Emprenedoria

Reby s’enfonsa entre deutes, una demanda per impagament i la retirada del seu comprador

  • El sector de la micromobilitat ingressa 255 milions a l’any a Catalunya

  • L’OCDE alerta del risc d’una crisi de deute al món

ealos46668377 barcelona  23 01 2018    patinetes de alquiler ilegales en b190201223947

ealos46668377 barcelona 23 01 2018 patinetes de alquiler ilegales en b190201223947 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Aparentment, de l’acord només desentonava el moment. Era el maig del 2022 i el capital de risc i, en general, els professionals de la inversió van començar a reaccionar al temporal macroeconòmic que es divisava als Estats Unitssent molt més conservadors amb les seves operacions. Tot i així, l’emprenedor Pep Gómez va anunciar, amb només 29 anys, el segon gran èxit de la seva carrera, un acord per vendre l’empresa de patinets compartitsReby al fons canadenc House of Lithium per 100 milions de dòlars. Però el que llavors semblava un èxit indiscutible en realitat va acabar sent el principi del final: la firma canadenca va decidir fer marxa enrere, l’operació va acabar als tribunals i, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la falta de fons ha portat la ‘start-up’ catalana a la insolvència, a estar mesos sense pagar nòmines, a enfrontar una demanda per impagament a Itàlia i a retirar els seus vehicles de pràcticament tot Espanya.

«Els problemes van començar el 2022», relata un dels seus socis al país transalpí. Fundada el 2018, Reby havia crescut al caliu del ‘boom’ de la mobilitat compartida fins a plantar-se el 2021 amb un volum de negoci d’uns 15 milions d’euros, entorn de 70 empleats i una flota de 4.000 patinets repartits entre Barcelona, Gijón, Sevilla, Tarragona, Terrassa i Saragossa (a Espanya), i Bèrgam, Caserta, Florència, Lecce, Nàpols i Taranta (a Itàlia).

Allà avançava a través de K-City, una empresa tecnològica napolitana a la qual pagava una vegada executada l’arribada a un nou municipi o pel creixement en una ciutat on ja estaven implantats. Segons el seu propi relat, aquesta pime italiana ingressava de mitjana 150.000 euros al mes gràcies a aquesta activitat, que va acabar sent central en el seu negoci i que va acabar per ocupar íntegrament 26 dels seus treballadors. Fins que, de sobte, Reby va deixar de pagar. «Ens van dir que estiguéssim tranquils, que estaven a punt de tancar una ronda de finançament i que podrien pagar», recorda un responsable comercial de K-City, Peppe Morelli. I l’operació va arribar, però no els diners.

Reculada del comprador

Tal com va publicar el ‘Diari Ara’ l’octubre de l’any passat, el fons canadenc havia reculat després de fer un primer pagament, i Reby els havia denunciat als Estats Units per obligar-los a arribar fins al final. Les raons de la retirada de House of Lithium no són clares: d’una banda, se suggereix que el fons ha sigut víctima de la caiguda generalitzada de les borses i s’ha quedat sense liquiditat; de l’altra, que s’ha vist forçat a tancar l’acord sense tenir tota la informació sobre l’empresa a les mans.

En aquest sentit, fonts implicades en l’operació asseguren que els inversors espanyols de Reby van sentir molta pressió per part de Pep Gómez, el fundador de l’empresa, perquè l’acord es tanqués com més ràpid millor, i que més tard van descobrir diverses irregularitats en el contracte. «Teníem una visió dels fets, vam prendre decisions partint d’aquesta informació i després va resultar que estava tergiversada», veuen ara.

Gestió de la insolvència

De tota manera, el que més els ha sorprès, tant a ells com al seu soci italià, és la gestió de la situació d’insolvència: que el discurs públic de Gómez sigui que fa mesos que està fora de la companyia, mentre promet a Morelli estar fent tot el possible per saldar els seus deutes, o que fins a aquest any hagi insistit que el fons canadenc té intenció de pagar mentre al seu poder tenia –diuen aquestes fonts– un missatge de l’estiu passat en què queda bastant clar que no. Tampoc s’expliquen que Gómez hagi volgut ser tan agressiu en l’estratègia d’expansió tot i que els comptes estiguessin en un situació tan delicada, que hagi estat un mínim de tres mesos sense pagar als treballadors sense plantejar-se registrar el concurs de creditors o que no hagi tocat el seu patrimoni personal (que es presumeix voluminós, atesa la milionària venda de Fever, la seva primera empresa) per solucionar el problema.

Notícies relacionades

«Ens va dir que House of Lithium li havia pagat 15 milions, el seu deute a Itàlia són 2 milions d’euros a tot estirar. ¿Com pot ser que no ens pagui ?», es pregunta Morelli. Després de perseguir-lo molt, K-City va decidir finalment demandar al gener Reby Itàlia en un tribunal de Milà, i el jutge va decidir, fa just un mes, donar una mica més de temps a la companyia per resoldre la qüestió.

EL PERIÓDICO ha intentat contactar sense èxit tant amb l’emprenedor com amb el bufet que representa els nous amos de Reby per conèixer la situació de l’empresa a Espanya o en quin estat està el judici dels Estats Units. Malgrat no haver rebut cap tipus d’informació en aquest sentit, tot apunta que les coses no van gaire millor: d’acord amb les fonts consultades, els deutes a distribuïdors en el mercat nacional van molt més enllà que a Itàlia, i fins i tot n’hi ha a la Xina. Així, no és estrany que des de principis d’any la companyia hagi deixat d’operar progressivament a Barcelona, Sevilla, Terrassa, Tarragona i Saragossa, on, segons l’‘Heraldo de Aragón’, la policia local ja ha començat a traslladar els vehicles al dipòsit.