Indicador de l’activitat econòmica

El Port de Barcelona consolida el seu creixement en els primers vuit mesos de l’any

El tràfic total de mercaderies ha registrat un increment del 9,9% respecte al 2021

El Port de Barcelona consolida el seu creixement en els primers vuit mesos de l’any

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El tràfic total de mercaderies al Port de Barcelona durant els vuit primers mesos d’aquest any ha sigut de 48,7 milions de tones, amb un increment del 9,9% respecte al mateix període del 2021; mentre que el tràfic de contenidors ha sigut de 2,4 milions de TEU (contenidor estàndard de 20 peus), cosa que suposa un creixement de l’1,5%. No obstant, en plena discussió entre el port barceloní i l’ajuntament sobre el turisme, els passatgers que han arribat en creuer encara no arriben a les xifres prèvies a la pandèmia.

Els principals tràfics del port han consolidat el creixement que ja s’apuntava en el primer semestre del 2022 i, en molts casos, han superat les xifres aconseguides el 2019 gràcies a la recuperació de l’economia de la seva zona d’influència, cosa que, segons fonts del port barceloní, «mostra la seva resiliència davant situacions d’incertesa global com l’actual».

La Xina, el principal soci comercial

Entre el gener i l’agost d’aquest any, els contenidors plens d’importació han crescut un 10,8% i els de tràfic, un 8,1%, mentre que els d’exportació han baixat un -4,5%. Els tràfics amb l’Extrem Orient i el Japó continuen sumant més d’un terç del total de contenidors del Port de Barcelona. La Xina continua sent el primer soci comercial del port, malgrat que el tràfic de contenidors amb aquest país ha reculat un -3,3% a causa del descens de les exportacions.

Cal destacar l’increment experimentat per les exportacions al Japó i Corea del Sud, els països que van acollir les Missions Empresarials del Port de Barcelona el 2019 i 2021, respectivament. Donant continuïtat a l’interès de la comunitat portuària de Barcelona pels països asiàtics, Tailàndia, una de les principals economies d’aquest continent, serà la seu de la pròxima Missió Empresarial organitzada pel port, que se celebrarà del 22 al 28 d’octubre del 2022.

2,5 milions de passatgers

El tràfic de passatgers entre el gener i l’agost d’aquest any ha sigut de 2,5 milions, dels quals 1,18 milions han viatjat en ferris i 1,33 ho ha fet en creuer. Els passatgers de línia regular han superat la xifra aconseguida durant el mateix període del 2019 (1,12 milions), que reflecteix la recuperació del sector turístic durant aquesta temporada, mentre que els creueristes encara no s’acosten a les dades prepandèmiques (dos milions de creueristes durant els nou primers mesos del 2019), malgrat que mantenen un creixement continuat des de la represa de l’activitat, a finals del juny de l’any passat.

Creixement de combustibles

Notícies relacionades

Respecte a les mercaderies, els granels líquids han aconseguit els 10,4 milions de tones durant els primers set mesos de l’any (35%) impulsats pels creixements del gas natural (61,1%), la gasolina (143,4%) i els biocombustibles (46,8%). Tot i el bon comportament de les potasses (101,6%) i dels cereals i les farines (46,7%), els granels sòlids han sumat 2,9 milions de tones, fet que representa un descens del -3,3% a causa del retrocés del tràfic de fava de soja i del ciment i el clínquer, entre d’altres.

Durant els vuit primers mesos de l’any han passat pel port 287.984 unitats de transport intermodal (UTI), amb un creixement del 10,3% respecte al mateix període del 2021 degut majoritàriament als excel·lents resultats que estan mostrant les línies de cabotatge amb les illes Balears.