
Es llegeix en minuts

Antonie van Leeuwenhoek (Delft, Països Baixos, 24 d'octubre de 1632 - 26 d'agost de 1723) és el 'científic accidental' al qual Google rendeix aquest dilluns un homenatge amb un divertit 'doodle' que mostra les troballes que va aconseguir aquest tractant de teles millorant amb noves lents l'invent del microscopi.

A l'animació de Google s'hi pot veure el que es considera un dels pares de la microbiologia observant diminuts éssers vius: bacteris i protozous.

Leeuwenhoek va néixer en el si d'una família mennonita comerciant. Quan tenia 6 anys el seu pare va morir i la seva mare es va tornar a casar. Els seus pares el van enviar primer a un internat a Warmond i després se'n va anar a viure amb un oncle a Benthuizen. Quan tenia 16 anys, el seu padrastre va morir i llavors la seva mare el va enviar a Amsterdam com a aprenent d'un tractant de teles; després d'adquirir experiència com a comptable i caixer, l'any 1654, al tornar a Delft, va muntar la seva pròpia merceria i negoci de teles.

MIG MILER DE LENTS D'AUGMENT

Va ser llavors quan va començar a treballar amb el microscopi simple, que llavors es feia servir en el ram tèxtil per examinar la qualitat de les teles. Leeuwenhoek va desenvolupar una afició particular per la fabricació d'aquests instruments i aviat es va adonar que les seves cada vegada més poderoses lupes li permetien explorar molt més que les fines fibres del cotó i el lli. Eren rústiques lupes consistents en una lent muntada en una placa de metall, per examinar els teixits i determinar-ne la qualitat. Moltes d'elles van arribar a superar les 200 ampliacions. En total, va fabricar 500 lents al llarg de la seva vida (a la dreta, una rèplica d'una de les seves lents).

El perspicaç comerciant no tenia una educació formal en ciències, però sí que comptava amb moltes de les característiques principals d'un bon científic: insaciable curiositat, meticulositat, un cert grau d'obsessió i tendència a anotar i dibuixar tot el que observava.

Així va ser com va començar a descobrir i descriure la meravellosa vida microscòpica que s'amaga en una gota d'aigua. Al principi, els seus descobriments van ser rebuts amb escepticisme per molts científics de l'època, fins i tot de la prestigiosa Royal Society londinenca.

BATERIS I MICROORGANISMES

Leeuwenhoek va ser la primera persona que va veure bacteris i microorganismes i el primer a esmentar l'existència dels espermatozoides (en una carta que envia a la Royal Society parla d''animàlculs' molt nombrosos en l'esperma). D'aquesta manera, va refutar la teoria que llavors prevalia i que deia que l'esperma només contribuïa amb un "vapor de vida" en el procés de fecundació.

Entre altres èxits, Leeuwenhoek va confirmar la connexió entre les venes i les artèries a través dels vasos capil·lars, i va descriure les cèl·lules de la sang.

Així mateix, va descobrir el llevat, l'anatomia de diversos insectes, i també va estudiar l'estructura de les fulles i de la fusta de diverses espècies de plantes.

VA DETALLAR LA SEVA PRÒPIA MALALTIA

Una de les seves últimes cartes incloïa una descripció detallada de la seva pròpia malaltia; tenia contraccions involuntàries del diafragma (malaltia que després va rebre el seu nom).

Notícies relacionades

Tots els seus descobriments van ser compilats a 'Opera omnia sive Arcana naturae ope exactissimorum microscopiorum detecta'.

Al següent vídeo es pot observar el petit món que va descobrir amb les seves lents: