HOMENATGE A GOOGLE

Ferrocarril transsiberià: el mític tren en què es van deixar la pell 90.000 esclaus i soldats

El tren més llarg del món, que compleix 100 anys, uneix dos continents i recorre 9.600 quilòmetres i set zones horàries entre Moscou i Vladivostok

jcortadellas35797680 la ruta principal del tren transiberiano fue inaugurada el 2161005113429

jcortadellas35797680 la ruta principal del tren transiberiano fue inaugurada el 2161005113429

1
Es llegeix en minuts

El ferrocarril transsiberià compleix un segle des de la finalització de la seva construcció i Google ho celebra amb un 'doodle' sobre la llegendària línia de tren que connecta Europa amb el Pacífic, 87 ciutats, milers de ponts i que recorre 9.600 quilòmetres i set zones horàries entre Moscou Vladivostok. Un treball titànic que va finalitzar el 5 d'octubre de 1916 i per al qual es va recórrer al treball forçat: van arribar a ser 90.000 homes, entre esclaus i soldats.  

Les obres van començar el 31 de març de 1891, a prop de Vladivostok, i el futur tsar Nicolau II va portar simbòlicament el primer carretó de sorra i va donar per inaugurades les obres. La gran obra d'enginyeria es va dissenyar a mitjans del segle XIX, i va costar 40 milions d'euros ¡de l'època!

L'ORGULL DE L'IMPERI

L'orgull de l'imperi, sinònim d'unitat nacional, s'estén per tot Sibèria, de la qual agafa el nom. Entra en territori xinès, a través de la Manxúria, i arriba a Pequín. La seva importància va ser crucial en el desenvolupament econòmic i militar de Rússia i la Unió Soviètica. 

La seva execució, en aquella època, va ser comparable a la gesta de l'arribada de l'home a la Lluna, el segle passat. En els seus primers anys, quan es va inaugurar la línia, el viatge, de punta a punta, eren 30 dies. Avui, després de l'electrificació de la línia en la dècada dels 60 i el desdoblament de les vies -encara en curs en diverses parts del recorregut-, el viatge es completa en set dies.

Notícies relacionades

Avui dia, el ferrocarril transsiberià ja no segueix la ruta original i arriba fins al port de Nakhodka. Actualment, prop del 30% de les exportacions russes passen per aquesta línia.

PRIMERA, SEGONA, TERCERA I 'EXTRALUX'

Hi ha tres tipus de transsiberianos: els de primera (amb cabines personals), els de segona o 'kupe' (compartiments per a quatre persones) i els de tercera o 'platskartni', un supervagó per a un centenar de persones. També hi ha paquets de luxe per a turistes exclusius que poden pagar entre 4.000 i 15.000 euros (més el bitllet d'avió a Moscou), per serveis com servei mèdic a bord, visites al llac Baikal o degustacions de caviar i vodka.