Eleccions 14-F

Metges i científics, indignats per permetre sortir del municipi per anar a un míting

«¿Incoherència? ¿Despropòsit? ¿Absurditat?», es pregunten davant la permissivitat del Govern durant la campanya electoral

4
Es llegeix en minuts

Metges i científics han expressat la seva indignació perquè els ciutadans puguin trencar el confinament municipal per assistir a mítings electorals, un enuig que s’ha fet extensiu a les xarxes socials, on nombrosos professionals i ciutadans estan criticant aquesta permissivitat.

El fet que es pugui saltar el confinament municipal imposat a Catalunya, que està prorrogat fins al 7 de febrer, està rebent qualificatius com «incongruent», «despropòsit», «grotesc», «incoherent» o «cop baix a la moral de la ciutadania i del personal sanitari».

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va dir ahir que durant la campanya de les eleccions catalanes del 14 de febrer estarà permès trencar el confinament municipal per poder assistir a un míting polític.

Després de la reunió setmanal del Govern, Budó va argumentar que «el dret a la participació política és un dret fonamental i, per això, estarà permesa aquesta mobilitat per poder assistir a un míting», amb el corresponent «certificat autoresponsable de desplaçament per la crisi sanitària» que facilita la Generalitat.

«Estic molt enfadat. Comença la campanya electoral. Els partits faran mítings presencials, les persones podran saltar-se el confinament municipal per assistir-hi», ha escrit en el seu perfil de Twitter el biofísic Daniel López Codina, investigador de l’equip de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOSMC) de la UPC, que elabora informes diaris i setmanals sobre l’evolució de l’epidèmia a Catalunya, Espanya i Europa.

«En l’àmbit global hem arribat als 100 milions de casos, hem superat els dos milions de morts, a Catalunya 529 morts en els últims set dies, gairebé 700 ucis ocupades... Els casos nous diaris estan disminuint, però tenim una amenaça a la porta, la variant britànica del virus. Els partits haurien de reinventar les campanyes electorals», ha dit el biofísic.

Segons López Codina, «és necessari gastar menys recursos en campanya [electoral], cal gastar menys papers, menys cartells.... Cal pensar en el canvi climàtic. Però especialment cal tenir present que estem patint una pandèmia».

«A la universitat estem fent les classes ‘online’, no ens agrada, però és el que hem de fer. ¡Partits polítics, encara hi esteu a temps! ¡Modernitzeu les vostres campanyes!», ha escrit el científic en un fil de tuits, que ha sigut retuitejat centenars de vegades.

López Codina encara ha sigut més contundent quan ha preguntat als polítics: «¿Com podeu demanar als altres actors que tanquin els negocis, o que no es pugui anar al teatre a un altre municipi...? Els partits polítics heu de donar exemple».

El metge de família Lluís Esteve ha opinat que el fet que «en plena crisi pandèmica com estem ara, la ‘llei’ empari trencar el confinament municipal per poder anar a un míting és com a mínim grotesc i també un cop baix a la moral de molts ciutadans i especialment a la moral dels professionals sanitaris».

El missatge d’Esteve, que ha rebut centenars de ‘m’agrada’, ha sigut retuitejat pel president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, amb el comentari «ja no sé què dir».

El físic i professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona Álex Arenas ha manifestat: «La gent, o almenys jo, necessitem urgentment una classe de quins són els drets fonamentals i quins no. En el pitjor moment de l’epidèmia anar a un míting és un dret fonamental i veure l’àvia que viu sola, fora del municipi, no. ¿Incoherència? ¿Despropòsit? ¿Absurditat?».

La psicòloga especialitzada en violències masclistes Alba Alfageme ha explicat a les xarxes socials: «¿Avui he fet bingo? M’han arribat dues grans notícies: seré suplent de mesa electoral i per fi puc trencar el confinament municipal per anar a un míting electoral... Me’n vaig a adormir perquè potser demà tot haurà sigut un malson».

El professor de Dret Administratiu de la Universitat de Girona Josep María Aguirre ha retret que el Govern «justifiqui l’assistència als mítings pel simple fet de ser un dret fonamental, ja que el de reunió, manifestació o llibertat de culte també ho són i estan molt limitats des de fa mesos».

«Es tracta de transmetre coherència en les decisions governamentals», ha remarcat Aguirre.

El politòleg Sergi de Maya ha assegurat que «anar a un míting no és un dret fonamental per si mateix, com tampoc anar a missa. El dret a participació o la llibertat de culte sí que ho són i es poden limitar impedint certes maneres d’exercir-los, com mítings o misses, o condicionant-los. Igual que el dret de circulació, que també es limita».

Notícies relacionades

«Així, no es pot impedir qualsevol participació, però sí que es pot limitar una de les seves expressions, com els mítings, quant a l’aforament o l’assistència fora del municipi», ha afegit el politòleg, que creu que no pot justificar-se trencar el confinament municipal per anar a mítings perquè sigui un dret fonamental.

El compte de Twitter Corona-Dades, amb gairebé 50.000 seguidors i que es dedica cada dia a analitzar els indicadors epidèmics, ha escrit irònicament: «Divendres, entre tots farem una llista de municipis on hi haurà actes polítics dissabte i diumenge. Així, qui vulgui, podrà sortir una mica a airejar-se. Què voleu que us digui, si ells es poden moure per on vulguin, nosaltres, també».