Del 8 al 18 de maig
El DocsBarcelona explora les ferides i els reptes d’Europa
El festival de cine documental projectarà 48 pel·lícules i comptarà amb la novetat d’un premi, patrocinat per EL PERIÓDICO, al film amb més rellevància periodística.
El festival obrirà demà les seves portes amb un documental sobre Leni Riefenstahl

Quan es compleixen 80 anys del final de la Segona Guerra Mundial, el Festival Internacional de Cine Documental de Barcelona (més conegut com a DocsBarcelona) dedica una part important de la programació de la seva vint-i-vuitena edició a explorar les ferides, noves o antigues, que continuen supurant al cor d’Europa. "Volem parlar de la fragilitat i els reptes d’una Europa que mira al passat per entendre el seu present i per reflexionar sobre el seu possible futur", assenyala Maria Colomer, codirectora artística i responsable de programació del festival, que obrirà les seves portes demà dijous amb la projecció de Riefenstahl, d’Andres Veiel, una reflexió sobre l’art, el poder i la història a partir de la figura de la que va ser la cineasta oficial de l’Alemanya nazi, Leni Riefenstahl.
Alemanya és justament el país convidat d’aquest DocsBarcelona 2025, una distinció que reconeix la potència i la vitalitat de la producció germànica en el camp de la no-ficció i que es tradueix en una nombrosa presència de cineastes d’aquell país en el programa d’activitats professionals i en la projecció de diversos títols. Dos d’aquests –el monumental fresc històric Heimat is a space in time, que repassa les peripècies de quatre generacions d’una mateixa família, i el sorprenent Rabbit à la Berlin, sobre els conills que habitaven a la franja de seguretat del Mur de Berlín– porten la firma del productor i distribuïdor Heino Deckert, que rebrà el premi Docs d’Honor 2025 i impartirà una classe magistral a la Filmoteca de Catalunya.
Parlar de les ferides de l’Europa actual és parlar, per descomptat, de la guerra a Ucraïna, una contesa que el festival aborda amb enfocaments diversos i complementaris; des del front polític i diplomàtic analitzat en la producció noruega Facing war, que segueix els passos del que va ser secretari general de l’OTAN Jens Stoltenberg, fins al dia a dia de l’activitat escolar durant la guerra, tant a Ucraïna (Timestamp) com a Rússia (Mr. Nobody against Putin).
El Sudan, l’Iran, Kenya...
Més enllà de les fronteres europees, el festival DocsBarcelona també presta atenció en l’edició d’aquest any a altres conflictes sagnants com el de Gaza (Yalla Parkour) i el del Sudan (Khartoum), així com a la situació de les dones a l’Iran (Cutting through rocks), al pes del passat colonial a Kenya (How to build a library) i al drama de la gestació subrogada com a via de supervivència econòmica d’una família georgiana (9-month contract).
D’entre el miler de pel·lícules remeses al festival per a l’edició d’aquest any ("mai n’havíem rebut tantes", remarca Maria Colomer), la selecció final comprèn 48 títols, dels quals 13 són de producció catalana. En aquest últim contingent destaquen, pel seu nombre, les obres dedicades a documentar processos creatius en diverses disciplines, com l’arquitectura (Miralles, de Maria Mauti), l’òpera (Alexina B. Vides en composició, d’Alexis Borràs), la fotografia (Poirot, último testigo, de Francesc Relea) i l’alta cuina (Plat en blanc, d’Alan Fàbregas i Ramon Pardina).
Notícies relacionadesPerò en el DocsBarcelona no tot consisteix a veure pel·lícules. A més de les trobades professionals, les conferències i els col·loquis que formen el programa dedicat a la indústria, el festival acollirà també altres activitats, com la gravació d’un pòdcast en directe, una experiència immersiva a partir d’una peça de no-ficció o un concert de la productora, compositora i multiinstrumentista barcelonina Claraguilar (el dia 16, a Casa Montjuïc). La idea, diu Maria Colomer, és col·laborar amb col·lectius locals per fer de la mostra com "un espai artístic transversal arrelat a la ciutat que generi sensació d’esdeveniment i que atragui el màxim número possible de gent".
Amb aquest propòsit, el DocsBarcelona multiplica aquest any els seus espais i, a més de les seves seus habituals al CCCB i als cines Renoir Floridablanca i les més esporàdiques del Phenomena (que acollirà la sessió d’obertura) i la Filmoteca, estén les seves activitats a l’Espai Texas i la Casa Montjuïc. La cerimònia de cloenda tindrà lloc el dissabte 17 de maig al Teatre del CCCB, amb la corresponent entrega de premis, que comptarà amb la novetat d’un guardó, patrocinat per EL PERIÓDICO, al documental amb més rellevància periodística. "L’objectiu del nou premi –apunta Colomer– és destacar les produccions capaces de prendre un tema d’actualitat amb presència en els mitjans i abordar-lo des de la investigació en profunditat i l’anàlisi rigorosa".
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?