Guardó científic
Sílvia Osuna, la científica que dissenya els enzims del futur: «La ciència ens ofereix eines increïbles per transformar el món»
La Fundació Banc Sabadell entrega els seus premis a la recerca a Sílvia Osuna i Alberto García-Basteiro per les seves contribucions científiques
Un dia amb científics: visitem una fàbrica de cervells en miniatura, un laboratori per ressuscitar ulls i un caçador de virus

La investigadora Sílvia Osuna, premiada por sus trabajos en el diseño de enzimas.
Quan la investigadora Sílvia Osuna Oliveras (Castelló d’Empúries, 1983) parla de la seva feina, ho fa amb una passió que contagia. Des del seu laboratori de Girona, on lidera un grup de recerca internacional especialitzat en química computacional, Osuna ha aconseguit obrir nous camins en un dels camps més prometedors de la ciència actual: el disseny d’enzims a mida per, per exemple, optimitzar la fabricació de medicaments o, per què no, estudiar possibles tractaments contra el càncer. El seu treball ha sigut reconegut amb l’IX Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l’Enginyeria, un guardó que distingeix els joves talents de l’àmbit científic a Espanya i que, en aquesta edició, comparteix amb l’investigador Alberto García-Basteiro, reconegut en la categoria de Recerca Biomèdica pels seus treballs sobre tuberculosi.
La trajectòria de Sílvia Osuna, segons relata ella mateixa en una entrevista amb EL PERIÓDICO, se situa en la intersecció entre la química, la biologia i la informàtica. En els seus inicis, recorda, la seva intenció era dedicar-se exclusivament a la química, però amb el temps es va adonar que allò no era exactament el que l’apassionava. Però tot va canviar quan uns anys després, mentre realitzava el projecte de final de carrera, va descobrir la possibilitat de traslladar la seva vocació al món virtual i va començar a endinsar-se en l’àmbit de les simulacions computacionals de reaccions químiques. Aquesta passió la va portar a realitzar la tesi doctoral, i més endavant, a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), es va iniciar en el fascinant món del disseny d’enzims.
«Ara podem crear enzims per substituir catalitzadors tradicionals, sovint cars i contaminants, per alternatives molt més verdes i eficients»
Científica
«Els enzims són les petites màquines moleculars que permeten que la vida funcioni: transformen unes molècules en d’altres, catalitzen reaccions a temperatures baixes i condicions suaus, i ho fan amb una precisió impressionant. Però, ¿i si poguéssim dissenyar enzims artificials per fer reaccions que la natura no ha creat?», explica entusiasmada Osuna al resumir el potencial del seu treball, que actualment desenvolupa als laboratoris de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona. «Ara podem crear enzims per substituir catalitzadors tradicionals, sovint cars i contaminants, per alternatives molt més verdes i eficients. La ciència ens ofereix eines increïbles per transformar el món», argumenta.
Medicaments del futur
Les aplicacions de la seva feina, relata, ja són innombrables i compten amb un potencial enorme encara per explorar. «Un dels medicaments més venuts per la diabetis de tipus 2, el Januvia, es fabrica amb un enzim dissenyat per tècniques computacionals. Aquest enzim substitueix un catalitzador de rodi que requeria condicions extremes», explica la investigadora a tall d’exemple per mostrar com la recerca fonamental que es porta a terme en laboratoris com el seu pot tenir un impacte directe en la indústria i, en definitiva, en la salut de milions de persones.
Fins ara, comenta aquesta científica, gran part de l’activitat del seu grup de recerca s’ha centrat a fabricar fàrmacs. Però les possibilitats no acaben aquí. El futur que imagina Osuna va molt més enllà de les línies de producció farmacèutica. El seu equip ha obert una nova línia de treball enfocada a enzims terapèutics, és a dir, molècules dissenyades per actuar directament en el cos humà per tractar malalties. «Recentment hem publicat un article sobre les asparaginases, uns enzims utilitzats per al tractament de certs tipus de càncer. El problema és que tenen molts efectes secundaris perquè no són específics. Ara estem treballant per redissenyar-los i fer-los més selectius, per reduir així els efectes adversos», explica.
Compromís científic i social
A més de l’impacte científic, la trajectòria d’Osuna té també un fort component humà. Liderar un projecte científic d’àmbit internacional, en un camp altament competitiu i masculinitzat, no és fàcil. «És complicat, no només per ser jove, sinó també per ser dona. En la química computacional hi ha molt poques dones i sovint he hagut de demostrar més que d’altres per ser presa seriosament», reconeix amb honestedat. A aquesta realitat, se li afegeix la seva experiència com a mare. «Combinar la recerca amb la maternitat ha sigut un repte. Encara avui, si vols anar a un congrés i estàs donant el pit, has de fer una logística molt complicada. Es va millorant, però encara hi ha molt camí per recórrer», reivindica aquesta investigadora que recorda, una vegada més, que per potenciar la carrera de les joves investigadores es necessita eliminar les traves que fins ara estan afectant la trajectòria de tantes.
«Progressar en aquest àmbit és complicat. No només per ser jove, sinó també per ser dona. Sovint he hagut de demostrar més que d’altres per ser presa seriosament»
Hi ha una nova generació de científics que entén la ciència com una eina per transformar el món de manera concreta, col·laborativa i sostenible. Una ciència que, lluny dels laboratoris tancats, dialoga amb la indústria, amb la medicina i amb la societat. El jurat del premi a les Ciències i l’Enginyeria, presidit pel doctor Lluís Torner, ha reconegut les seves «extraordinàries contribucions al disseny computacional d’enzims i a l’elucidació del paper de la seva conformació molecular en processos biomèdics». Així mateix, ha destacat el seu lideratge en la creació d’un equip de recerca amb gran impacte internacional, així com el seu compromís amb la transferència tecnològica i la divulgació científica.
L’entrega dels premis tindrà lloc aquest dimecres al Centre Corporatiu del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès, en un acte que reunirà autoritats, destacats investigadors guardonats en edicions anteriors i personalitats rellevants de l’àmbit científic i empresarial.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Cel·lulitis: Tot el que cal saber sobre la “pell de taronja”... i consells per desfer-se’n
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Nou permís El Barça podrà mantenir les obres 24h al Camp Nou en el compte enrere per a l'estrena
- Patrimoni artístic El MNAC presentarà un segon escrit al jutjat per reiterar la «incapacitat tècnica» del trasllat de la pintures de Sixena