APP D'ANIVERSARI
Whatsapp compleix vuit anys. Així ens ha canviat la vida
L'aplicació de missatgeria ha canviat la forma de relacionar-se o estar localitzat
Espanya és el país que més usa el programa a Europa amb diverses connexions al dia

dcaminal36635138 barcelona 27 08 2016 aplicaci n app whatsapp en un smartphon161218133052 /
«Vuit anys ja, uf, que ràpid…». Fins i tot al sociòleg Francesc Núñez li ha passat volant l’augment de l’ús de WhatsApp, l’aplicació mòbil que més persones utilitzen a Espanya, el país que hi és més aficionat d’Europa, segons l’Eurobaròmetre. En números, el 90,8% dels usuaris de telefonia mòbil, segons el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), i d’aquests, gairebé la meitat (42,3%), afirmen que l’utilitzen «contínuament» i el 47,5% «diverses vegades al dia». Sumant-ho, representen el 89,8% dels usuaris. Gairebé tothom, vaja. I WhatsApp s’ha convertit en un fenomen social que ha canviat la forma de comunicar-se, d’anar pel carrer, de relacionar-se o d’estar localitzat.
PRIVACITAT
Atrapats pel doble ‘check’
«Les infinites possibilitats de la tecnologia han tingut efectes no previstos. Vivim en una conversa continuada, una comunicació més assequible que trenca les barreres del temps i de l’espai, però també noves exigències que provoquen malentesos i ansietat», analitza Núñez. Va ser el cas del doble check, una icona blava que indica que l’usuari ha rebut el missatge enviat i teòricament l’ha llegit, i que ha arribat a provocar ruptures de parelles. Quan l’empresa va permetre eliminar-lo, molts van respirar alleujats. A altres encara els contraria.
CANVI DE XARXA
La condemna dels missatges SMS
WhatsApp va néixer com a empresa el 24 de febrer del 2009 però no va aparèixer a l’App Store d’Apple fins al novembre d’aquell mateix any, amb el seu doble check i els seus canvis d’estat automàtics. L’èxit va portar a la condemna del missatge curt telefònic, l’SMS, amb què les operadores quadraven els seus comptes. Només en un any, el 2010, els ingressos a Espanya per missatges van caure gairebé el 20%. Només en màrqueting han resistit amb campanyes massives. «L’ús dels missatges gratuïts ha portat absència de discriminació. Per Cap d’Any, quan reps missatges de gent amb qui fa temps que no parles només perquè es poden enviar a tota l’agenda», assenyala Víctor Puig, expert en reputació digital.
FACILITAT D’ÚS
No digueu ‘smartphone’
Digueu-ne mòbil amb WhatsApp. Primer va sortir al mercat la versió d’iPhone, després la de Blackberry i Nokia, i l’última, la d’Android. El 2013, Telefónica va fracassar en el seu intent per potenciar els mòbils amb sistema operatiu Mozilla perquè no admetien WhatsApp. I és que les tarifes de dades per als smartphones, cada vegada més assequibles, van fer que l’app de missatgeria triomfés sense remissió, fins i tot entre públics més grans que els habituals de les xarxes socials. «És la xarxa social de les persones grans perquè és la més fàcil d’utilitzar. Per a les àvies ha sigut el gran descobriment i t’envien fins i tot fotos», apunta Laura Rosillo, formadora de sèniors.
CERCLES
Vida més social
El gruix dels usuaris de WhatsApp admeten que tenen entre 51 i 200 contactes a la seva agenda, segons el CIS. I mantenen entre cinc i 10 converses al dia (el 35,3%) o entre 11 i 20 (13,2%). El 72% ho fa per parlar amb la família, el 68%, amb amics, i el 41%, per planejar activitats. La constant atenció a la pantalla llegint i responent whatsaps ha fet que hàgim après a esquivar els obstacles mentre teclegem pel carrer, a més a més a dues mans, o que es vegi famílies assegudes en una taula, cada un amb el seu mòbil. «Si em treuen el WhatsApp, sento que em falta alguna cosa perquè tothom en té. Hi ha gent que fins i tot quan es reuneix està amb la pantalla», afirma Laura Molina, estudiant.
MÉS FUNCIONS
Els grups, gran atractiu i malson
Mares del col·le, sopar retrobament, pla del diumenge… «El mòbil és intrusiu, però el WhatsApp envaeix la meva vida. Cada setmana obro un grup, per a projectes, família, amigues… És tan immediat i gratificant que se m’arriben a ajuntar a la nit de 50 a 100 missatges cada dia per llegir», confessa Rosillo. Els grups d’usuaris, presents des de l’any 2011, s’han convertit en el gran atractiu però també en el gran malson de l’aplicació. «Em van fer feliç quan em van permetre silenciar els grups, perquè n’hi ha alguns que, si en surts, quedes fatal», explica Ester, que treballa d’administrativa. També ha canviat la privacitat. «Com en les antigues llistes de correu, en els grups de WhatsApp es difon informació molt més sensible que en altres xarxes socials i això pot generar molts més problemes perquè el que s’escriu en un entorn privat deixa de ser privat de seguida», recorda Puig.
EXIGÈNCIES
Haver d’estar més disponibles
«Amb el correu s’acceptava que la resposta es demorés un dia o dos; amb WhatsApp no. Sembla que exigeixi una resposta immediata. Si s’inclou en una estructura laboral, hi ha d’haver un pacte de quan es pot respondre o no», assenyala Puig. «Genera noves formes d’exigència en una conversa que se suposa continuada encara que trenqui les barreres del temps i l’espai. No respondre a l’instant genera l’ansietat de l’espera», afirma Núñez. I si a sobre ha sortit el doble check, pitjor encara.
NOVA ESCRIPTURA
Dicteu, no escriviu
El 2010, el principal motiu per tenir un smartphone era escriure missatges, sobretot per als més joves. Avui, la funció de dictat de missatges guanya adeptes encara que és considerada inapropiada per alguns usuaris, sobretot receptors. Les videotrucades han suplert també l’Skype i el Facetime d’Apple, perquè aquest segueix sent vedat tancat de l’iPhone. L’afegit de les emoticones, que es van ampliant amb freqüència, han convertit els missatges en línies d’icones. I els mems han vist el camí adobat.
TOT EXPOSAT
Notícies relacionadesFacebook segueix a l’aguait de les dades
Quan Facebook va anunciar la compra de WhatsApp va començar una paranoia col·lectiva que no s’ha acabat. I que l’empresa de Mark Zuckerberg va avalar a l’incloure en les noves condicions d’ús de WhatsApp que els usuaris autoritzaven a compartir dades amb Facebook. Les autoritats ja van demanar parar el transvasament i ells van respondre que encara no ho feien. L’amenaça de multa de la Comissió Europea pot haver paralitzat el procés, però no n’hi ha proves. A molts usuaris se’ls ha suggerit a Facebook persones que només tenen a WhatsApp.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?