Teràpia assistida

Nens hospitalitzats a Sant Joan de Déu juguen amb gossos per combatre la por

El centre va incorporar les intervencions assistides amb animals com un model professionalitzat que ara treballen per exportar a altres hospitals

La Clàudia fa ballar la Bamba i la Pipa, dos dels gossos de la Unitat funcional d’intervencions assistides de l’Hospital Sant Joan de Déu

La Clàudia fa ballar la Bamba i la Pipa, dos dels gossos de la Unitat funcional d’intervencions assistides de l’Hospital Sant Joan de Déu / Laura Fíguls / ACN

2
Es llegeix en minuts
LAURA FÍGULS / ACN / Esplugues

La petita Clàudia és la protagonista d'un conte amb un príncep i una granota juganera. Demana a la granota que balli i, com ho fa, li dóna un premi. En realitat, el príncep i la granota són dos gossos, i darrere del conte hi ha la Unitat funcional d'intervencions assistides amb gossos de l'Hospital Sant Joan de Déu.

La unitat utilitza el vincle humà animal com un recurs terapèutic perquè els nens ingressats aconsegueixin objectius físics i emocionals, com trobar la motivació o reduir la por o el dolor en un tractament.

Per a un nen, no és el mateix, per exemple, estirar el braç per oferir una galeta a un gos, que fer-ho en el marc d'una rehabilitació.

Treballar físicament i emocionalment

La unitat, integrada per professionals de l'hospital i del Centre de Teràpies Assistides amb Gossos (CTAC), treballa amb els nens hospitalitzats a través de sessions a les habitacions, però també a les sales d'espera.

A més, també pot intervenir en adolescents, adults i gent gran. Els objectius d'aquestes sessions van molt lligats “a la motivació, emoció, esforç, superació i habilitats socials”, assenyala Andrea Galofré, una de les tècniques del CTAC.

Una sessió pot tenir com a finalitat que un nen s'incorpori al llit després d'una intervenció quirúrgica, que comenci a menjar, que posi els peus a terra o que es prengui la medicació.

Aquests són objectius directes i concrets, però també es poden treballar molts altres aspectes com bloquejos emocionals o bé valorar com funciona una medicació. I combatre la por, la tristesa i buscar la motivació durant un tractament o una rehabilitació.

Exportar el model

Encara que fa anys que es treballa amb intervencions assistides amb animals en entorns hospitalaris, sobretot en altres països, la unitat de Sant Joan de Déu ha obert el camí a Espanya a l'hora d'establir un model “professionalitzat” i que concep les intervencions com “un servei integrat en l'estructura hospitalària”, que poden requerir des dels metges d'Urgències fins als neuròlegs.

Aquest és el “valor afegit” del projecte de Sant Joan de Déu, assenyala Francisco Javier Lozano, coordinador de la unitat.

Les intervencions amb gossos van començar a Sant Joan de Déu el 2009 com una prova pilot i, després de tres anys, els seus responsables van decidir que era hora de consolidar el projecte amb la unitat funcional.

Ara, els artífexs d'aquesta iniciativa consideren que toca “expandir” aquest model a altres centres sanitaris de Catalunya i de tot Espanya. “Tenim la capacitat d'exportar-lo, i el deure. En l'àmbit científic, quan hi ha evidències que un projecte funciona, s'ha de compartir”, subratlla Lozano.

De fet, Lozano i el seu equip ja estan acompanyant altres hospitals i tenen fins i tot algun projecte internacional en aquests primers passos per introduir un model professional d'intervencions amb gossos en hospitals “de molt pes i rellevància”.

Notícies relacionades

Més notícies d'Esplugues en l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA