Mercat laboral

Espanya baixa dels tres milions d’aturats per primera vegada des del 2008

  • La contractació indefinida segueix a l’alça i vuit de cada deu ocupats són indefinits

Espanya baixa dels tres milions d’aturats per primera vegada des del 2008

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres mesos després que Vladímir Putin decidís envair Ucraïna i després de pràcticament un any que l’IPC iniciés la seva escalada, el mercat laboral espanyol continua llançat. Espanya va sumar al maig el seu quart mes consecutiu amb l’ocupació a l’alça, va ser el seu millor maig dels últims quatre anys i consolida folgadament la quota dels 20 milions de treballadors en actiu. La imminent temporada turística bufa a favor i la resta d’incerteses no desacceleren, per ara, la marxa del mercat laboral espanyol, segons les dades publicades aquest dijous pels Ministeris de Seguretat Social i Treball. Cosa que ha permès que, per desgast i després de diversos mesos de ‘números verds’, l’atur hagi baixat dels tres milions de persones. Una cosa que no passava des del 2008, quan va esclatar la crisi del maó.

Malgrat que els organismes internacionals i el mateix Govern han hagut de rebaixar les seves previsions de creixement del PIB per la inesperadament llarga inflació i el conflicte bèl·lic a Ucraïna, de moment aquesta rebaixa d’expectatives no s’està plasmant en les dades d’ocupació. Queda la incògnita de si l’esmentada rebaixa arribarà amb retard –no seria la primera vegada que les contractacions van un pas enrere– o simplement no arribarà i la resiliència del mercat laboral espanyol aguantarà el ruixat.

De moment, l’estadística el que mostra és que aquest maig va tancar amb gairebé 100.000 persones menys apuntades al SEPE, deixant la xifra total d’aturats en 2,92 milions de persones. És una xifra molt alta, de les més altes de tota la Unió Europea i quatre de cada 10 d’aquests aturats no cobren prestació o cap subsidi del SEPE, però simbòlicament ha aconseguit trencar amb la cota dels tres milions d’aturats. Cal remuntar-se a l’esclat de la bombolla immobiliària i l’ensorrament de Lehman Brothers per trobar una data en què no hi hagués un nombre semblant d’aturats a Espanya.

El camí ha sigut llarg, ja que d’aquesta hecatombe social i econòmica l’atur es va enfilar i es va enfilar mentre ressonaven els eros i els tancaments d’empreses, fins a arribar a superar el 2013 els cinc milions d’aturats a tot Espanya. 12 anys ha trigat a recuperar-se, demostrant que el mercat laboral espanyol és molt més eficaç reenganxant persones que alternen mesos d’atur i d’ocupació o atraient treballadors de fora que recuperant un gruix important de gent que fa 12 anys va perdre la seva feina i des d’aleshores no ha aconseguit tornar a treballar.

No obstant, aquesta fita de baixar dels tres milions d’aturats amaga un cert biaix desfavorable cap a les dones. Ja que l’atur ha baixat substancialment més entre ells que entre elles i, si bé els homes sí que han tornat a nivells del 2008, les dones estan encara al nivell del 2009.

L’hostaleria recupera l’ocupació

L’hostaleria ha recuperat aquest mes de maig els nivells d’ocupació que tenia abans de la pandèmia. Era l’últim gran sector que encara tenia menys ocupats que el 2019 i després de l’estrebada dels últims mesos ja pot dir que ha deixat enrere la crisi del coronavirus. Proximitat de la campanya d’estiu, bon temps, zero restriccions malgrat el repunt de casos de Covid i part de l’estalvi embassat dels anys passats que encara empeny moltes famílies al bar o al restaurant.

Només hi ha dos grans rams d’activitat que ocupen menys gent que fa dos anys. D’una banda, hi ha la banca, immersa en un procés generalitzat d’eros per estalviar-se costos laborals i adaptar-se als canvis tecnològics. I, de l’altra, les treballadores de la llar, ja que moltes d’elles van ser acomiadades quan es va decretar el primer confinament i no han tornat a ser contractades a gaires de les cases on operaven. En la resta de gremis treballa més gent que abans de la Covid i això explica que Espanya hagi consolidat la cota dels 20 milions d’afiliats a la Seguretat Social. Mai abans hi havia hagut tanta gent treballant alhora al país, i queda la incògnita si podrà retenir l’esmentada cota després dels mesos d’hivern, tradicionalment menys efusius quant a ocupació.

Ocupació de més qualitat

Notícies relacionades

El mercat laboral continua guanyant en quantitat i qualitat. Gairebé un de cada dos nous contractes firmats van ser de caràcter indefinit, part d’aquests a temps complet i una altra part en la modalitat de fixos discontinus, el contracte estrella de la nova reforma laboral. Els seus efectes continuen marcant les estadístiques, ja que el maig de l’any passat 9 de cada 10 nous contractes firmats van ser de tall temporal. Aquesta progressiva millora de les condicions de contractació eleven l’estabilitat del mercat laboral espanyol, en què 8 de cada 10 assalariats avui és fix.

Aquesta millora de les condicions laborals i el creixement de l’activitat per la via de sectors més ben remunerats està tenint un efecte sobre les arques de l’erari públic. Segons dades publicades aquesta mateixa setmana, els ingressos per cotitzacions a la Seguretat Social creixen un 7,4% respecte a l’any passat, fins a un total de 45.922 milions d’euros.