Diàleg social

La patronal rebutja allargar els ertos només fins al 30 de setembre

El Govern central planteja una oferta a la taula de diàleg social que no satisfà els empresaris

L'Executiu retalla l'exempció de quotes de les empreses, que se situaran entre el 15% i el 60%, pels empleats que tornin a l'activitat

rosas51878852 cuerva garamendi diaz sordo alvarez200312134248

rosas51878852 cuerva garamendi diaz sordo alvarez200312134248 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo / Gabriel Ubieto

El Govern central, els sindicats i la patronal van concloure aquest dilluns sense acord la reunió feta per prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) vinculats al coronavirus. L’Executiu va plantejar als agents socials i als empresaris estendre fins al 30 de setembre el recolzament públic als ertos a tots els sectors amb restriccions a l’activitat, però el rebuig de la patronal, que proposa allargar-los fins al 31 de desembre, va impedir l’acord. Els representants sindicals també advoquen per estendre el mecanisme d’ajuda pública fins a finals d’any, però semblen més disposats que la patronal a acceptar una primera pròrroga, fins al setembre, per tornar a negociar després un nou allargament en cas de ser necessari.

El Ministeri de Treball, que podria aprovar aquest dimarts la seva proposta en el Consell de Ministres, esperarà uns dies més, després d’haver constatat «avenços» per continuar negociant. La regulació actual venç el 30 de juny.

Segons la proposta que va portar el Ministeri de Treball ahir a la taula de negociació, a què va tenir accés EL PERIÓDICO, l’Executiu vol mantenir fins al 30 de setembre els ertos a tots els sectors, i no només en els més afectats, com havia indicat al principi, a canvi d’una rebaixa de les bonificacions de les quotes socials. Així mateix, l’Executiu mantindria també fins al 30 de setembre la «prohibició» que va establir a l’acomiadament per causes objectives i la suspensió dels contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i interinitat.

«Està bastant clar que s’ampliaran fins al setembre i crec que també està bastant clar que es farà fins al desembre. El Govern central no vol prendre la decisió ara que sigui fins al desembre, suposo que per raons estrictament pressupostàries», havia afirmat el líder d’UGT, Pepe Álvarez, al matí, abans de la reunió negociadora, en declaracions a Antena 3. Álvarez va avançar que els treballadors poden tenir «l’absoluta seguretat que els sindicats no permetran» que aquesta mesura no es mantingui en el temps.

Menors extincions de quotes

La regulació de març dels ertos per força major derivats de la Covid-19 establia una exoneració de cotitzacions del 75% per a les empreses que tinguessin més de 50 treballadors, i del 100% per als que tinguessin menys de 50 treballadors. Unes exoneracions que es van mantenir al maig i juny per a aquelles empreses que continuaven tancades, a les quals es van sumar unes exempcions esglaonades per als negocis que comencessin a reprendre la seva activitat, amb un estalvi més gran sobre les quotes dels empleats que tornen a treballar.

En la norma actual, en el cas d’ertos de força major parcial, l’empresa es beneficia d’una exempció pels treballadors que tornin a l’activitat del 70% (85% al maig) si la seva plantilla és inferior a 50 treballadors. Si compta amb més de 50, l’exempció arriba al 45% (60% al maig). En el cas dels treballadors que seguissin en l’erto, l’exempció empresarial és del 45% (65% al maig) per a empreses de menys de 50 treballadors, i del 30% (45% al maig) per a les que tinguin més de 50 empleats.

La proposta de Treball per al període juliol-setembre rebaixa aquests percentatges. En el cas dels treballadors que tornin a l’activitat, l’empresa es beneficiarà d’una exempció de la quota empresarial del 60% al juliol, del 50% a l’agost i del 40% al setembre si la plantilla és inferior a 50 treballadors. Si compta amb més de 50 treballadors, l’exempció arribarà al 35% al juliol, al 25% a l’agost i al 15% al setembre.

I en el cas dels treballadors que segueixin en erto, l’exempció serà del 35% al juliol, del 25% a l’agost i del 15% al setembre per a les empreses amb menys de 50 empleats. I si en tenen més de 50, l’exoneració serà del 20% al juliol, del 10% a l’agost i del 5% al setembre.

Pla ‘Mecuida’

A l’esborrany del decret, el Govern també prorroga fins al 30 de setembre el pla ‘Mecuida’, pel qual els treballadors per compte aliè que acreditin deures de cura respecte del cònjuge o parella de fet, així com respecte de familiars de fins a segon grau de consanguinitat tindran dret a adaptar la seva jornada i/o a reduir-la quan es presentin circumstàncies excepcionals relacionades amb les actuacions necessàries per evitar la transmissió comunitària de la Covid-19.

S’entén que es presenten aquestes circumstàncies excepcionals quan és necessària la presència del treballador per a la cura personal i directa d’aquests familiars com a conseqüència directa de la Covid-19, i si persisteix el tancament de centres educatius o de qualsevol altra naturalesa, entre d’altres. 

Notícies relacionades

El dret a l’adaptació de la jornada pot referir-se a la distribució del temps de treball o a qualsevol altre aspecte de les condicions de treball. Així, pot consistir en canvi de torn, alteració d’horari, horari flexible, jornada partida o continuada, canvi de centre de treball, canvi de funcions, canvi en la forma de prestació del treball, incloent-hi la prestació de treball a distància, o en qualsevol altre canvi de condicions que estigués disponible a l’empresa o que pogués implantar-se de manera raonable i proporcionada.

El text insta el Govern i els agents socials a constituir una taula de negociació amb l’objectiu d’arribar a un acord que incorpori mesures encaminades a la recuperació, durant l’any 2022, del nivell d’ocupació previ a la crisi derivada de la Covid-19. Aquest esborrany serà discutit aquesta tarda durant una reunió de la comissió tripartida que analitza l’evolució dels ertos i en què hi ha presents sindicats, empresaris i Govern, per aquest motiu podrien modificar-se alguns dels seus termes en nom de la recerca d’un acord que intenti acontentar totes les parts.