Barcelona, protagonista

La indústria del peix se cita a Barcelona

L’organització del saló Seafood, amb un impacte de 156 milions d’euros, espera fins dijous la visita de més de 35.000 persones a la Fira de Barcelona.

La indústria del peix se cita a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Allà, entre noruecs, islandesos, britànics i feroesos, que mostren els seus assortiments de salmons i bacallans, fumats, frescos o en salaó, Catalunya exhibeix múscul i defensa que "el peix és cultura" i la marca Aliments d’Espanya desplega al seu estand exemplars de gamba de Huelva, musclos del Cantàbric i delikatessen de peix espasa. Són algunes de les fotografies que es poden fer, fins demà, al saló Seafood de la Fira de Barcelona, que aquest any reuneix 2.187 empreses originàries de 87 països diferents.

La fira, que ocupa més de 151.000 metres quadrats del recinte de la Gran Via, barreja rudes pescadors del nord d’Europa amb educadíssims distribuïdors coreans o japonesos, i amb l’última tecnologia per al sector: robots, piscines per al gel i packaging reciclat o d’origen orgànic, tot al servei de la pesca i els productes del mar.

Convertit en un dels grans certàmens que aquest any organitza la Fira de Barcelona, juntament amb el MWC, l’ISE i Construmat, el Seafood generarà aquest any, en la seva ja 31a edició, un impacte econòmic d’uns 156 milions, segons les estimacions de l’organització.

En aquesta edició, que espera superar els 35.000 visitants de la de l’any passat, participen noves delegacions com Albània, Egipte, Geòrgia, Groenlàndia, Malta, Nigèria i l’illa de la Reunió, a més dels principals proveïdors del món en productes del mar, ja siguin frescos, congelats, enllaunats, processats o envasats, així com empreses relacionades amb el processament de productes del mar o amb serveis com la logística, la refrigeració o la congelació, entre d’altres.

L’estrena va anar ahir a càrrec de la secretària general de Pesca, Isabel Artime, que va destacar el paper que el saló exerceix com a "aparador internacional per al sector pesquer espanyol, el quart mercat mundial quant a la comercialització d’aquest tipus de productes". A l’entrada l’esperaven sindicalistes de CCOO que denuncien la falta de mans al cos d’inspectors de pesca a Espanya.

Entre les conferències previstes en el programa, amb una vintena de sessions previstes en què participaran més de 80 experts internacionals, destaca la conferència central que pronuncia avui l’economista Xavier Sala i Martín, professor de la Universitat de Colúmbia, en la qual analitzarà la situació geopolítica actual i mirarà d’explicar com afrontar les noves incerteses econòmiques que afecten la indústria mundial pesquera, amb la inflació, els aranzels i les guerres comercials en el centre del debat.

Notícies relacionades

Rèplica a les crítiques

També avui té lloc la presentació, a càrrec de l’Organització de Productors Pesquers Anacef, de la xerrada El valor del peix, l’evidència davant l’alarmisme, on es tractarà sobre com combatre els missatges que ataquen el sector i es debatrà sobre com abordar el descens en el consum de peix que es registra en els últims anys. El saló és també escenari de demostracions tècniques i exhibicions gastronòmiques, de manera que, quan algú es posa a cuinar, de seguida se li arremolinen curiosos per observar-lo.