Yolanda Díaz garanteix als catalans que votaran un acord que resolgui el conflicte

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Yolanda Díaz ja va dir sense embuts a l’inici de la campanya que el referèndum d’autodeterminació «no era sobre la taula». El missatge, certificat amb l’absència d’aquesta proposta en el programa electoral, va causar irritació entre l’independentisme, que li va recordar que això suposava un pas enrere respecte al seu antecessor, Pablo Iglesias. No obstant, la líder de Sumar ha buscat segellar el seu compromís amb Catalunya en el míting central dels Comuns. El seu particular ‘recolzaré’ tenint en compte que, en aquesta campanya, del vot català pot dependre quedar en tercera posició per davant de Vox i el futur del govern de coalició. «Volem arribar a un acord per als catalans, i quan el tinguem votareu pel vostre futur», ha cridat de viva veu davant les més de 3.000 persones, segons l’organització, que han omplert La Farga de l’Hospitalet de Llobregat en el míting central dels Comuns.

La traducció d’aquesta proclama és que Díaz s’erigeix en garant que es compleixi el que el PSOE i ERC van acordar per a la investidura de Pedro Sánchez el 2019: que el resultat de la taula de diàleg se sotmeti a votació a Catalunya, una solució que els socialistes ja han dit per activa i per passiva que no serà el referèndum sobre la independència. Però la candidatura, que s’ha definit com la «força tranquil·la que li parla a la gent dels seus problemes», s’acull a l’escenari que creu possibilista. L’alternativa, ha advertit Díaz, és un Govern format pel PP i Vox que torni a «incendiar aquesta terra», que negui el diàleg i la diversitat lingüística.

«Som un país de països, un país plurinacional. I ara hem de ser-ho més que mai. Estan censurant obres en català perquè no és la llengua que els agrada als bàrbars», ha assenyalat. Mirant d’apuntalar la credibilitat de Díaz davant la resolució del conflicte català, l’exalcaldessa Ada Colau ha tret pit que ha sigut el full de ruta de l’espai el que s’ha imposat en la legislatura que es deixa enrere: els indults, la reforma del Codi Penal i la taula de diàleg. A aquestes credencials ha afegit la condició de gallega de Díaz i la seva defensa de la plurinacionalitat.

El fiasco de Rodalies

La líder dels Comuns, principal puntal de la de Sumar, ha erigit l’espai en locotomora tant de la solució per a Catalunya com de les polítiques progressistes que ha aprovat la Moncloa aquests últims quatre anys, de les quals ha reivindicat la paternitat malgrat que ara sigui Sánchez qui en presumeixi. Conscients que una de les dificultats diumenge serà batallar contra el vot útil al PSOE, ha acusat els socialistes d’haver sigut «permeables a les pressions de l’Ibex» fins que ells van entrar en la coalició per frenar aquesta pulsió.

«Aquest Govern té dues ànimes: una de més conservadora i l’altra Sumar. No només hem de frenar la dreta, hem d’avançar», ha assenyalat. I la candidata d’En Comú Podem, Aina Vidal, ha rematat la crítica continguda i en dosis limitades als seus socis retraient la «prioritat erràtica» de la ministra Raquel Sánchez, de qui consideren que ha punxat amb la gestió de Rodalies. «És una pena», ha dit.

Les «motomamis’» i el vot de les dones

La sensació en la candidatura de Sumar és que s’ha anat «de menys a més», que la campanya se li fa llarga a la dreta mentre a l’esquerra es van aixecant els ànims a mesura que s’acosta diumenge. Especialment després del debat a tres d’aquest dimecres a TVE, en què creuen que no hi ha dubte que va ser Díaz qui el va aprofitar més marcant un punt d’inflexió. «L’extrema dreta posa en perill la vida de les dones negant la violència masclista. Tu la vas posar en evidència com una reina de les bones. De les que elegeix el poble, com Rosalía», ha exclamat una desmelenada Ada Colau que ha pronosticat que Díaz sortiria «‘coroná’» de La Farga de l’Hospitalet i ha definit les seves seguidores com les «‘motomamis’» que diumenge no fallaran a les urnes.

Notícies relacionades

El míting central dels Comuns ha buscat molt especialment mobilitzar el vot de les dones, que consideren decisiu per parar els peus a la dreta. De fet, el repertori d’intervencions a l’Hospitalet ha sigut exclusivament femení. Destacada ha sigut la llarga oda que ha fet a les dones la presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, que ha arengat a la militància invocant una victòria a les urnes que serà també la de «totes les mares i àvies». I estirant aquest fil, menció especial ha tingut la dirigent per a «les mares gallegues que plantaven cara al narco que arruïnava la vida dels seus fills mentre Feijóo navegava amb ell». Un cop més, el fantasma del contrabandista Marcial Dorado, protagonista en la recta final de la campanya.

El dubte a la sala de màquines de la plataforma d’esquerres és si el canvi de rasant ha arribat massa al final i si seran a temps per consolidar diumenge una tercera posició per a Sumar per davant de Vox, que és clau per a la reedició del Govern de coalició. No obstant, el termòmetre d’aquest dijous ha sigut Catalunya, on els Comuns reconeixen que l’escenari no es pot equiparar al de la resta de l’Estat perquè aquí és el PSC qui encapçala tots els sondejos. Més enllà, ja és una altra història.