Enologia

Verdejos rancis: Rueda ressuscita els seus vins ancestrals

  • «Són uns glops secs que sorprenen el paladar pels seus aromàtics i complexos matisos», assegura Marta Martínez Bujanda, flamant presidenta de la Ruta del Vi de Rueda

Verdejos rancis: Rueda ressuscita els seus vins ancestrals
2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Amb una criança oxidativa en damajoanes de vidre sota el sol durant almenys 18 mesos i sotmesos a bruscos canvis de temperatura, la DO Rueda recupera els ancestrals vins rancis pàl·lid i daurat per maridar amb aperitius i postres. «Són uns glops secs que sorprenen el paladar pels seus aromàtics i complexos matisos», assegura Marta Martínez Bujanda, flamant presidenta de la Ruta del Vi de Rueda, mentre brinda amb una copa del daurat De Alberto per celebrar el rècord històric de vendes registrat l’any passat pels cellers de Rueda: més de 100 milions d’ampolles malgrat la pandèmia, un 23% més que l’any anterior.

Daurat i pàl·lid, les elaboracions del qual es remunten al segle XIV, són dues de les reactualitzades propostes de verdejos rancis que han aconseguit colar-se a les caves dels millors sumillers d’Espanya i traspassen fronteres per embriagar els paladars més exquisits d’Holanda, el Regne Unit, Alemanya i els Estats Units.

«A la zona de Rueda sempre s’hi han elaborat vins de criança ecològica i oxidativa», prossegueix Martínez Bujanda, uns caldos que ja disfrutaven a la cort dels Reis Catòlics i que ara ressorgeixen frescos i generosos, encapçalats amb alcohol vínic, i elaborats amb raïm verdejo. També pot portar raïm palomino fino i una graduació mínima de 15 graus.

El daurat De Alberto es reinventa únicamente amb verdejo amb una criança oxidativa en damajoanes de vidre i envellit en botes de roure apilades en soleres. «Va molt bé per a l’aperitiu, amb formatges, anxoves o per disfrutar de les postres durant una llarga sobretaula», assegura la presidenta de la Ruta del Vi de Rueda. El Pálido d’aquest celler, amb una producció de només 1.400 ampolles a l’any, té una criança biològica sota vel de flor durant un mínim de tres anys en botes de roure. «Una joia seca al paladar amb inconfusibles tocs salins», afegeix.

Tot i que els vins rancis estan de moda, Marta Martínez Bujanda destaca que Rueda és sobretot verdejo, aquest vi blanc, un glop «amb una noteta d’amargor que et fa salivar, marida amb qualsevol menjar, fa olor de flor blanca i fonoll amb tocs molt tropicals».

Però, ¿quin és el millor verdejo de Rueda? «¿Per què cal escollir-ne un?», es pregunta Martínez Bujanda, convençuda que hi ha un verdejo «per a cada moment». Tradicionalment són vins blancs joves, de criança sobre mares, en barriques o fins i tot oxidativa, «però ens hem adonat que aquests vins envelleixen molt bé en ampolla».

Notícies relacionades

Rueda recupera, a més, clons de verdejos genètics molt antics, com la malcorta, de complexíssima verema, per la qual cosa va ser abandonada pels agricultors, que ha ressuscitat el viticultor Javier Sanz. En procés d’investigació està la rústica i negra ventafocs.

«I no podem oblidar que a Rueda, en quatre hectàrees de La Seca, també es dona el raïm bruñal, amb què s’elabora un vi negre boníssim», remarca Martínez Bujanda mentre anima a disfrutar de la renovada oferta turística de la Ruta del Vi de Rueda que travessa les províncies de Segòvia, Àvila i Valladolid. «Podem presumir de ser una destinació on, a més de tenir bons vins, no ens falta la bona taula ni l’apassionant història que captiva els més curiosos», conclou Martínez Bujanda.