Enologia i salut

Pago Guijoso: Vins per brindar, marihuana i opi per curar

  • La hisenda d’Albacete elabora premiats caldos afrancesats mentre cultiva cascalls i marihuana que l’empresa Linneo Health transforma en medicaments per mitigar els dolors més extrems

  • Doncella Chardonnay 2019 de Família Conesa-Pago Guijoso va ser elegit millor ‘chardonnay’ d’Espanya 2020 i un dels deu millors del món

  • La vinya, dissenyada pel guru mundial de la viticultura, l’australià Richard Smart, s’estén al llarg de 122 hectàrees

Pago Guijoso: Vins per brindar, marihuana i opi per curar
4
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Al costat de verdíssimes mates de marihuana, una alfombra de roselles blanques entapissa de març a setembre l’extens terreny de Pago Guijoso, la finca de la família d’Antonio Conesa d’on sorgeixen premiats vins afrancesats, un formatge únic al món madurat sobre taules de savines mil·lenàries, vegetals i hortalisses que nodreixen les prestatgeries i fins i tot les ametlles que omplen els bombons que durant anys ha publicitat Isabel Preysler.

Cérvols, senglars, conills, perdius, guineus i linxs ibèrics comparteixen aquest hàbitat únic, en ple Campo de Montiel a 1.100 metres d’altitud, amb cavalls, ovelles de pura raça manxega, porcs i gallines ponedores que proveeixen amb els seus ous ecològics els mercats més selectes i la mateixa hisenda d’Albacete. «Són més de 3.000 hectàrees dedicades al cultiu i la ramaderia més cuidada», explica Pedro Carrascosa, director de la BOdega Família Conesa, un dels vint selectes Pagos d’Espanya, dedicat a produir vins que brollen de vinyes protegides per còdols. D’allà el nom de Pago Guijoso.

Però Conesa no només vol alimentar i alegrar l’ànima amb els seus productes lliures de pesticides, sinó que s’ha convertit en l’únic grup empresarial autoritzat a mantenir una enorme plantació de marihuana de més de 36 hectàrees per a usos medicinals i terapèutics. A aquest cultiu se sumen les 100 hectàrees de cascall de Pago Guijoso, l’opi legal de què els laboratoris obtenen morfina, codeïna i tebaïna. Tot supervisat pels ministeris d’Interior i Sanitat i sota un ferri control durant el procés, que comença amb la plantació de les llavors fins a la recollida de les plantes curatives, que són transformades en l’empresa espanyola Linneo Health, líder en el tractament de medicaments amb opiacis i marihuana per mitigar els dolors més extrems.

I si aquestes plantes curen, els vins de Pago Guijoso animen àpats i allarguen sobretaules amb unes característiques úniques per l’altitud a què creixen la vinyes i els còdols mineralitzats que les protegeixen del fred i de la calor extrema de la zona. La vinya, dissenyada pel guru mundial de la viticultura, l’australià Richard Smart, s’estén al llarg de 122 hectàrees. A les fileres de raïm negre, Carrascosa mostra cabernet ‘sauvignon’, merlot, ‘syrah’, ull de llebre, garnatxa i ‘petit verdot’.

Per als vins blancs Pago Guijoso mima els seus ‘chardonnays’, ‘sauvignon’ blanc i ‘viognier’. El terra de Guijoso és molt semblant al de la zona de Châteauneuf-du-Pape, al Roine meridional del sud-est de França, on es produeixen vins reconeguts a tot el món.

Entre els 10 millors ‘chardonnays’ del món

Doncella Chardonnay 2019 de Familia Conesa-Pago Guijoso va ser elegit millor ‘chardonnay’ d’Espanya 2020 i un dels deu millors del món en el concurs internacional Chardonnay du Monde. El Doncella té les seves versions en blanc –a partir de raïm ‘chardonnay’–, rosat – ‘coupage’ d’ull de llebre i ‘syrah’– i vi negre –monovarietat d’ull de llebre, una de les dues varietats principals de negre del Pago.

En una zona de la vinya, Conesa i el Ministeri d’Agricultura investiguen l’evolució del raïm ‘zinfandel ‘en terres d’Albacete, el raïm dels millors vins de Califòrnia. Davant, 12 fils assenyalen ceps excel·lents de tot el món, entre els quals, el ‘trincadeira’ o el ‘tannat’, per veure la seva adaptació al ‘terroir’ de la hisenda. «No obstant la tendència ara és recuperar varietats autòctones que van desaparèixer amb la fil·loxera», afegeix Pedro Carrascosa, mentre anuncia el llançament per a Setmana Santa d’un altre ‘chardonnay’, Finca La Sabina, un blanc amb 5 anys de bota de roure francès.

Formatge únic al món

Formatge únic al mónEn la ramaderia de Conesa, més de 4.000 ovelles aporten la llet amb què s’obté el formatge manxec Hacienda de Guijoso. Elaborat amb llet d’ovelles de raça manxega pura i amb la balsàmica aroma de fusta de savina, la mateixa que els romans feien servir per protegir-se de les males energies i purificar els ambients. Així és el formatge manxec Hacienda de Guijoso, l’únic del món que es cura sobre taules de fusta d’aquests arbres mil·lenaris, testimonis d’excepció de la història de Pago Guijoso.

Com els millors formatges del món, els d’Hacienda Guijoso maduren sota terra, a les caves de la finca, a humitat i temperatura naturals. Durant la seva curació reposen fins a 13 mesos sobre taules de fusta de savina reciclades d’un antic ensostrat d’una de les naus de la centenària vil·la, una fusta d’excel·lent qualitat tant per la seva resistència, com per l’aroma que desprèn i transmet als formatges.

Notícies relacionades

Els formatges Hacienda Guijoso procedeixen d’una ramaderia pròpia formada per més de 4.000 ovelles de raça pura manxega. A El Guijoso, les ovelles s’alimenten amb un exclusiu menú d’alt nivell en proteïnes i greixos compost de 14 aliments ecològics cultivats a la mateixa finca (blat, ordi, soja, raigràs, pèsols, blat de moro, bròcoli, coliflor...) que se’ls serveix amb la humitat adequada per afavorir la digestió i el màxim benestar de l’animal. La llet munyida en el dia es recull a la nit perquè les altes temperatures diürnes no interfereixin en la seva qualitat i es processa al matí següent ben d’hora perquè no perdi les seves qualitats organolèptiques i nutricionals.

«Aquí ho cuidem tot per garantir que el que arriba al consumidor sigui cent per cent ecològic, saludable i exquisit», conclou Pedro Carrascosa de camí al celler on custodia amb zel les ampolles dels seus preuats vins.