Glops econòmics

10 bons vins per menys de 10 € per superar la pujada de gener

  • Beure bé no suposa gastar-se un dineral: sommeliers i xefs trien vins negres, blancs, escumosos, rosats... a un preu molt atractiu

10 bons vins per menys de 10 € per superar la pujada de gener

Shutterstock

4
Es llegeix en minuts

Espanya és un dels països en què (sort en tenim) el vi és un plaer més econòmic. Hi ha opcions de primer nivell per què ni tan sols hem de desemborsar més de 10 €. Hem preguntat a sommeliers per propostes econòmiques per poder continuar bevent bé en plena pujada de gener.

Aquí teniu les seves recomanacions: per brindar a bon preu: 10 vins per menys de 10 € per superar la pujada de gener.

1. Formigo (Ribeiro)

Per a Juan Luis García, sommelier del dos estrelles Michelin Casa Marcial (Astúries), Formigo és un «formidable ‘ribeiro’ de l’any, un vi blanc desenfadat, elaborat a partir de diferent raïm, com el palomino i la treixadura». «És senzillament perfecte per prendre amb una amanida o amb un arròs de peix», afegeix. El seu preu ronda els 7 € per ampolla.


2. Gorka Izagirre (Txakolí)

El sommelier de Casa Marcial recomana un altre blanc que es val uns modestos 9,50 €. «El txakolí de Gorka Izagirre està elaborat amb dos grans de raïm locals, l’hondarrabi zuri i l’hondarrabi zerratia, una cosa que em sembla essencial: els vins encara que siguin econòmics, han de representar el territori on estan elaborats. Al tenir una mica de criança sobre lligues, és ideal per prendre amb peixos una mica més grassos com el turbot o fins i tot amb algun plat de carn que no comporti massa elaboració».


3. Alba Martín (Albariño)

Blanca Moreno és la directora del Relais & Châteaux Molino d’Alcuneza, situat a Sigüenza (Guadalajara), i amb una cuina guardonada amb una estrella Michelin. Entre les opcions favorites per menys de 10 € es decanta per Alba Martín, «un albariño excepcional quant a realitat qualitat-preu». «És un vi perfecte per als que vulguin tastar blancs més enllà dels de Rueda i funciona formidablement amb un bon plat de marisc». El seu preu és de 8 €.


4. Hito Rosado 2020 (Ribera del Duero)

Per a Blanca Moreno sempre cal tenir a mà «una bona ampolla de rosat, perquè és un vi perfecte per a l’aperitiu». Entre els seus favorits, assenyala Hito Rosado 2020 del Celler Cepa 21: «M’agrada molt perquè és fresc i té el caràcter dels clarets clàssics de Castella i Lleó. Un imprescindible que cal tenir a casa tant sí com no». L’ampolla es ven per 8,50 €.


5. 992 Finca río negro (Vi de la terra de Castella)

Moreno escombra cap a casa amb aquesta recomanació d’un celler que fa vins singulars a la província de Guadalajara. «El nom d’aquest vi negre fa referència a l’altura a què es troben les vinyes amb què s’elabora: 992 metres sobre el nivell del mar. Barreja ull de llebre, syrah, merlot i cabernet sauvignon d’una manera molt interessant. També agradarà als que busquen un vi negre clàssic i elegant». El seu preu ronda els 10 €.


6. Finca Resalso (Ribera del Duero)

Un clàssic de la carta de Molino de Alcuneza és aquest vi negre de Ribera del Duero de Cellers Emilio Moro. «És un vi jove però potent gràcies als quatre mesos de criança que té en barriques de roure. La fusta està molt ben integrada i és un d’aquests vins negres amb què encertes segur», sentencia Moreno. El preu és de 8,50 €.


7. Descregut Brut Nature Reserva (Corpinnat)

Hernán González és al capdavant de La Burbujería (Madrid), un projecte que aposta per una selecció de bons vins a preu moderat. Entre les opcions que es poden trobar hi ha el Descregut, «un escumós del Penedès que té una formidable relació qualitat-preu i que és perfecte per acompanyar tot un menjar», assenyala. El preu per ampolla és d’uns 9 €.


8. Rayuelo (Manchuela)

Sortint de les bombolles, Hernán González no dubta a animar a tastar Rayuelo, un vi negre elaborat per Cellers Altolandón a partir de raïm 100% boval a Conca, dins de la DO Manchuela. «És un vi complex, que surt al mercat quan ja està a punt per prendre’s en tota la seva esplendor. Un petit luxe a l’abast de tots els públics: si fos un Ribera del Duero, costaria el doble». Pot trobar-se per uns 10 € l’ampolla.


9. Gabriela (Manzanilla)

Notícies relacionades

La sommelier i periodista Laura Sánchez Lara assenyala que els vins de Jerez i Sanlúcar de Barrameda són alguns que compten amb una millor relació qualitat-preu. Entre els seus últims descobriments hi ha Gabriela, «una camamilla formidable, amb notes minerals i salines i un punt floral que fa que sigui irresistible. És un passaport a Sanlúcar de Barrameda a ple hivern que convé no perdre’s. Va molt bé amb uns seitons fregits o en vinagre i amb uns llagostins». El preu per ampolla és de 7 €.


10. Cría Cuervos (Ribera del Duero)

Un altre vi ‘BBB’ (bo, bonic i barat) és aquest vi negre de Ribera del Duero amb una imatge moderna i atractiva. Sánchez Lara explica que «surt al mercat amb uns quants mesos en barrica, suficients perquè quedi rodó, però sense perdre la frescor, amb una acidesa que el converteix en un bon acompanyant tant de carns com de peixos». «Un vi per perdre la por de sortir de l’establert», assenyala. I per rascar-se poc la butxaca: el preu és de tan sols 9,90 €.