Un altre segle de les llums

El príncep Felip visita les centrals hidroelèctriques d'Endesa de Talarn i Capdella coincidint amb el centenari de la seva construcció

Felip emula el viatge que va fer el seu avi Alfons XIII el 1924

El Príncep, amb el president d’Endesa, Borja Prado.

El Príncep, amb el president d’Endesa, Borja Prado.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Tremp

Els pensadors de la Il·lustració 'els del conegut com a Segle de les Llums' sostenien que la raó humana podia combatre la ignorància, la superstició i la tirania, i construir un món millor. Dos segles després, altres homes, no filòsofs, sinó emprenedors, també van decidir construir un món millor a partir de la tecnologia. Gràcies a aquest impuls, Catalunya va viure fa cent anys l'inici del seu propi segle de les llums. O, per ser més exactes, el segle de la llum amb la construcció de les primeres centrals hidroelèctriques al Pirineu.

A finals de 1911 es van fundar dues grans companyies, grans competidores als seus inicis i que unirien més tard les seves trajectòries, que van impulsar l'explotació hidroelèctrica del Pallars i l'electrificació de Catalunya. Eren Riesgo y Fuerzas del Ebro, filial de l'empresa Barcelona Traction Light and Power Company Limited 'fundada a Toronto per Fred Stark Pearson i coneguda popularment com la Canadiens' i Energía Eléctrica de Cataluña, impulsada per Emili Riu, financer i emprenedor pallarès amb capital majoritàriament francès. L'actual Endesa a Catalunya és fruit de la iniciativa d'aquestes companyies.

En menys de tres dècades (de 1912 a 1949) es van construir 12 centrals hidroelèctriques a l'eix format pels rius Flamisell, Noguera Pallaresa i Segre, que generaven el 60% de l'electricitat que es consumia a l'àrea de Barcelona. Un revulsiu econòmic i social per a la zona, però també per a tot Catalunya.

Notícies relacionades

La commemoració del centenari d'aquesta fita va tenir ahir un dels seus plats forts amb la visita del príncep Felip a les centrals hidroelèctiques que Endesa té a Talarn i Capdella (Pallars Jussà) i que, al seu dia, van ser les més grans d'Europa.Durant el recorregut, Felip va estar acompanyat del ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, i del president d'Endesa, Borja Prado, així com del president del consell assessor d'Endesa a Catalunya, David Madí, i del director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira. L'hereu va visitar a la central de Talarn, també coneguda amb el nom de Sant Antoni, l'exposició itinerant El Pallars il·lumina Catalunya, que explica de forma divulgativa el paper de les hidroelèctriques en la industrialització catalana.

La visita tenia per al Príncep un significat especial, ja que recorria alguns dels escenaris que també va trepitjar el seu avi Alfons XIII durant el viatge que va fer el juliol del 1924. El Rei va visitar la central de Capdella, el primer gran complex hidroelèctric del país.