L'ADN DE LA SETMANA

Bellesa

Uns investigadors han analitzat si el concepte de bell s'atribueix al que ens dona plaer

zentauroepp36707557 rubens170519200721

zentauroepp36707557 rubens170519200721

1
Es llegeix en minuts
PERE PUIGDOMÈNECH

Durant segles ha estat discutit si la bellesa és només una propietat que atribuïm a allò que ens dona plaer. S’ho han plantejat diferents filòsofs i ara és un objecte de recerca sobre la forma com grups de persones relacionen aquests conceptes. És el que han volgut analitzar uns investigadors de la Universitat de Nova York. Defensen que els seus resultats en part confirmen i en part contradiuen el que va afirmar Immanuel Kant, el gran filòsof alemany, fa més 200 anys.

Notícies relacionades

Els experiments van ser fets amb 62 individus de l’entorn de la universitat als quals se’ls van fer preguntes sobre les seves percepcions en ser estimulats visualment, de manera visual (imatges), tàctil (un os de peluix) o pel gust (un caramel) amb objectes banals (com un moble d’Ikea) o amb contingut estètic. Els preguntaven si trobaven que l’objecte contenia algun tipus de bellesa. Durant les observacions a cops els distreien per intentar estudiar si per decidir-se calia que s’ho pensessin. Conclouen, com ho havia fet Kant, que, per considerar algun objecte portador de bellesa, cal haver reflexionat i no és només la conseqüència d’un cert plaer.

Els autors argumenten que només cal veure el que ens gastem en cosmètics o llegir la literatura per deduir que la bellesa és un dels motors de la història i de l’economia. És, per tant, important saber com atribuïm aquesta propietat a un objecte i si sempre està associada a allò que ens dona plaer. Conclouen que aquesta associació no és automàtica sinó que necessita una certa elaboració mental, que és el que defensava Kant. Potser per això el concepte de bellesa pot ser diferent en diferents cultures o individus. A cops veiem gent embadalida amb objectes (fins i tot mobles moderns) que a d’altres no els impressionen gaire. Però és ben possible que la recerca de la bellesa i del plaer siguin formes relacionades, filtrades per l’experiència i la cultura, d’acostar-nos a allò que alguns filòsofs han anomenat una bona vida. 

Temes:

Filosofia