Previsions macroeconòmiques

El Govern insinua una revisió a l’alça del creixement del PIB fins al 2% per a aquest any

El Govern insinua una revisió a l’alça del creixement del PIB fins al 2% per a aquest any
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha escenificat el seu optimisme sobre l’evolució de l’economia catalana i obre la porta a millorar les seves previsions de creixement del PIB per a aquest any. La inflació s’està moderant a un ritme superior al que es preveia fa uns mesos i les pluges de maig i juny –com la que ha caigut aquest mateix dilluns– estan fent menys dura la sequera, entre d’altres. És per això que la Generalitat contempla realitzar una revisió a l’alça de les projeccions de creixement del PIB per al present exercici passant de l’actual objectiu de l’1,7% a una xifra que rondaria el 2%.

«L’economia catalana resisteix i avança en positiu malgrat la gran diversitat d’obstacles», ha declarat la consellera d’Economia, Natàlia Mas, en la presentació d’aquest dilluns de l’informe anual de l’economia catalana. Un balanç de com ha anat l’any en el qual el Govern s’ha congratulat que Catalunya hagi recuperat els nivells de PIB i hores treballades previs a la pandèmia i que l’atur s’hagi reduït fins al seu nivell més baix en 15 anys.

Catalunya torna a produir avui més riquesa de la que produïa abans que esclatés la covid i l’economia es contragués. La recuperació ha sigut –com en el conjunt d’Espanya– més ràpida del que es preveia inicialment, com evidencia el vertiginós creixement registrat en l’últim exercici. El PIB català va créixer un 5,5% el 2022, més d’un punt per sobre del que va preveure el Govern a finals del 2021.

A diferència de la crisi del 2008, provocada pel ‘boom’ del maó i el col·lapse financer, Catalunya ha sortit d’aquest xoc relativament ràpid. Si fa 15 anys va trigar 37 trimestres a recuperar els seus nivells de PIB –més van trigar l’ocupació i les taxes de pobresa–, en la crisi de la covid –de diferent origen i naturalesa– ha trigat 10 trimestres.

Notícies relacionades

Després d’aquesta efervescent i intensa recuperació, l’economia catalana transita ara cap a un escenari de creixement més moderat, però encara per sobre de la mitjana europea, anticipa la Generalitat. Les previsions, sobretot l’efecte menys nociu de l’esperat de les diferents pertorbacions a nivell internacional, fan que l’Executiu català contempli la correcció a l’alça de les seves estimacions de creixement per a aquest any. «Podríem revisar les nostres previsions sobre el 2%», ha afirmat la directora general d’Anàlisi i Perspectiva Econòmica, Marta Curto.

A nivell laboral, la Generalitat ha tret pit dels efectes de la reforma laboral, que en pocs mesos de vigència ja ha aconseguit reduir les taxes de temporalitat a Catalunya fins a una xifra pròxima al 14%. És a dir, passa de líder històric (com el conjunt d’Espanya) dels podis europeus d’eventualitat a convergir a nivells pròxims a la mitjana. «La temporalitat finalment se situa a nivells europeus», ha valorat Mas durant el seu discurs. Un aplaudiment als efectes d’una norma que contrasta amb el vot negatiu del grup parlamentari d’ERC al Congrés a l’esmentada reforma laboral. 

Temes:

Generalitat PIB