Indicadors
L’economia catalana es desaccelera en el segon trimestre
El PIB registra una alça del 0,4%, enfront l’1,1% del període gener-març, i la taxa interanual baixa del 4,2% a l’1,8%
Natàlia Mas, al Cercle: «Agrada dir que l’economia catalana va malament, però no és seriós ni rigorós»
Catalunya és la tercera comunitat que més impostos aporta, però dècima en recursos rebuts
Alentiment. L’economia catalana va registrar en el segon trimestre una important moderació del seu creixement amb una alça del producte interior brut (PIB) del 0,4% respecte al període gener-març, quan l’increment intertrimestral va ser de l’1,1%.
Aquesta evolució, marcada per la desacceleració del sector dels serveis, el que més pesa en el conjunt de l’economia i que inclou activitats com el turisme, marca una tendència similar a la del conjunt de l’economia espanyola, amb un PIB que va repuntar un 0,4% en el segon trimestre, una dècima menys que en els tres primers mesos de l’any, impulsat per la vivenda i el consum de les llars, de manera que la taxa interanual es va reduir del 4,2% del període gener-març a l’1,8%.
Un dels factors que més han contribuït a l’alentiment és el sector dels serveis, amb una alça de l’1,3%, dos punts i tres dècimes menys que en el període anterior. La construcció, per la seva banda, experimenta una alça del 5,2%, set dècimes per sota del que es va registrar el primer trimestre. En canvi, la indústria, que en el període gener-març va experimentar un augment de l’1,7%, l’eleva fins al 2,6%. I l’agricultura és l’únic ram en retrocés, amb un descens interanual del 3,3%.
Notícies relacionadesAquest creixement del PIB del segon trimestre és provisional i s’actualitzarà amb el càlcul definitiu el 14 de setembre. El Govern manté per ara una previsió de creixement de l’1,7% per al conjunt de l’exercici, tot i que en alguna ocasió ha insinuat la possibilitat d’una revisió a l’alça.
El cert és que des de fa mesos s’estan portant a terme revisions a l’alça del creixement del conjunt de l’economia espanyola per part de diversos serveis d’estudis i organismes. L’últim és del Fons Monetari Internacional (FMI), que ha elevat el creixement per a aquest exercici un punt respecte al que va estimar a l’abril, fins al 2,5%. També el Banc d’Espanya va fer el mateix, al situar-lo en el 2,3%, enfront l’1,6% que havia previst inicialment. Totes estan per sobre del que va preveure el Govern en el pla d’estabilitat remès a Brussel·les, que el situa en el 2,2%. També la Comissió Europea l’ha portat fins a l’1,9% per a aquest any.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord