promoció immobiliària

Els visats d’obra nova van caure un 40% a Barcelona el 2020

La inversió es va dirigir principalment al mercat d’oficines i va evitar el de la vivenda a la capital catalana

Els visats d’obra nova van caure un 40% a Barcelona el 2020
2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Si el sector de la promoció de vivenda esperava una caiguda de la producció d’obra nova a Barcelona com a conseqüència de mesures com la imposició del 30% de vivenda social (VPO) en les noves promocions, el 2020 li ha acabat donant la raó. De fet, els visats d’obra nova –aquells projectes que compten amb llicència perquè es puguin iniciar– han caigut un 40% a la ciutat de Barcelona. A penes s’hi han visat 1.364 noves vivendes, xifra que va situar la producció de nova vivenda per sota del 2015, segons les dades que va a donar a conèixer aquest dimecres el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) en relació amb l’activitat realitzada durant l’exercici passat.

Sense lloc a dubtes, part de la caiguda de l’activitat s’atribueix als efectes del confinament i la menor producció del sector per la pandèmia, però una altra part significativa es deu al canvi de biaix productiu en el sector immobiliari barceloní, que ha preferit destinar els recursos al mercat d’oficines en lloc del mercat de vivenda. La caiguda de producció de Barcelona –un dels primers mercats en termes d’oferta de Catalunya– supera la mitjana de Catalunya i, per descomptat, la mitjana de la província de Barcelona. «Els inversors que intervenen en el mercat de Barcelona han decidit destinar els recursos a altres activitats immobiliàries, com el mercat d’oficines», ha comentat la degana del COAC, Assumpció Puig. «És molt possible que en aquesta decisió hagi tingut a veure la normativa del 30% de vivenda social imposada per l’Ajuntament per als nous projectes».

Efecte de l’estat d’alarma

El cert és que el nombre de metres quadrats visats en total –vivenda i altres activitats– ha caigut menys que la vivenda. La superfície visada va arribar als 1,9 milions de metres quadrats, una xifra per sota del 2017 que ha representat un descens del 21%, mentre que la vivenda ha baixat un 40,51% a la capital catalana. En la resta de la província (amb 7,128 vivendes visades) ha caigut la meitat (23,8%) i en el conjunt de Catalunya el descens ha sigut del 17% respecte a l’any anterior. El COAC destaca que «l’estat d’alarma va suposar una caiguda important del visat de projectes durant el mes d’abril, descens que després va tenir una tímida recuperació però que en conjunt no ha sigut suficient. Els resultats de l’any, doncs, s’han quedat molt enrere dels del 2019».

Apunta que la caiguda s’explica sobretot perquè la província de Barcelona, motor de la tímida recuperació dels anys anteriors, ha continuat disminuint en superfície visada, com ja va passar durant la segona meitat del 2019.

Notícies relacionades

El juliol passat, el COAC ja advertia de la desacceleració del sector, «marcat per un model tradicional protagonitzat pels projectes residencials d’obra nova i una activitat de rehabilitació testimonial i en constant línia plana. Seguim insistint en la necessitat evident de pensar en com revertir la situació d’una manera més estratègica, deixant que el sector tingui també protagonisme en la recuperació econòmica del país», destaca.

De fet, la rehabilitació continua estant relegada als plans de promoció de vivenda, ja que només el 27% de la superfície visada per a la ciutat es va dedicar a la renovació d’edificis. A més, la vivenda tan sols va suposar un 28% dels visats, mentre que el 72% va correspondre a altres projectes, entre els quals destaquen les oficines.