'TRENDING TOPIC'

Google dedica el seu 'doodle' al solstici d'hivern

Aquest dimarts, 22 de desembre, viurem el dia més curt i la nit més llarga de l'any

solsticio-invierno

solsticio-invierno

2
Es llegeix en minuts

Google ha volgut rebre la nova estació, l'hivern, amb un 'doodle' animat. Encara que menys innovador que altres vegades, en aquesta ocasió el dibuix mostra una parella de nens patinant al voltant d'una muntanya nevada amb avets. A més, el 'doodle' simbolitza les típiques boles de Nadal que, al bolcar-les, inunden de neu tot l'espai interior del recipient.

ARRIBADA DE L'HIVERN

El solstici d'hivern marca el final del tardor, i en aquesta ocasió ha arribat a Espanya a les 05:48h, al mateix temps que a l'hemisferi sud s'iniciava l'estiu. La època més freda de l'any durarà 88 dies i 23 hores, i s'acabarà el 20 de març de 2016 amb el començament de la primavera. Quan té lloc aquest fenomen també té lloc el dia de menor durada de l'any. 

L'inici de l'estacions ve donat, per conveni astronòmic, per aquells instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, aquesta posició es dóna en el punt de l'eclíptica en què l'astre assoleix la seva posició més austral. El dia que això passa, el Sol arriba a la seva màxima declinació sud (-23º 27') i durant diversos dies la seva altura màxima al migdia no canvia, i per això, a d'aquesta circumstància se'n diu també solstici ('sol quiet') d'hivern. 

EL DIA MÉS CURT

Aquest dimarts serà la jornada de menor durada, és a dir, el temps que transcorre entre la sortida i la posta del Sol serà el més curt. Com a exemple, els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional, indiquen que a Madrid serà de 9 hores i 17 minuts, a comparar amb el dia 21 de juny de 2015, el dia més llarg, que va ser de 15 hores i 3 minuts.

Les diferències entre el dia més curt i el més llarg depenen molt de la latitud del lloc, ja que és nul·la a l'equador i extrema (24 hores) entre els cercles polars i els pols. Precisament, és a l'Antàrtida on alguns dies a l'any al voltant del 21 de desembre es dóna el fenomen del Sol de mitjanit, en què l'astre és visible per sobre de l'horitzó durant les 24 hores del dia. 

UN ECLIPSI TOTAL DEL SOL

Notícies relacionades

Abans que s'acabi l'hivern, el 8 de març, es produirà un eclipsi total de Sol que no serà visible des d'Espanya. El podran observar els habitants del Sud-est Asiàtic, Alaska i Austràlia.

A més, hi haurà lluna plena el dia de Nadal25 de desembre, una coincidència que no es produïa des del 1977 i que no es tornarà a observar fins al Nadal del 2034. Per un altre costat, la primera pluja de meteors important de l'hivern és la de les Quadràntides, que arriba al màxim el 3 de gener.