Rebaixar la factura

El Govern avaluarà al desembre si prorroga la rebaixa de l’IVA de la llum

  • El Consell de Ministres aprova la baixada de l’IVA al 10% i la suspensió del 7% a la generació

  • L’Executiu espera

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Llum verda a la rebaixa de l’IVA a la factura de la llum del 21% al 10% fins a final d’any per a tots els consumidors amb fins a 10 quilowatts de potència contractada i a la suspensió de l’impost del 7% sobre la generació d’energia elèctrica que assumeixen les companyies i repercuteixen en els clients a través del rebut. El Consell de Ministres ha aprovat en una reunió extraordinària celebrada aquest dijous les mesures en un reial decret llei d’«aplicació immediata» que pretén «alleujar» la situació de les famílies i del teixit productiu per contribuir a la recuperació econòmica es pugui consolidar.

Així ho han anunciat la ministra portaveu i titular d’Hisenda, María Jesús Montero, i la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, encarregades del seu desenvolupament. El preu del preu de l’electricitat en el mercat a l’engròs fins a situar-se pròxim als 90 euros de mitjana aquest mes de juny a causa de l’evolució dels preus del gas en els mercats internacionals i un increment de preus del CO2 Per això, l’Executiu ha decidit donar llum verda a aquestes mesures «conjunturals» que preveuen una rebaixa del 10% de rebaixa a la factura de la llum de les llars, segons l’Executiu.

El Govern preveu analitzar a final d’any l’evolució del preu de la llum, així com l’efecte de mesures ja anunciades per l’Executiu com l’avantprojecte de llei de minoració dels beneficis extra de les centrals nuclears i hidroelèctriques que es preveu aprovar a «la tardor», per prendre una decisió sobre el rebut de la llum i possibles mesures estructurals addicionals. A més de la revisió de la fiscalitat integral que està abordant el grup d’experts del Ministeri d’Hisenda.

«El Govern reavaluarà el 31 de desembre la situació del cost de l’energia i serà en aquell moment en què s’adopta la decisió que correspongui pensant sempre en l’interès general», ha afegit Montero. La ministra d’Hisenda ha recordat, no obstant, que la fiscalitat es dirigeix «a enfortir el servei públic i garantir una renda disponible a les famílies de classe mitjana». A més, ha afegit, que han comunicat a la Comissió Europea que aquesta rebaixa serà «temporal» i per mantenir-la en el temps han de demanar-li la seva autorització. «Saben que aquest país sempre tenen advertències de la Unió Europea d’estar fent un ús abusiu de l’IVA reduït, no dic en relació amb l’electricitat, sinó en el conjunt del mapa que compon l’IVA», ha afegit.

En concret, tal com ja havia anunciat el Govern, l’IVA reduït del 10% s’aplicarà a tots els consumidors amb una potència inferior a 10 quilowatts sempre que el mes anterior a la facturació el megawatt se situï per sobre dels 45 euros. Això afecta la pràctica totalitat de les llars, que tenen de mitjana 4,1 quilowatts, i el 75% de les empreses que, no obstant, es desgraven aquest impost a posteriori. A més, en el cas dels perceptors del bo social considerats consumidors vulnerables severs tindran un IVA reduït amb independència del preu del mercat a l’engròs. Des de gener, el preu mitjà mensual del megawatt al mercat a l’engròs ha sigut de 60,17 euros; 28,49 euros al febrer; 45,44 euros al març; 65,02 euros a l’abril i 67,12 euros al maig.

Aquesta reducció de l’IVA suposarà un estalvi de 857 milions d’euros, segons Montero. Xifra que no repercuteix el 2021 perquè hi ha un decalatge del rebut de la factura respecte a l’any en curs, per tant, els últims mesos no s’imputen a aquest exercici sinó al següent. Així, 566 milions s’imputen al 2021 i la resta pivotaran en el pressupost de l’any que ve.

D’altra banda, la suspensió del 7% de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica, que ja el 2018 es va realitzar durant sis mesos per contenir una altra onada alcista en el preu de la llum, tindrà vigència durant el tercer trimestre d’aquest any. Això repercutirà en el preu de la factura entorn d’una rebaixa del 5%, segons Montero. I suposarà una menor recaptació de 400 milions que no afectarà el dèficit públic sinó únicament el sector elèctric. A més, el reial decret inclou 100 milions d’euros addicionals per compensar el CO de la indústria electrointensiva que havia rebut prèviament 78 milions d’euros.

Nous criteris per a les renovables

Notícies relacionades

Així mateix, l’Executiu ha adoptat altres qüestions addicionals realitzades amb el desplegament de noves instal·lacions renovables a l’establir «nous criteris» per a l’accés a les xarxes elèctriques bolcats en l’àmbit local amb l’objectiu de reforçar el «control, solvència i cobertura» de les renovables als diferents territoris.

D’altra banda, segons ha anunciat la ministra Teresa Ribera, també s’ha inclòs una mesura relativa a la generació elèctrica al mar territorial per dotar de seguretat jurídica el sector de cara al desplegament d’aquestes tecnologies i la planificació de l’energia ‘offshore’