Indicadors

L’economia catalana es desaccelera en el segon trimestre

L’economia catalana es desaccelera en el segon trimestre
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alentiment. L’economia catalana va registrar en el segon trimestre una important moderació del seu creixement amb una alça del producte interior brut (PIB) del 0,4% respecte al període gener-març, quan l’increment intertrimestral va ser de l’1,1%.

Aquesta evolució, marcada per la desacceleració del sector dels serveis, el que més pesa en el conjunt de l’economia i que inclou activitats com el turisme, marca una tendència similar a la del conjunt de l’economia espanyola, amb un PIB que va repuntar un 0,4% en el segon trimestre, una dècima menys que en els tres primers mesos de l’any, impulsat per la vivenda i el consum de les llars, de manera que la taxa interanual es va reduir del 4,2% del període gener-març a l’1,8%.

Un dels factors que més han contribuït a l’alentiment és el sector dels serveis, amb una alça de l’1,3%, dos punts i tres dècimes menys que en el període anterior. La construcció, per la seva banda, experimenta una alça del 5,2%, set dècimes per sota del que es va registrar el primer trimestre. En canvi, la indústria, que en el període gener-març va experimentar un augment de l’1,7%, l’eleva fins al 2,6%. I l’agricultura és l’únic ram en retrocés, amb un descens interanual del 3,3%.

Notícies relacionades

Aquest creixement del PIB del segon trimestre és provisional i s’actualitzarà amb el càlcul definitiu el 14 de setembre. El Govern manté per ara una previsió de creixement de l’1,7% per al conjunt de l’exercici, tot i que en alguna ocasió ha insinuat la possibilitat d’una revisió a l’alça.

El cert és que des de fa mesos s’estan portant a terme revisions a l’alça del creixement del conjunt de l’economia espanyola per part de diversos serveis d’estudis i organismes. L’últim és del Fons Monetari Internacional (FMI), que ha elevat el creixement per a aquest exercici un punt respecte al que va estimar a l’abril, fins al 2,5%. També el Banc d’Espanya va fer el mateix, al situar-lo en el 2,3%, enfront l’1,6% que havia previst inicialment. Totes estan per sobre del que va preveure el Govern en el pla d’estabilitat remès a Brussel·les, que el situa en el 2,2%. També la Comissió Europea l’ha portat fins a l’1,9% per a aquest any.