¿Què li passa a Lewandowski? ¿Per què el Barça el busca i no el troba?

Jordi Cotrina

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Fins i tot en un dels moments de més felicitat i alleujament –el Barça arribava a vuitens de final de la Champions, una cosa que Xavi encara no havia aconseguit en els seus dos anys de tècnic al club– va emergir un element de preocupació. Un element seriós perquè afecta una peça estratègica del projecte, a qui l’equip enyora des de fa setmanes.

Queden pocs rastres del Lewandowski letal i precís que va guiar el Barcelona per conquistar la Lliga i la Supercopa d’Espanya. Ara, en canvi, és un davanter desconnectat del joc, per molt que Xavi hagi explorat totes les vies perquè la pilota acabi als peus del ‘9’ polonès.

Notícies relacionades

N’hi ha prou de veure, sense anar més lluny, el que va passar contra el Porto, en què Lewandowski ni va rematar a porta. Un fluix cop de cap, transcorreguda ja l’hora de partit (era el minut 64), queda com a pobre balanç ofensiu després que l’entrenador li canviés les ales ofensives.

El Barça va començar amb Raphinha (dreta) i João Félix (esquerra) i va acabar amb Lamine Yamal i Ferran Torres. Xavi va canviar tota l’estructura defensiva. Tota, menys Lewandowski, assumint que una substitució hauria implicat més problemes que solucions. I el polonès es va quedar com a espectador de la festa europea que es van muntar els Joãos a Montjuïc.

Xavi i Lewandowski xerren durant el Barça-Porto a Montjuïc. /

Jordi Cotrina

Xavi: «Hem de buscar més Lewandowski»

Xavi és el primer que sap de la profunda disfunció que afecta el seu equip. El Barça busca Lewandowski. Però no el troba. I això és greu perquè perjudica l’eficàcia del davanter més eficaç que té a la plantilla.

És, a més, l’únic ‘9’ pur que té el tècnic, a l’espera que el mercat hivernal li proporcioni el regal de Vitor Roque, amb el risc que suposa l’arribada a Europa d’un jove brasiler de tot just 18 anys que no ha sortit mai del seu país. A l’espera que arribi al gener només queda l’alternativa de Ferran Torres, un ‘9’ que no és un ‘9’.

«Hem de buscar més Lewandowski», va admetre l’entrenador després del triomf sobre el Porto, conscient de l’existència del problema. Un problema que ja s’havia detectat a finals de la temporada passada, coincidint amb la tornada del Mundial de Qatar. Però no era tan greu com ara.

Lewandowski, en l’única rematada que va fer contra el Porto en la Champions, un cop de cap que va sortir fora. /

Afp

Menys gols, més aïllat, menys impacte

A Lewandowski sempre se l’ha jutjat per les xifres. Ha sigut el punt final allà on ha jugat: Lech Poznan (Polònia), Borussia Dortmund, Bayern Munic i Barça. I els seus números, ja amb 35 anys, no estan a l’altura de qui és: un dels millors golejadors del futbol mundial. En la comparació amb si mateix, cau àmpliament derrotat.

Passa dels 18 gols que va anotar a l’inici de la temporada passada en 18 partits als només 8 que porta en el seu segon curs en 16 partits. Se n’ha perdut tres per una lesió al turmell. Però no se’l troba en el joc.

En els dos últims duels (Rayo, tot i que va provocar l’autogol de Lejeune, i Porto), el polonès només ha disparat un cop a porteria. Va passar a Vallecas. I si s’amplia el focus, aquesta crisi d’ineficàcia es comprova perquè al tornar de la seva lesió només ha firmat dos gols en els sis últims partits. Tots dos a l’Alabès.

Un superb cop de cap, molt ‘lewandowskià’, que va celebrar amb un gest de ràbia com dient-li a Koundé, l’autor de l’assistència, que si li posaven bones pilotes ell sempre hi era. I un penal decisiu per donar un valuós i sofert triomf contra l’equip basc. Abans, res. Després, res.

Lewandowski, preocupat a Vallecas després de l’empat del Barça amb el Rayo Vallecano (1-1). /

Afp

La «frustració i enuig» de Robert

No està fi. I se li nota. No només en accions tècniques, controls que no se li solien escapar se li escapen, sinó també en el seu llenguatge del cos. Està incòmode. Ja es va apreciar, per exemple, en els retrets a Lamine Yamal durant el Barça-Alabès just quan trencava la seva mala ratxa davant el gol.

Lewandowski necessita que li subministrin pilotes per aprofitar la seva astúcia dins l’àrea, que ja no trepitja amb tanta freqüència. L’equip no l’omple d’eines perquè ell pugui explotar la seva millor virtut: la rematada final. I ell, mentrestant, tampoc està lúcid en les poques opcions que té.

Això provoca que el cercle sigui viciós, per la qual cosa augmenta la frustració de Lewandowski. «És normal, és clar. Com tots els davanters. Recordo Villa, Messi quan no li passàvem la pilota. ¡O Etoo! ¡O Henry! ¡Doncs imagina’t com estaven! ¡És normal!», el va disculpar Xavi.

«Ells volen marcar gols, volen marcar diferències, ell és una bèstia competitiva», va confessar Xavi. I la bèstia està enfadada. «És normal que estigui enfadat i frustrat», va reconèixer el tècnic, assumint que el «futbolista tendeix a ser egoista i, especialment, el davanter que vol marcar gols». I Lewandowski no marca. Tot i que el problema és que tampoc té ocasions.

Lewandowski, durant el Barça-Porto de la Champions a Montjuïc. /

Afp

¿Quines solucions planteja el tècnic?

El problema ja està detectat. És vell. Ve de lluny, tot i que s’hagi intensificat aquesta tardor. Xavi ho sap. «Tenim un rematador dins l’àrea extraordinari, un dels millors dels últims anys a escala mundial», va reconèixer el tècnic dimarts passat. Per això, sap també que ha de trobar noves vies per tornar-lo a connectar al joc de l’equip.

«Hem de generar més coses per les bandes, fer més centrades», va argumentar l’entrenador, que va utilitzar els quatre jugadors que té a la plantilla per aquest rol (Raphinha, João Félix, Lamine Yamal i Ferran Torres) en la Champions. Però cap va detectar la figura de Lewandowski a l’àrea.

A Vallecas, el Barça va fer 12 centrades (50% d’encert). Només sis van ser bones. Contra el Porto va ser encara pitjor: 4 de 12 (33%). No li arriben, i aquí té raó en les seves queixes Lewandowski, prou pilotes al cor de l’àrea. «Hem de generar més. Hem de filtrar més passades per al ‘9’. Ell també ha de tenir el ‘timing’ per venir i descarregar», va assumir l’entrenador.