NEGOCIACIONS ARRAN DEL 23J

El PSOE deixa en mans dels nacionalistes decidir qui s’asseurà a la Mesa del Congrés

Els socialistes demanen a Junts, ERC i el PNB que pactin qui es quedarà una butaca i adverteixen que la presidència no entra en unes negociacions que mesuraran per primera vegada els suports a Sánchez

El PSOE deixa en mans dels nacionalistes decidir qui s’asseurà a la Mesa del Congrés
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Isabel Morillo

El PSOE ha traslladat als partits nacionalistes, que s’han de convertir en els seus aliats per a una investidura de Pedro Sánchez, que acordin entre ells qui ocuparà una butaca a la Mesa del Congrés dels Diputats que els socialistes estan disposats a cedir.

La votació serà el pròxim 17 d’agost, després que els diputats hagin promès la Constitució lliurarà una batalla per controlar la Mesa del Congrés, encarregada de regir el funcionament de la Cambra. En aquesta lliça, el PSOE posarà a prova per primera vegada un pacte amb tots els seus socis –Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB i BNG– per aconseguir una majoria progressista, cinc dels nou seients que componen l’òrgan.

Una negociació en la qual la diputada d’ERC, Teresa Jordà, assegura a El Periódico de Catalunya, del grup Prensa Ibéricaque un d’aquests llocs podria acabar en mans d’algun dels partits sobiranistes. «Possiblement hi haurà una cadira que podria pertànyer a l’independentisme o al PNB», afirma en aquesta entrevista. El 2019, els socialistes ja van cedir un lloc de la Mesa del Senat a la formació jeltzale.

Negociació a diverses bandes

Fonts socialistes confirmen aquesta oferta i traslladen que són els cinc partits sobiranistes, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, BNG, els que prèviament han de tancar un acord sobre qui ocuparà una de les cinc butaques que aspira a ostentar el bloc d’esquerres. Asseguren que aquests contactes ja s’estan donant. En realitat, admeten que Bildu no té interès per aquesta representació i que el BNG està en altres condicions, perquè té un sol diputat.

La negociació de més calat seria entre el PNB, ERC i Junts. Han de tenir «una veu única», van assenyalar des del PSOE. «El primer és que tots els partits independentistes coincideixin en un», van afegir. La votació és complicada, armar una majoria per no perdre el control de la Mesa no és fàcil i el bloc dels aliats del PSOE i Sumar, insisteixen, han d’arribar amb un consens previ. «És la primera fase d’aquesta negociació i en la qual ens trobem», afirmen.

El PSOE enfronta la negociació de la Mesa del Congrés amb un avís contundent, la presidència de la Cambra baixa no està en discussió. Els socialistes han traslladat amb claredat que aquesta butaca, que confereix rang de tercera autoritat de l’Estat després del Rei i el president del Govern, no està en joc en les converses obertes amb la resta de partits de la Cambra. Fonts del PSOE traslladen que aquesta premissa és acceptada i compartida per la resta de formacions malgrat que des de Podem, Pablo Echenique va assegurar que és «una temeritat» que la socialista Meritxell Batet repeteixi com a presidenta del Congrés i hagi demanat que s’esculli una persona d’un altre partit per aconseguir el consens dels altres grups. Des d’Izquierda Unida, Enrique Santiago també es va obrir a negociar que la presidència no sigui per als socialistes, apostant per parlar-ne «col·lectivament».

La presidència, del PSOE

Des del grup socialista insisteixen que «no hi ha res a parlar» sobre aquest assumpte. Ara mateix la prioritat per als socialistes és amarrar els vots de Junts. Els set diputats de la formació de Carles Puigdemont són crucials per garantir la presidència del Congrés, imprescindible per sobreviure en una legislatura on les majories són endimoniades i el Senat és en mans del PP.

Un a un, els 350 diputats del Congrés baixaran dels seus escons, pujaran a la tribuna d’oradors i en una urna de fusta aniran introduint paperetes amb un nom escrit, el d’un dels candidats per presidir la Cambra baixa. Com qualsevol votació, tot es redueix a una simple i senzilla qüestió d’aritmètica. Per aconseguir la presidència de la Cambra s’ha de tenir un candidat que sigui elegit per majoria absoluta o, si no és possible, que obtingui més sís que el rival en una segona volta. El bloc de la dreta té 171 escons –el PP (137), Vox (33) i UPN (1)– i per superar-lo és necessari que el PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), el PNB (5) i BNG (1) –178 en total– apostin pel mateix nom.

Amb aquests mateixos comptes, en una segona i tercera votació, el bloc progressista aconseguiria obtenir dues de les quatre vicepresidències que es reparteixen i dues de les quatre secretaries. En total, cinc llocs que anirien, principalment, per al PSOE i Sumar. Els altres quatre seients, les dues vicepresidències i les dues secretaries restants, anirien per al PP, tret que vulgui cedir algun lloc a Vox.

Grup propi

La Mesa del Congrés no és més que una de totes les peces que componen un puzle molt més ampli. Tant ERC com Junts estan interessats que aquest òrgan tingui una majoria progressista, ja que cap dels dos partits compleix els requisits per tenir grup parlamentari propi. Els socialistes han promès que la Mesa serà laxa en la interpretació del reglament. Jordà també assegura que en les converses amb el PSOE ha quedat clar que no hi haurà problema en aquest aspecte.

Notícies relacionades

Mantenint la discreció, totes les formacions juguen les seves cartes. Al PP asseguren que també estan disposats a donar la batalla per aconseguir la presidència de la Mesa. Per fer-ho necessiten el PNB, als quals estaven disposats a cedir un seient. No obstant, els jeltzales han rebutjat asseure’s a negociar amb Alberto Núñez Feijóo la seva investidura, que no fa augurar un acord respecte a la Mesa del Congrés.

Amb els 137 diputats que tenen, el PP podrà aconseguir sense problemes quatre llocs d’aquest òrgan. La qüestió està en si en cedeix algun a Vox. A més, els populars tindran cinc dels nou llocs de la Mesa del Senat, on van aconseguir una majoria rotunda el 23J. La intenció de Feijóo és escollir una dona com a presidenta de la Cambra alta.

Temes:

BNG PNB PSOE