Mercat de treball

L’atur baixa dels 3 milions de persones: les cinc claus de les dades del maig del 2022

L’atur baixa dels 3 milions de persones: les cinc claus de les dades del maig del 2022

ACN / Jordi Pujolar

5
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ocupació continua llançada i enfila l’estiu amb saldos positius de contractació. El mercat de treball va registrar al maig bones dades d’ocupació i va deixar com a principal titular que Espanya baixa dels tres milions d’aturats per primera vegada des del 2008. La taxa d’atur continua sent de les més altes de la Unió Europea, tot i que el camí és positiu. Menys atur, més ocupació i més ocupació indefinida. La reforma laboral continua desplegant els seus efectes sobre les dades d’afiliació publicades aquest dijous pels Ministeris de Treball i Seguretat Social.

Malgrat que l’escalada de la inflació pràcticament s’allarga des de fa un any i que a Ucraïna se supera el tercer mes de combats, el mercat laboral esquiva els seus efectes i no dona compte de desacceleració. El col·lectiu de treballadors autònoms va continuar sumant nous membres, malgrat les reticències a emprendre aventures empresarials amb les múltiples incerteses que planen sobre l’economia.

Atur: Espanya baixa dels 3 milions per primera vegada des del 2008

El titular principal de les dades del maig és que a Espanya hi torna a haver menys de tres milions d’aturats inscrits en el SEPE. No passava des de fa 12 anys, el 2008.  Cal remuntar-se a l’esclat de la bombolla immobiliària i l’ensorrament de Lehman Brothers per trobar una data en què no hi hagués un nombre semblant d’aturats a Espanya. Continua sent una de les taxes d’atur més grans de tota la Unió Europea i quatre de cada 10 d’aquests aturats no cobren prestació o cap subsidi de les oficines d’ocupació.

No obstant, la tendència és positiva i el mes de maig acumula el seu quart mes consecutiu a la baixa. Aquesta fita de baixar dels tres milions d’aturats amaga un cert biaix desfavorable cap a les dones. Ja que l’atur ha baixat substancialment més entre ells que entre elles i si bé els homes sí que han tornat a nivells del 2008, les dones encara són al 2009.

Ocupació: Vuit de cada 10 assalariats tenen un contracte fix

La reforma laboral suma el seu segon mes plenament en vigor. La seva incidència en les estadístiques de contractació i és notable i per segon mes consecutiu gairebé la meitat dels nous contractes es firmen com a indefinits. D’aquests, fixos a temps complet únicament són un terç, però tot i així són substancialment superiors en termes absoluts als que es firmaven abans de l’aplicació de la norma pactada entre el Govern, la patronal i els sindicats.

El maig va sumar un total de 213.643 nous ocupats, i va ser el millor maig dels últims quatre anys. La xifra total d’ocupats es consolida així per sobre de la cota dels 20 milions de treballadors en actiu. Mai a Espanya hi havia hagut tanta gent ocupada de manera simultània. L’hostaleria va ser el sector que més va tirar de l’ocupació, impulsada per la proximitat de la campanya d’estiu, i ja supera els nivells d’ocupació que tenia abans d’esclatar la pandèmia.

erto: lleuger repunt per les agències de viatges

El nombre de treballadors afectats per un erto es troba en xifres residuals, en comparació als 3,4 milions d’empleats en suspensió que hi van arribar a haver en els primers compassos de la pandèmia. Actualment hi ha 27.380 treballadors en erto a tot Espanya, uns 9.000 més que el mes passat. L’esmentat increment s’explica en part per l’ingrés a l’erto de part de les agències de viatges, habilitades per a aquestes ajudes extraordinàries via Mecanisme RED. La guerra d’Ucraïna, ja fos per la falta de components o per l’encariment del gas, no està portant de manera generalitzada les empreses a registrar nous expedients.

Autònoms: créixer sense pressa, però sense pausa

El col·lectiu de treballadors autònoms, que porta des de l’inici de la pandèmia mostrant una gran resiliència –afavorida aquesta per les ajudes covid habilitades des del Govern–, va tornar a registrar un altre mes amb un creixement de ‘sense pressa, però sense pausa’. Les estadístiques de la Seguretat Social reflecteixen un augment de 10.726 nous treballadors per compte propi respecte a l’abril, un ritme lleugerament superior al registrat el mes passat. Aquest creixement resilient provoca que hi hagi 35.424 autònoms més a Espanya que fa un any, fins a un total consolidat de 3,3 milions d’autoempleats en actiu.

Els afiliats al règim especial de treballadors autònoms (RETA) esperen expectants les novetats que puguin sorgir de la reforma del sistema de cotitzacions que ultima el ministre José Luís Escrivá. La seva última oferta planteja quotes d’entre 250 i 550 euros, segons els rendiments nets que registri el treballador per compte propi. Dilluns vinent hi ha prevista una nova reunió i les negociacions han d’estar tancades abans del 30 de juny.

Catalunya genera gairebé el doble d’ocupació que Madrid

Catalunya va ser la segona comunitat autònoma que més ocupació va generar en termes absoluts aquest mes de maig respecte al conjunt d’Espanya, només per darrere de les illes Balears. La imminent campanya turística d’estiu ha marcat parcialment la distribució territorial dels nous ocupats i comunitats com Madrid van registrar números més discrets per a la seva mida econòmica. Si Catalunya va guanyar 37.501 ocupats –el seu millor maig des del 2018-, la capital del Regne va sumar 21.987 nous afiliats a la Seguretat Social. El creixement de l’ocupació va ser unànime i totes les autonomies van registrar un saldo positiu d’ocupats.

A nivell d’atur, Catalunya va registrar un nombrós descens de 16.671 persones respecte a l’abril, amb la qual cosa se situa la xifra total d’aturats a les quatre províncies catalanes en 348.027 persones. És la més baixa des del maig del 2008 i lluny dels pics de 600.000 aturats registrats durant la Gran Recessió. A nivell territorial, Catalunya va ser la segona autonomia on més va baixar l’atur en termes absoluts, només superada per Andalusia.

Temes:

Ocupació Atur