Cita amb les urnes

Els partits demanen ara no saltar-se el confinament per acudir a mítings

  • Les formacions es bolquen en una campanya electoral telemàtica i redueixen a un estret cercle de convidats els actes presencials

4
Es llegeix en minuts

Els partits polítics s’han enredat en el complex debat sobre com compaginar els drets a la participació política i a la salut. Les restriccions decretades per doblegar la corba de la tercera onada del coronavirus a Catalunya impedeixen que els catalans puguin sortir dels seus municipis, però l’assistència a mítings electorals és una de les excepcions previstes. La portaveu de l’Executiu català, Meritxell Budó, va recordar dimarts que «el dret a la participació política és un dret fonamental i, per això, aquesta mobilitat estarà permesa per poder assistir a un míting», però després de l’onada d’indignació que van generar les seves paraules en els sectors més afectats per les restriccions i en el col·lectiu de metges i científics, el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, va deixar clar ahir, en una entrevista a La Xarxa, que proposarà als partits «limitar els mítings perquè la gent que hi assisteixi sigui del municipi i que la resta s’hi connecti virtualment».

A poques hores de l’inici de la campanya electoral, el Govern tornarà a reunir avui a les 11 hores la taula de partits per repassar els serrells del protocol electoral perquè els comicis siguin segurs i intentarà que totes les formacions de l’acte parlamentari es comprometin a llançar el missatge que sortir del municipi és un risc perquè com més interacció social hi hagi, més gran és l’avanç de la Covid-19.

Mítings via ‘streaming’

Els partits que conviuen al Palau de la Generalitat van ser els primers a demanar a la ciutadania que no es mogui del seu municipi. El president del grup d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va defensar a les xarxes socials «conciliar el dret a la participació política amb la necessària disminució de la interacció social».

Esquerra preveu una campanya amb públic, amb la qual cosa redoblaran les mesures de protecció. Es farà un registre a l’entrada per tenir control de l’assistència. Hi haurà dobles circuits d’entrada i sortida, estancs entre si, i es prendrà la temperatura als assistents. Més enllà, clar, de la presència de dosificadors de gel desinfectant i l’exigència de guardar la distància de seguretat i portar mascareta.

Junts per Catalunya va emetre un comunicat en què recomana als catalans assistir només als mítings i actes electorals que se celebrin al seu municipi i promet «prioritzar els actes telemàtics, la campanya a les xarxes socials». Els esdeveniments presencials tindran «aforaments molt limitats» i sempre que sigui possible seran «a l’aire lliure».

Crítiques de l’oposició

Els excompanys de Govern de JxCat i ERC, el PDECat, no van desaprofitar l’oportunitat per carregar contra les contradiccions de l’Executiu. «Fa uns dies ens deien que no es podien celebrar eleccions perquè era un risc i ahir ens diuen que per anar als mítings ens podem mobilitzar. ¿Estan prenent el pèl a la gent», va asseverar Àngels Chacón. Amb tot, el PDECat no renuncia a mítings de petit format en espais oberts o tancats. El PPC va anar molt més lluny. El seu candidat a la Generalitat, Alejandro Fernández, va exigir la dimissió de Budó per generar «confusió i alarma», i el partit va anunciar que Pablo Casado estarà molt present a la campanya, en la qual també participaran dirigents autonòmics del partit.

El PSC i Cs es comprometen al 100% amb la via telemàtica. Els socialistes i els taronges limitaran l’aforament dels seus actes «a les persones que hi intervenen i als membres de la candidatura». «No entenem l’excepció que ha fet el Govern. És una irresponsabilitat que no ajuda a millorar la situació sanitària a Catalunya», va dir el PSC a través de les xarxes socials, al costat d’un manual amb recomanacions distribuït entre les agrupacions i federacions del partit. La formació celebrarà els actes sense públic, amb un aforament d’entre 15 o 20 persones convidades prèviament, i es podran seguir de forma virtual. El candidat Salvador Illa comptarà fins a en cinc ocasions amb el reconeixement del president del Govern, Pedro Sánchez.

En la campanya de Ciutadans també s’hi bolcarà la presidenta del partit, Inés Arrimadas, amb una agenda pròpia a Catalunya per mostrar el seu recolzament al presidenciable taronja, Carlos Carrizosa. Tots els actes seran retransmesos a través d’internet i als que siguin presencials només hi acudiran els oradors. «Em sembla que la salut pública es preserva molt millor si no fem mítings multitudinaris», va insistir Carrizosa, i va demanar explícitament als ciutadans que no surtin dels seus municipis.

Notícies relacionades

Quant als comuns, també han previst que la seva campanya sigui fonamentalment telemàtica, assenyalen fonts del partit, i no hi haurà mítings a l’ús. Sí que se celebraran algunes trobades entre membres de la llista i representants de diferents col·lectius controlant-hi l’aforament. El número dos, Joan Carles Gallego, va assenyalar que la seva formació vol que la gent «es cuidi» i no demanaran a ningú que acudeixi a mítings.

La CUP desenvoluparà els seus mítings de campanya des d’un plató situat a Sabadell en el qual s’oferirà senyal a través d’Internet perquè puguin seguir els seus actes en directe i «assegurar que ningú es posa en risc».