PRECARIETAT EN LA CIÈNCIA

La Generalitat s'obre per fi als doctorats de quatre anys

El Govern permetrà que els contractes a joves investigadors es prorroguin, però no hi aporta més fons

Delega el pagament de l'ampliació a les universitats i els centres d'investigació

zentauroepp50035898 michele190925122125

zentauroepp50035898 michele190925122125

1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

La Generalitat modificarà la seva convocatòria de contractes de doctorat perquè es puguin prorrogar fins a quatre anys, més enllà del límit actual de tres anys. No obstant, el Govern no té previst assignar un pressupost per a aquesta pròrroga, així que el seu cost eventualment hauria d’anar a càrrec d’universitats i centres d’investigació.

Així ho recull la resposta a un recurs presentat a l’octubre pel col·lectiu Doctorandes en Lluita, contra la convocatòria catalana de contractes doctorals. La resolució, firmada pel director general de Recerca de la Generalitat, Joan Gómez Pallarès, desestima el recurs.

Però també anuncia que es modificarà la convocatòria per explicitar que els contractes doctorals són prorrogables fins a quatre anys, mentre que els ajuts de la Generalitat només en cobriran tres. El pagament del quart no es pot exigir a l’Administració autonòmica, segons la resposta.

Aquest dijous, hi ha una reunió programada entre membres de Doctorandes en Lluita i representants del Departament d’Economia, per continuar negociant el pagament del quart any.

Estatut del doctorand

El conflicte entre els joves investigadors catalans i el Govern sorgeix a partir de l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat pel Govern el març del 2019.

Aquest reial decret afirma que els contractes de doctorat prorrogables s’han d’estendre automàticament fins a quatre anys, quan el jove investigador titular ho necessiti per acabar la seva tesi i superi les avaluacions necessàries.

No obstant, els ajuts de la Generalitat (FI-AGAUR) que es van convocar després de l’EPIF van mantenir una durada de tres anys. Doctorandes en Lluita els va recórrer al·legant un incompliment del reial decret.

El col·lectiu estima que a Catalunya hi ha almenys 1.225 doctorands amb contractes de tres anys. A més, denuncia que, quan aquests contractes s’acaben, molts doctorands continuen treballant gratuïtament fins a acabar la tesi.

El Govern va aprovar l’EPIF poc abans de les eleccions, sense destinar cap recurs addicional per al seu compliment. Gairebé totes les universitats catalanes s’han negat a ajustar-se als estàndards del reial decret, al·legant l’ofec financer que pateixen.

Notícies relacionades

Amb la resolució del recurs, el Govern anuncia que declararà prorrogables els seus contractes. Però tampoc hi destina recursos addicionals. Pallarès argumenta al seu escrit que les restriccions pressupostàries no permeten sufragar el quart any, llevat que s’opti per convocar menys places.

Doctorandes en Lluita veu la modificació de la convocatòria com una victòria parcial, perquè reconeix que els contractes són prorrogables. No obstant, queda a l’espera de llegir el redactat final, que podria blindar el model d’ajuts de tres anys.

Temes:

Universitat