PERESA
Zapatero i Rajoy: tard, poc i malament

La peresa representada en un oli sobre taula del segle XV.
Dia 24 de setembre del 2008. Nova York. El món en pànic: tot just han passat nou dies des de la fallida de Lehman Brothers. José Luis Rodríguez Zapatero, president del Govern, assisteix a un acte organitzat per la Cambra de Comerç dels Estats Units i proclama:«Potser Espanya té el sistema financer més sòlid de la comunitat internacional».
L'anècdota, terrible pel que el temps ha demostrat, és tota una metàfora de l'actitud que els executius espanyols, tant el de Zapatero com el de Mariano Rajoy, han tingut envers als problemes de la banca espanyola des que la crisi va esclatar el 2007. Sempre han anat per darrere dels esdeveniments i sempre hi han reaccionat de forma insuficient i mal planificada.
El pecat original dels governs és la bombolla immobiliària, cor dels problemes de la banca, que es va llançar de forma desaforada a finançar-la. La va crear l'Executiu popular de José María Aznar i el de Zapatero no es va preocupar de punxar-la. Eren els dies del creixement econòmic superior a la mitjana europea i dels superàvits pressupostaris. (Un parèntesi: aquell dia del 2008, el president socialista va assegurar que la renda per càpita espanyola superaria la francesa al cap de«tres o quatre anys», cosa que, no cal dir-ho, ha estat lluny de passar...).
El procés va ser paral·lel a la pèrdua d'autoritat del Banc d'Espanya per decisió dels executius. Va començar Aznar, col·locant al capdavant de la institució Jaime Caruana, un complidor però gris tecnòcrata que empal·lidia davant la llarga ombra dels seus predecessors (Mariano Rubio i Luis Ángel Rojo). I va culminar el procés Zapatero, al donar el poder a Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que en un acte sense precedents moderns va fer directament el salt del Govern al supervisor financer. La crisi, així, va atrapar l'Executiu socialista sense una veu aliena prou autoritzada, experta i independent per avisar-lo de la gravetat de la situació.
El pas del temps ha demostrat que el principal error va ser no realitzar una injecció massiva de capital a les entitats inviables, tal com s'estava portant a terme en països tan importants com són ara els Estats Units o el Regne Unit. El llavors president de la patronal de les caixes, Juan Ramón Quintás, ho va plantejar, però el Govern ho va descartar, amb el suport de l'associació dels bancs, l'AEB.
Des d'aleshores, la banca ha estat objecte d'un incessant degoteig de reformes financeres. En els dies que Zapatero anomenava la crisi«turbulències financeres», el Govern va aprovar injeccions de liquiditat al sector perquè s'entenia que el seu únic problema era el tancament dels mercats.
Notícies relacionadesLa realitat va obligar després a crear el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) dotat amb diner públic que es va condicionar a les fusions.
Però les traves autonòmiques van donar lloc a unions desastroses. L'Executiu va reformar la llei d'òrgans rectors de les caixes per restar poder a les comunitats quan ja era massa tard. Després va elevar els requisits de capital, cosa que es va demostrar ineficaç ja que la por del mercat se centra en la qualitat dels actius. Rajoy va prometre arreglar-ho amb el sanejament forçat d'aquests actius que va decretar al mes de febrer. Una reforma que va haver d'esmenar fa uns quants dies amb l'enèsim pla definitiu per a la banca.
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- En dos anys Catalunya vol incorporar 200.000 migrants al mercat laboral amb el nou reglament d’estrangeria
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Successos Mort dels germans d'Amer: un va matar a l'altre i després es va suïcidar
- Pressupostos de 2026 Illa rellançarà el dilluns la llei de barris amb una inversió de més de 800 milions
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris
- Unió Europea Barcelona i una quinzena de capitals europees demanen a la UE un fons per a vivenda de 300.000 milions d’euros a l’any
- Editorial Una investigació lenta