Tecnologia

Del robot ‘rider’ a la placa de cocció que pesa menjar: així està la Internet de les Coses el 2023

L’ISE acull també la Internet of Things Solutions World Congress, un pavelló on grans i petites empreses exhibeixen els seus exemples d’ús dels sensors i la robotització

Del robot ‘rider’ a la placa de cocció que pesa menjar: així està la Internet de les Coses el 2023

Lorena Sopena / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Robot de metre i mig aproximadament. No arriba a humanoide però té cap, braços i s’aguanta dret, tot i que la seva extremitat inferior tingui més forma de faldilla, que de cama. «Benvinguda, Paula Clemente. Que passis una bona estona a la fira», desitja aquesta màquina després de llegir l’acreditació. El mateix li dirà després a dos assistents més al congrés, que es graven vivint l’experiència que un robot interactuï i es dirigeixi a ells pel seu nom. Ari, com s’anomena l’autòmat, és l’atracció estrella de la Internet of Things Solutions World Congress, un saló dedicat a aquesta tecnologia que permet que qualsevol cosa es connecti a internet i celebrat des de l’any passat dins de l’Integrated Systems Europe (ISE), el congrés del sector audiovisual que té lloc aquesta setmana a Barcelona.

La màquina és pur ganxo, un de tan útil que va fer parar a saludar fins i tot el Rei Felip VI, màxima autoritat encarregada de la inauguració de la fira aquest dimarts passat. Però en realitat, l’invent que mira de promocionar l’empresa catalana Pal Robotics, propietària del robot, és un braç industrial capaç d’agafar i traslladar objectes de diferents dimensions, textures i duresa.

Perquè el gran tema, quan es parla de la Internet de les Coses, és la indústria. «Sota el lema Tecnologies disruptives per a la transformació de la indústria, l’IOTSWC reunirà 330 expositors i més de 250 experts que posaran en relleu la importància d’apostar per la digitalització per comptar amb una indústria més eficient i sostenible», introduïa fa unes setmanes Fira de Barcelona, coorganitzadora de l’esdeveniment. Així, en aquest pavelló, Amazon Web Services exhibeix diversos exemples de com el seu ‘software’ pot simplificar la vida i el control de la maquinària a les fàbriques; la taiwanesa TXOne mostra les seves solucions de ciberseguretat industrial; i la suïssa ABB, el seu sistema perquè les màquines durin més temps i rendeixin més i de forma més eficient.

Utilitat en quasi totes parts

Tanmateix, més enllà de tot això, el congrés també és una prova fefaent que aquesta tecnologia té sentit en gairebé tot arreu. Al centre del pavelló, una màquina de l’empresa Cartobol envasa líquids en una bossa; el ‘hub’ d’investigació entorn de la mobilitat CARNET presenta un vehicle autònom que podria entregar paquets o menjar en una ciutat; i les companyies espanyoles Integra i Rigual exposen un camió Hidrotec encarregat de desembussar i netejar baixants –entre moltes altres coses– com a cas d’èxit d’aplicació de la Internet de les Coses per tenir informació en temps real de l’estat del vehicle.

Notícies relacionades

No gaire lluny, la fundació Mobile World Capital ha portat sis empreses, entre elles Nixi for Children, que exemplifica com la realitat virtual pot ajudar a alleujar l’ansietat o els nervis d’un nen abans d’una prova mèdica. I just al costat, entre les 18 companyies o centres tecnològics que concentra l’àrea catalana, Eurecat presenta un projecte perquè les cuines tinguin integrades en el seu mobiliari funcions pròpies de màquines com pesar aliments o gestionar l’extractor.

«Estem evolucionant cap a entorns cada vegada més intel·ligents, on tecnològicament podem convertir en interactiva gairebé qualsevol superfície», contextualitza el responsable de mercat dels serveis d’innovació aplicada a productes d’aquest centre tecnològic, José Antonio Gago. «En aquest escenari, l’agilitació de la realització de proves de concepte es converteix en un element fonamental per a les empreses», completa aquest, en una reivindicació que també farà el soci de vigilància de riscos de Deloitte i responsable de ciberseguretat industrial i IOT, Andreu Bravo, sobre l’escenari: «Es necessiten entorns de proves en els quals reproduir infraestructures complexes reals», remata. Tan complex com l’entorn mèdic o com un robot entregant-te el sopar entre bicicletes, motos, cotxes i vianants.

Temes:

Fires