BOMBOLLES ETERNES
Així són els caves de llarga criança
Cada vegada hi ha més caves 'vintage'. I cada vegada amb més envelliment. ¿Són molt diferents dels joves? L'últim a aparèixer, Tribut a Josep i Antoni Mata Casanovas (Recaredo), és una fita: ¡20 anys de reserva!

zentauroepp46210273 on cocina181212121709
Fa uns dies, Recaredo va aparèixer amb una novetat sorprenent: Tribut a Josep i Antoni Mata Casanovas. Aquest ‘brut nature’, del qual només s’han produït 244 ampolles a un preu de 275 euros, té 20 anys de criança. ¡20 anys! El que podia semblar una barbaritat fa un temps és ara una deliciosa meravella. El celler del Penedès no és l’únic que elabora escumosos de llarga criança, hi ha Gramona i Juve&Camps, per posar dos exemples que fa temps que aposten per aquest estil de vi. ¿Què t’hauria d’animar a provar un cava ‘vintage’?
L’hi preguntem aTon Mata, director i enòleg de Recaredo, a qui fascina que en una zona meridional com la nostra s’elaborin caves tan frescos, tan vius i alhora tan complexos, amb tanta criança. “És sorprenent, no s’espera que es facin escumosos així en aquestes latituds, i per això s’ha de reivindicar que un altre cava és possible, i que existeix”. I que és bo, hauria d’afegir. “Els elaboradors estem demostrant que el cava éscapaç d’envelliri mostrar de manera clara el territori”. Doncs hem dereivindicar-los. Ell et dona algunes raons per apostar per la bombolla ‘retro’.
De què fan olor
Mata recorda que “els caves de llarga criança tenen unadensitat i una complexitat enormes”. Això es concreta en “un catàleg aromàtic molt divers, perquè no només manté la fruita pròpia dels caves joves, sinó també els minerals de la terra i la part de la criança, el solatge, que aporta unafamília aromàtica molt gran, que va des del cafè, el cacau i les notes especiades fins als dolços, les mels, les vainilles i la canyella, passant pels sotaboscos, les humitats nobles, fins i tot la trufa, els bolets i els xampinyons”. Tota aquesta riquesa es va acumulant a l’ampolla a mesura que va envellint.
Quin gust tenen
“Són més salins, més iodats, més densos, més madurs, menys efervescents”. Perquè en aquests caves,la bombolla és secundària, ja que són menys nerviosos que els joves. “En els ‘vintage’, són un element de textura –comenta Mata– que hi aporta cremositat. Per això, quan els beusdeixen una sensació oliosa al paladar. De fet, les microexplosions de les bombolles ajuden a notar millor aromes i sabors”.

Degollaments d’ampolles a les caves de Recaredo. / MARÇAL FONT
Quant poden envellir
Notícies relacionadesAls caves de llarga criança els va de meravella la varietat xarel·lo per la seva acidesa i capacitat de guarda. “No totes les varietats funcionen, però un macabeu pot aguantar i, fins on sabem, un parellada és la que s'acosta més al xarel·lo”, puntualitza el viticultor, queno veu límital temps de criança d’un cava: "No el sabem. Fa poc en vaig tastar un de la reserva familiar del 1984. Tenia 34 anys i era espectacular, fantàstic. És més, estic segur que un cava 100% xarel·lo pot superar-ho”. Això es podrà comprovar d’aquí a uns quants lustres amb el primer any (1999) de Turó d’en Mota, només elaborat amb aquesta varietat.
Com disfrutar-los
Els caves ‘vintage’ són més cars que els joves, així que si els compres, voldràs amortitzar-los al màxim prenent-te'ls en condicions. Mata, fanàtic d’aquest tipus de vi, et recomanadisfrutar-los sols. Però sabem que a la majoria de gent li agrada acompanyar-los amb algun mos, així que aquests són els seus consells: “Amb productes molt senzills, com un bon formatge, un molt bon pernil, sempre que vulguis que el menjar no passi per sobre del vi i hi centris tota l’atenció”. Però si vols posar-los en una taula de Nadal, proposa un suquet de peix, un plat de trufa, caviar, anxoves, gambes, ostres, percebes... “Productes molt purs”, resumeix l’expert.

Tribut a Josep i Antoni Mata Casanovas, de Recaredo, amb 20 anys de criança
- CAS SANTOS CERDÁN-ÁBALOS Koldo García després de conèixer l’informe de l’UCO sobre Santos Cerdán: «Acaba de començar»
- Defunció Mor als 63 anys l’empresari Miquel Suqué, del Grup Peralada
- HANDBOL Els àrbitres expulsen el Barça de la lluita per la seva 13a Champions
- Metamorfosi demogràfica Un terç de l’Eixample és estranger
- Tensió als Estats Units "Motivació política" en l’assassinat d’una congressista i el marit
- Una nutricionista sobre la dieta que cal seguir si tens el còlon irritable: "No has de menjar res que t’inflami"
- Predicció La calor s’intensifica a partir de dilluns i algunes zones de Catalunya arribaran als 40 graus
- Xifres d’Interior Rècord d’identificacions policials a Catalunya: 1,2 milions el 2024
- Defunció Mor als 63 anys l’empresari Miquel Suqué, del Grup Peralada
- Acte del PP Feijóo demanarà la compareixença de Sánchez al Congrés perquè es «retratin» els seus aliats: «Si el segueixen recolzant, seran els seus encobridors»