canvis en les telecomunicacions

WhatsApp planeja introduir publicitat als xats

El 93% dels internautes a Espanya utilitzen aquest servei de missatgeria

icoy35344771 mark zuckerberg  founder and chief executive officer of face160901185113

icoy35344771 mark zuckerberg founder and chief executive officer of face160901185113 / Bloomberg

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

WhatsApp, el servei de missatgeria propietat de Facebook utilitzat per més de 1.000 milions de persones a tot el món pretén colar publicitat entre els missatges. L'obsessió per 'monetitzar' els serveis d'internet també ha entrat a WhatsApp, que al més pur estil Mark Zuckerberg, sabrà sens dubte transformar el servei progressivament cap a una nova plataforma publicitària selectiva. Informa l'agència Reuters que el sistema ja està en proves, cosa que suposa aixecar el banderí de sortida perquè les empreses apostin per l'atractiu pastís de la publicitat individualitzada, la hipersegmentació dels missatges.

La qüestió és analitzar les raons per les quals el canvi no s'ha introduït abans. El cert és que en el moment de la compra de WhatsApp per part de Facebook la situació del sistema de missatgeria encara tenia algunes nuvolades en forma de competidors. El desenvolupament del model de negoci ha seguit les pautes típiques de les empreses d'internet, que intenten arribar a una massa crítica de clients suficients o aconseguir una posició dominant del mercat abans d'abordar la diversificació d'ingressos òptima. Per la direcció de la companyia, aques moment ha arribat.

EL CANVI DE WHATSAPP

Els 19.000 milions de dòlars que va costar WhatsApp s'han de justificar en els pròxims mesos. I és que els missatges de text entre usuaris de mòbils han trencat els serveis de telecomunicacions tal com eren fa uns quants anys. Van trencar primer el monopoli dels missatges de les operadores, que van viure del cobrament unitari dels missatges sense posar-se vermells. Després, WhatsApp ha modificat de manera profunda els hàbits de consum telefònic a l'arraconar progressivament la veu entre els usuaris intensius d'internet. La revolució multimèdia s'ha apoderat també de WhatsApp i la dependència dels usuaris ja és patent, per la qual cosa tindrà conseqüències econòmiques per a tots.

Queda en l'aire quina serà la competència en el futur. Actualment, WhatsApp competeix a escala internacional amb Wechat, una unitat de Tencent Holdings Ltd. de la Xina, però és difícil que a curt termini un competidor arribi a l'altura universal de WhatsApp. 

PUBLICITAT MICROTERRITORIAL

La firma de missatges de Zuckerberg té davant el seu futur uns ingressos potencials impredictibles. L'assumpte és cobrar a les empreses que vulguin posar-se en contacte amb els clients via WhatsApp. L'escala geogràfica d'aquestes campanyes està per veure, però el mercadeig de les dades privades ja s'ha iniciat i l'amenaça de l''spam' és real, per molt amb compte que es vagi. L'impacte de la publicitat microterritorial és especialment temible per als mitjans de comunicació tradicionals, com la premsa, la ràdio i la televisió.  

El mes passat WhatsApp va arribar a un acord amb Combinator, per impulsar el projecte, assegura Reuters, que nomena Airbnb i Dropbox com a part de la iniciativa per transformar WhatsApp en una plataforma publicitària. 

L'IMPACTE DE WHATSAPP

En l'àmbit de la missatgeria instantània, WhatsApp regna a Espanya. Segons la 19a enquesta 'Navegantes en la Red' de l'Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC), relativa a l'any 2016 i que ha analitzat l'opinió de 14.800 internautes espanyols, el 93% dels enquestats fan servir aquesta plataforma, seguida de Facebook Messenger -52 %-, mentre que Skype perd força -baixa 2,4 punts fins al 35%- i per primera vegada apareix Snapchat en la classificació: el 8,5 % dels internautes l'utilitzen. Altres sistemes de missatgeria són gairebé testimonials. 

Notícies relacionades

Pel que fa a xarxes socials, Facebook manté també la seva hegemonia, ja que l'utilitzen un 87% dels enquestats, seguida de Twitter -que amb un 48,9% puja tres punts respecte al 2015- i Instagram -40,4%-, que consolida la tercera posició aconseguida fa un any.

ELS DUBTES LEGALS

Segons aquestes dades, la conclusió és que el tàndem publicitari Facebook-Watsapp es pot convertir en un dur contrincant per a l'altre gegant en qüestió, Google. Aspectes com la privacitat i l'augment de publicitat invasiva coparan en el futur bona part de les preocupacions dels usuaris. La mesura òptima de publicitat abans de causar un rebuig per part dels usuaris està entre els assumptes que haurà de considerar WhatsApp. Els bloquejadors d'anuncis tindran una oportunitat més de desenvolupament.