Economia domèstica

Els salaris poden tardar un any a adaptar-se a la inflació

  • Les nòmines estan pujant al mateix nivell que abans de la covid però amb una inflació set vegades superior, segons CaixaBank Research

Els salaris poden tardar un any a adaptar-se a la inflació
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ocupació ja supera els nivells previs al coronavirus, el PIB gairebé arriba als estàndards previs a la crisi i els salaris han tornat a pujar amb la mateixa intensitat. La principal diferència és que la inflació és actualment set vegades superior a la registrada en el període 2018-2019 i està devorant l’escàs poder adquisitiu recuperat pels treballadors espanyols abans d’haver de confinar-se. Així ho constata un informe publicat aquest mes per CaixaBank Research, que assenyala que les nòmines podrien tardar entre nou mesos i un any a començar a reaccionar de manera generalitzada a la inflació i registrar-ne increments proporcionals –no semblants.

L’IPC es troba actualment en el 8,3% interanual, el nivell més alt dels últims 40 anys. No obstant, el que avui dia és motiu de gran preocupació en llars i empreses, no va començar a disparar les primeres alarmes fins al juliol del 2021, quan l’IPC va superar el 3% interanual i va començar a enfilar el ‘tourmalet’ fins als nivells actuals. Una alça de preus que té el seu ritme i que, prenent com a referència el comportament d’anteriors escalades de l’IPC, pot tardar fins a un any a traslladar-se parcialment als salaris.

«¿Quant sol durar el període d’ajust?», es pregunten en un recent informe els investigadors de CaixaBank Research Javier García Arenas i Eduard Llorens i Jimeno. «Mig any», és la resposta que troben quan repassen les crisis de preus recents. «A partir de llavors, els salaris comencen a reaccionar davant un repunt de la inflació. I cal esperar entre nou mesos i un any des que augmenta la inflació perquè l’impacte sobre els salaris es pugui observar del tot», afegeixen. 

¿I quant pujaran els salaris davant l’actual inflació? La resposta a aquesta pregunta és menys precisa, tot i que els autors de l’informe anticipen que, històricament, per cada punt que ha augmentat la inflació subjacent (la que no té en compte l’efecte de l’energia en el global de preus), els salaris han acabat pujant 0,4 punts al cap d’un any. Fent un càlcul molt aproximatiu, la inflació subjacent segons l’INE ha augmentat l’últim any el 4,4%, mentre que actualment els salaris per conveni col·lectiu estan creixent a un ritme del 2,4%, segons dades del Ministeri de Treball. És a dir, si fem una regla de tres, d’aquí un any els sous podrien escalar fins al 4,1%.    

Sector públic i privat perden poder de compra

A expenses de com continuï evolucionant la inflació i com els seus efectes acabin impactant en els salaris, la realitat avui és que la gran majoria de treballadors estan perdent poder adquisitiu. Tant en el sector públic, en el qual estan pujant lleugerament més els sous, com en el sector privat. CaixaBank Research ha utilitzat les dades anònimes dels seus clients i, tirant de les seves nòmines, ha elaborat un indicador propi de salaris.

Notícies relacionades

Segons aquest indicador, els sous estarien pujant un 2,2% de mitjana, un nivell semblant a l’increment mitjà registrat en el període precovid entre 2018 i 2019 i clarament superior al bienni pandèmic de 2020 i 2021. En l’Administració, les nòmines estan pujant una mica més (+2,4%), que en el sector privat (+2,1%). Per sectors, les nòmines van avançar un 2,4% interanual en els serveis no turístics i un 2,1% en la indústria, mentre que van més endarrerits en la construcció (0,7%) i l’agricultura (0,7%).

I, per territoris, la investigació de l’economista Josep Mestres Domènech assenyala que a les regions de l’est s’estan experimentant més increments salarials que a les del centre i a les del nord-oest del país. A Catalunya i al País Valencià s’estan registrant més avenços salarials (2,4% i 2,5%, respectivament) que a Astúries (1,6%), Cantàbria (1,8%) i Castella-la Manxa Castella(1,8%). Els salaris a Madrid estan creixent sobre el 2,1%, en la línia de la mitjana espanyola.