Selecció bombollejant

Bombolles per oblidar aquest 2020

  • Brindem per un any nou amb 10 elaboracions espurnejants que conviden a l’alegria

Bombolles per oblidar aquest 2020
6
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Toca girar full al 2020, un any per oblidar, i brindar per un 2021 que només pot ser millor. Per a això, et proposem alguna d’aquestes 10 ampolles de caves i escumosos les bombolles de les quals aixequen l’ànim al més pessimista. ¡Xin-xin!

Rosa Cusiné 2015 (Parés Baltà)

Aquest cava rosat ha sigut elaborat amb garnatxa cultivada de forma ecològica i biodinàmica. Ha estat criant-se uns 48 mesos en ampolla, sense passar per barrica, i el resultat és un cava rosa subtil amb perfils de color salmó, unes finíssimes bombolles que exploten en delicades i complexes notes de fruita confitada i fruita seca. L’entrada en boca és enèrgica, cremosa, amb el carbònic molt ben integrat i amb records de fruites madures i confitades que acaba amb sensacions de gran estructura. Per acompanyar verdures al vapor, salmó o tonyina en tàrtar o a la planxa. Només s’han elaborat 6.125 ampolles de la collita 2015. PVP: 23,75 euros


Gran Reserva 1920 (Parxet)

Parxet, celler de la DO Alella, celebra el seu primer segle de vida amb un cava d’edició limitada que rendeix homenatge a la seva fundació. Va ser el 1920 quan, en una masia de Tiana, la família Suñol va elaborar la seva primera ampolla d’escumós per a la venda, batejada Montalegre en homenatge a la cartoixa de la mateixa localitat. Cent anys després llança Gran Reserva 1920, elaborat 100% amb raïm blanc amb 78 mesos de criança, que destaca per la seva aroma de fruita intensa i floral, amb un fons torrat i especiat. En boca és ampli, estructurat i voluminós, amb notes de brioixeria i flor seca i una bombolla molt fina i integrada, que l’alleuja. PVP: 29,50 euros


Pure (Mascaró)

Pure, el cava Brut Nature de Mascaró, ha aconseguit tres distincions a The Champagne & Sparkling Wine World Championships: Medalla d’or, Best in class i Regional Champion. El jurat ha valorat la puresa i intensitat d’aquest escumós que ha sigut elaborat amb un 80% de macabeu i un 20% de parellada, al qual no se li ha afegit licor d’expedició per no alterar el gust genuí i que ha estat criant-se 24 mesos en ampolla. De groc pallós amb reflexos verdosos i aspecte cristal·lí, té una bombolla fina i persistent, amb bon despreniment. Llueix una elegant expressió fruitera amb netes notes de llevat fresc i en boca és molt sec en boca, tònic i alhora equilibrat i amb estructura, deixa una bona permanència en boca. Ideal per prendre com a aperitiu. PVP: 12,99 euros


Singular (Juvé & Camps)

Singular és el nom del nou cava de Juvé & Camps, un sofisticat i sensual Gran Reserva Brut Nature ecològic que s’ha criat una mitjana de 36 mesos en ampolla. Aquest escumós gastronòmic està elaborat amb xarel·lo. De color groc pàl·lid, mostra una efervescència constant, amb bombolles petites i efímeres, té aromes de fruites blanques i fonoll, un matís propi de la varietat xarel·lo, i va deixant notar, amb temps a la copa, notes de brioix i pastisseria pròpies de la seva llarga estada a l’ampolla. A la boca és cremós, amb el carbònic integrat, i exhibeix una textura suau i sedosa. És llarg, persistent, amb molta riquesa aromàtica. És ideal amb marmitakos i altres plats amb tonyina, bonic o salmó, a més de guisats d’au, estofats, arrossos i plats vegetarians. PVP: 19 euros


Cuvée Original (Codorníu)

Aquesta ampolla és un homenatge al primer cava elaborat per Josep Raventós Fatjós, fa gairebé 150 anys (1872), quan va elaborar cava per primera vegada a Espanya seguint el mètode tradicional. Recupera el mateix cupatge (macabeu, xarel·lo i parellada) en la mateixa proporció, amb raïm 100% ecològica i lluint un elegant disseny de Salvatore Adduci. Codorníu Cuvée Original és un cava groc pàl·lid amb bombolla molt fina i persistent, en nas destaquen les aromes fruiteres (poma Granny Smith) i florals, amb notes dolces d’ametlla fresca, i en boca és equilibrada, fresca, cremosa i de prolongat record. Idoni amb plats de cuina sana i poc condimentada com, per exemple, saltejats al ‘wok’, papillotes, rostits de verdura, peixos a la planxa o al vapor i carns blanques. Disponible en Brut i Semisec. PVP: 5,90 euros


Gran Torelló Grandes Añadas 2010 (Torelló)

Només en anys excepcionals surt al mercat aquest escumós Corpinnat, elaborat amb macabeu, xarel·lo i parellada, i amb més de 9 anys de criança en ampolla. El temps converteix les seves aromes en meloses, recordant figues i caramel, mantenint-se fresc i lluint una bombolla d’excepcional integració. Es tracta d’un escumós brut nature, elegant i seductor de gran complexitat que recentment ha aconseguit 95 punts Parker. PVP: 63 euros


Montesquius 1918 Rosat Gran Reserva 2009 (Montesquius)

Aquest brut nature inusual i complex, equilibrat i persistent, saborós i intens, ostenta des del febrer del 2020 la Medalla d’Or al Millor Escumós Rosat del Món de mètode tradicional i més de 30 mesos, i va aconseguir el títol Gran Or Campió absolut de tots els escumosos rosats atorgat a Barcelona Wine Week, amb participants de més de 10 països. La seva bombolla manté la tensió, sent alhora cremosa i fina, té color cirera pàl·lid amb notes càndides de picotes en saó, fruites i flors vermelles, clau, pebre rosa, llorer, lavanda, caramel de violeta, cacau i ‘toffee’. La seva boca és complexa, densa, amb una acidesa molt equilibrada, i un final sec. De producció limitada (6.280 ampolles), ha sigut elaborat amb un 74% de monastrell, un 19% de pinot noir i un 7% de trepat. Com que té gairebé 11 anys de criança en rima, cal decantar-lo prèviament amb suavitat abans de servir-lo perquè s’obri i expressi tota la seva complexitat. PVP: 22 euros


Albert de Vilarnau Xarel·lo Castanyer (Vilarnau)

Vilarnau llança un cava elaborat a partir de xarelo·lo, la varietat autòctona del Penedès del mateix nom. La peculiaritat d’aquest Gran Reserva Brut Nature és que la meitat del raïm ha sigut fermentat i envellit en barriques de fusta de castanyer dels boscos del Montseny fetes a mà per un boter local. D’aquesta manera es recupera la tradició de les masies catalanes que antigament envellien els vins blancs elaborats amb xarel·lo en aquest tipus de fusta. L’altra meitat del raïm ha fermentat dipòsits d’acer inoxidable. El resultat és un escumós que pot acompanyar carns blanques, aus, peix amb salsa o plats amb bolets. De color groc brillant amb reflexos daurats i bombolla molt fina, té aroma tropical a nas amb lleugers tons que recorden la camamilla, és molt cremós i untuós en boca. PVP: 35 euros


Textures de Pedra 2016 (Raventós i Blanc)

Aquest escumós amb una criança de 48 mesos barreja tres varietats tintes: 50% xarel·lo vermell, 25% bastard negre i 25% sumoll. Aquest ‘blanc de negres’ presenta un color ocre or i en nas és fresc, amb herbes aromàtiques mediterrànies, cítrics, fruita silvestre i lleugers tocs torrats de l’autòlisi. En boca té una entrada àmplia, un pas sedós, un sabor salí, mineral, amb una acidesa profunda. A més, és molt persistent. Un vi escumós de 48 mesos de criança que, de segur, té una llarga vida. Només se n’han elaborat 11.200 ampolles. La caixa de tres ampolles costa 89,16 euros i la de sis, 178,32. Enviament gratuït per a compres superiors a 120 euros o per a 12 ampolles o més.


Laietà Rosé 2016 (Alta Alella)

El celler Alta Alella, ubicada al Parc Natural de la Serralada de Marina, a només dos quilòmetres del mar Mediterrani, una zona singularitzada per la DO Cava, presenta aquest Gran Reserva monovarietal ecològic elaborat amb Mataró (monastrell), la varietat més genuïna de la seva àrea vinícola.

Notícies relacionades

Es tracta d’un escumós persistent, amb certa salinitat i una mineralitat marcada.

Les seves aromes a violetes i fruits vermells combinats amb les seves notes de fruita seca i brioixeria, fruit de la seva criança mínima de 30 mesos, el converteixen en un cava gastronòmic. PVP: 21,50 euros

Temes:

Gastronomia Vi