Menú memorable

Enoteca: 15 anys i un festival entre amics

Paco Pérez celebra els tres lustres del restaurant de l’Hotel Arts amb un sopar en el qual també van cuinar els seus col·legues Paolo Casagrande (Lasarte), Oriol Castro (Disfrutar), Albert Raurich (Dos Palillos), Hideki Matsuhisa (Koy Shunka) i Rafa Zafra (Estimar)

Enoteca: el mar de Paco Pérez

Els 5 restaurants que serveixen els arrossos preferits de Paco Pérez

Enoteca: 15 anys i un festival entre amics

Ferran Imedio

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Va ser un bonic dimecres per a la Barcelona gastronòmica. Al matí s’anunciava com seria la presentació de la guia Michelin 2024, que acollirà l’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Allà hi havia alguns dels millors cuiners de la ciutat que participaran en el sopar posterior a la gala. I al vespre, un exultant Paco Pérez muntava una festa a Enoteca, el restaurant de l’Hotel Arts, que, a la callada, ha complert 15 anys i llueix dues estrelles Michelin (la segona, per cert, fa una dècada).

A aquesta festa, o millor dit, festival, hi van acudir cinc amics i col·legues del xef: Paolo Casagrande (Lasarte), Oriol Castro (Disfrutar), Albert Raurich (Dos Palillos), Hideki Matsuhisa (Koy Shunka) i Rafa Zafra (Estimar). Pérez els va demanar que compartissin l’aniversari amb ell a la cuina: «Feu el que vulgueu», els va dir. No ho van dubtar ni un segon. I cap allà se’n van anar.

Oriol Castro (Disfrutar), Paolo Casagrande (Lasarte), Rafa Zafra (Estimar), Hideki Matsuhisa (Koy Shunka), Albert Raurich (Dos Palillos) i Paco Pérez, en el sopar de celebració dels 15 anys del restaurant Enoteca, aquest dimecres. /

Ferran Imedio

I entre tots sis van armar, en aquesta diminuta cuina, un menú únic, memorable, irrepetible, amb plats de tots ells, acompanyats per un ‘dream team’ d’11 grans vins que no són a la carta del restaurant; alguns van ser elaborats especialment per a aquest sopar, com el Sauvignon Blanc 2019 de Castell d’Encus, i d’altres es van obrir perquè pertanyien a l’any de l’estrena d’Enoteca, com el Dom Pérignon Rosé 2008.

Pérez, sempre sobri, sempre discret malgrat que fins no fa gaire era el xef amb més estrelles Michelin d’Espanya per darrere de l’inabastable Martín Berasategui, s’ho va passar molt bé allà dins. No era per a menys: tenia la complicitat de Casagrande, la generositat de Castro, el ‘cashondeo’ de Zafra, l’humor de Raurich, les rialles de Matsuhisa... Certament, hi havia molt bon rotllo a la cuina. «Ens ho hem passat molt, molt bé», explicaven a l’uníson.

Espardenyes sobre una crema d’ou de reig, plat de Paco Pérez per al menú de 15è aniversari del restaurant Enoteca. /

Ferran Imedio

L’amfitrió, com no podia ser d’altra manera, va posar sobre la taula el seu ingredient fetitxe, les espardenyes (anaven sobre una cremeta d’ou de reig), i els seus amics es van lluir, per exemple, amb ‘nigiris’ de tonyina (Matsuhisa), rovells d’ou amb escamarlans, percebes, cansalada viada i caviar (Safra), ‘gildas’ desconstruïdes (Castro), peus de porc impecables (Casagrande)... En total, 15 plats, tants com anys compta Enoteca.

Notícies relacionades

Van disfrutar de la festa amics convidats per Pérez, com el president de Mediapro, Jaume Roures, i clients fidels de la casa, que van desembutxacar encantats 400 euros per un sopar, que, com bé va dir el xef, vestit amb una samarreta commemorativa firmada pels seus amics cuiners, «trigarem a oblidar, almenys 15 anys». O mai, cosa que resulta més probable.

La minuta del sopar de 15è aniversari del restaurant Enoteca. /

Ferran Imedio

No es repetirà el menú d’ahir a la nit, és impossible. Però hi ha consol: Enoteca anirà recuperant alguns plats històrics al nou menú, una manera de celebrar aquells 15 anys «meravellosos», en paraules de Pérez, que no sabia si donar més mèrit a la longevitat del restaurant o a les dues estrelles Michelin que ha aconseguit (la primera, el 2010, i la segona, el 2013). «Uf... És tan complicat tot, però aquí segueixo, ¡i ja soc com de la casa!». Paraula de l’‘arquitecte’ d’una de les grans cases de la gastronomia de Barcelona.