Un 15% per a les multinacionals

El Govern espanyol celebra el pacte del G-7 per a un impost mínim global

El Govern espanyol celebra el pacte del G-7 per a un impost mínim global

Alberto Ortega / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha qualificat d’«acord històric» el pacte a què ha arribat el G-7 per a una reforma del sistema fiscal de la majoria de les economies del planeta que exigeixi a les grans tecnològiques, farmacèutiques, distribuïdores i prestadores de serveis una contribució més gran sobre els seus beneficis.

«Avancem cap a un nou sistema fiscal per a l’era digital global. El G-7 arriba avui a un acord històric que permetrà una contribució més gran de grans companyies mundials – ha dit Sánchez en el seu compte de Twitter–. L’objectiu: una millor distribució de la riquesa per arribar a més cotes de justícia social».

El cap de l’Executiu celebra així l’inici d’una reforma fiscal mundial, l’acord dels set països més rics del món (els Estats Units, el Japó, Alemanya, el Canadà, França, Itàlia i el Regne Unit) per imposar a escala planetària una taxa mínima del 15% sobre els beneficis de les principals firmes multinacionals.

Amazon, Google i Facebook són tres de les anomenades «empreses globals» que estaran entre les més afectades. Col·locant un límit a la rebaixa d’aquest impost de societats, no podran practicar una localització oportunista de les seves seus. Fins ara, les seves cúpules buscaven els millors punts del planeta per fixar un domicili des del qual pagar menys impostos. Els països del G-7 intenten amb el seu acord que la deslocalització constant d’aquestes companyies obligui els estats a competir entre ells a la baixa en els seus quadros d’impostos.

La reforma que ha aplaudit Sánchez contempla a més que les grans multinacionals tecnològiques tributin on venguin i no on vulguin declarar beneficis.

Reivindicació morada

Reivindicació moradaLa notícia de l’acord de les set principals economies és ben vista igualment en l’altre partit del govern espanyol de coalició. Diferents dirigents de Podem s’han pronunciat durant l’últim lustre contra els trucs fiscals de les grans companyies, fent del tema una de les seves grans línies argumentals.

I aquesta qüestió és també, de fet, part de l’acord de coalició entre el PSOE i la formació morada, que va exigir una tributació mínima del 15% per a les grans corporacions que operessin a Espanya.

Notícies relacionades

El secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, responsable econòmic de Podem, s’ha pronunciat repetidament en fòrums i xarxes socials sobre una nova fiscalitat antioportunista mundial. L’última vegada, el 25 de maig, quan el Financial Times va avançar que les converses entre els membres del G-7 estaven molt avançades apuntant a un acord. Nacho Álvarez va republicar llavors una part del programa electoral de Podem... del 2016.

«Podem va plantejar en el seu programa electoral un tipus impositiu mínim del 15% per a les grans empreses», va recordar llavors Álvarez. La fiscalitat sobre les firmes més grans també va formar part del flanc més delicat de les negociacions de Podem amb el PSOE el novembre passat per elaborar els Pressupostos Generals de l’Estat.