PROJECTE DE CREIXEMENT A L'EXTERIOR
El Pastoret tempta Europa
Les vendes de la firma de productes lactis creixen a un ritme del 15% anual Va començar a exportar a cinc països el 2013, ha entrat a Alemanya i truca a les portes del Regne Unit

Exportadora 8 Teresa Vallès, cofundadora d’El Pastoret. /
El Pastoret mira cap a l'exterior. L'empresa dedicada a l'elaboració de postres artesanes va apostar per l'exportació a principis del 2013 i al tancar-lo ja venia a Finlàndia, Noruega, Suècia, Suïssa i Àustria. El març passat es va introduir al mercat alemany. «La nostra presència a la Fira Alimentaria del 2012 va ser un gran trampolí per aconseguir-ho», reconeix Teresa Vallès, cofundadora de la companyia lleidatana. L'empresària anuncia que l'última edició del saló ja ha donat fruit: els iogurts, els formatges i les postres d'El Pastoret es començaran a degustar aquest any al Regne Unit i Irlanda.
Vallès, que l'any passat va rebre el premi a la dona emprenedora (en la categoria d'empresa familiar) que atorga la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora, assegura que de moment la companyia no ha hagut d'anar a buscar cap mercat perquè els sis països on està present han trucat a la seva porta. «A la resta d'Europa hi ha més distribució especialitzada en aliments gurmet», apunta. També atribueix la bona acollida internacional a l'origen de l'empresa, «gràcies a l'actual boom de la gastronomia catalana». El 2013 les exportacions van representar un 2% dels 11 milions d'euros que va facturar El Pastoret. «Preveiem que arribin al 20% d'aquí cinc anys», vaticina Vallès. I afegeig que, de moment, la companyia descarta saltar a altres continents per créixer de manera orgànica a Espanya i a la resta d'Europa. «Ja tenim molt potencial al mercat nacional», assegura.
Notícies relacionadesLes seves vendes internes creixen a un ritme d'entre el 15% i el 20% a l'any des del 2010, quan l'empresa va destinar vuit milions a l'obertura de la seva actual fàbrica, a Sant Guim de Freixenet (Lleida), que dóna feina a mig centenar de persones. «És una de les plantes productives més modernes d'Europa», assegura Vallès. La inauguració va marcar un abans i un després en la companyia. «Ara podem seguir tractant la llet de forma artesanal, però mitjançant l'última tecnologia». Segons l'empresària, aquesta combinació permet que els seus productes conservin el sabor tradicional .
Des d'aleshores l'empresa familiar fundada el 1992 arriba a les 300.000 unitats diàries de formatges i iogurts. Aquest volum va permetre que El Pastoret s'introduís en canals de gran consum l'any 2011. «Amb la conjuntura actual, els distribuïdors prefereixen tenir una oferta més diferenciada». Aquests canals generen el 65% de les vendes de l'empresa, un 20% en botigues gurmet i, la resta, a través de l'hostaleria i de la indústria alimentària que utilitza els productes que elabora El Pastoret com a base de les seves pròpies especialitats.
- Pressió estètica Tenir 13 anys i aparèixer (o no) en els rànquings de guapes de la teva classe: «Donen molta inseguretat, de vegades acabes plorant al lavabo»
- Tall històrica RODALIES "Ens deixen a l’estacada 16 mesos"
- Tendència urbana La proliferació del tardeig posa en alerta les patronals i Interior
- Tempestes d’estiu Protecció Civil activa l’alerta per pluges intenses al Pirineu, Terres de l’Ebre, Lleida i la Catalunya central
- Tempesta judicial i política El gran aconseguidor de la trama no tenia límits