Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.
"El català necessita un nou impuls i la clau és una normalització sense confrontació"

MARC ASENSIO
Ramon Texidó
El català, més que una llengua, és l’ADN d’un poble, un vincle que ens connecta amb la nostra història i identitat. Però la realitat actual ens mostra que la nostra llengua necessita un nou impuls renovat per recuperar la seva vitalitat i l'estima que es mereix.
Entretots
Penso que els ciutadans no hauríem de delegar aquesta responsabilitat només a institucions, escoles o mitjans de comunicació; cal que la societat civil, entitats socials i culturals, empreses i altres comunitats treballem conjuntament per garantir que el català esdevingui una llengua viva, útil i atractiva per a tothom, tant per als qui la fem servir habitualment com per les persones que l’acaben de descobrir.
La clau del canvi és la normalització sense confrontació. Hem de fer del català una llengua accessible i integradora, sense caure en tensions innecessàries. Una de les formes més efectives és convidar, amb diplomàcia i empatia, aquelles persones que encara no la coneixen, a fer-la seva.
Aquesta invitació pot fer-se des de la suma de petits esforços quotidians, com per exemple: a través de les entitats socials com a motors de canvi. Parlant la nostra llengua amb normalitat als carrers, feines i negocis. Les empreses han d'impulsar que el seu personal atengui amb un mínim coneixement de català, com una atenció comercial i de respecte, independentment del compliment de la llei. Mitjançant projectes comunitaris: tallers de conversa, grups de lectura o intercanvis culturals, iniciatives impulsades des d’associacions o entitats que poden tenir un gran impacte.
Hem de presentar la nostra llengua com una oportunitat que també serveix per obrir portes laborals, socials i culturals; essent visible a través de la música, el cinema, la literatura i les xarxes socials. Si treballem tots junts, podem aconseguir que d’aquí a pocs anys el català torni a ocupar el lloc que li correspon com a llengua estimada, valorada i compartida per a tots els que vivim en aquest preciosa terra que anomenem Catalunya.
Participacions delslectors
"Fins quan hem de ser testimonis de les morts a Gaza?"
Roser Caño Santa Coloma de Gramenet
"En este país, ser docente es cualquier cosa menos tener tres meses de vacaciones"
Maria Padilla Santa Maria de Palautordera
Mésdebats
El debat
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Tribunals "Me l’han jugada. Agafeu-los i mateu-los"
- Piscines, brou de cultiu de malalties: quines infeccions pots agafar i com prevenir-les
- Mor una anciana atropellada pel seu propi vehicle a Barcelona
- POLÍTICA Sánchez braceja per salvar-se del naufragi mentre Feijóo celebra cada cop amb el PP de festa
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comitè federal Illa exhibeix el seu suport a Sánchez i a les mesures preses en el PSOE: «Anem pel bon camí»