Els Comuns avancen ERC i es converteixen en la segona força a Catalunya

Gerard Artigas / ACN

1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

En Comú Podem arriba a l’objectiu de mantenir intacta la seva representació al Congrés dels Diputats i es converteix en la segona força més votada a la comunitat. El braç català de Sumar, l’aliança de partits d’esquerra orquestrada per Yolanda Díaz, surt de les eleccions generals d’aquest diumenge amb 480.000 vots aproximadament (un 14% del total) que la situen en segon lloc després del PSC i per davant d’ERC, que en les últimes eleccions havia obtingut un 60% més de vots que ella.

Els pronòstics auguraven que aquesta segona posició, clau per guanyar influència dins de Sumar i començar a preparar el terreny per a l’etapa post Colau, semblava complicada. Però finalment, el partit liderat per Aina Vidal i que té Gerardo Pisarello com a número 2 lliga aquesta victòria, això sí, amb una mica menys de vots que les últimes eleccions.

Més enllà d’això, la meta mínima que s’havia plantejat la formació era mantenir els 7 diputats que tenia fins ara al Congrés, amb especial atenció a conservar les dues cadires que venien de Girona i Tarragona. Amb el 97% del vot català escrutat, el partit hauria conservat aquesta repartició intacta: té 5 diputats per Barcelona i manté tant el de Girona, com el de Tarragona.

Notícies relacionades

Malgrat que de moment cap portaveu dels Comuns ha sortit a valorar els resultats, Pisarello ha celebrat poc després del tancament dels col·legis electorals que aquestes hagin sigut unes eleccions «netes» i «normals». «Hi ha una dada que no hauria de ser una normalitat o que ens hauria de fer interrogar sobre el que ha passat, que és la de l’abstenció que a Catalunya és de més del 10%», ha analitzat. És una dada «preocupant», ha dit, que «ens hauria de fer reflexionar sobre el que ha passat a casa».

Quant als seus resultats, Pisarello ha demanat prudència: «Som davant un escenari obert, s’ha de ser molt prudent i fins que aquestes enquestes no es converteixin en dades oficials, no podem fer cap tipus d’anàlisi».