Classificació planetària

Central (Lima), millor restaurant del món, seguit de Disfrutar (Barcelona) i DiverXO (Madrid)

Central (Lima), millor restaurant del món, seguit de Disfrutar (Barcelona) i DiverXO (Madrid)

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Central (Lima) s’ha coronat com el millor restaurant del món durant una gala celebrada aquesta nit a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. El restaurant succeeix en el tron Geranium (Copenhaguen), que va ser elegit el número u l’any passat. Completa el podi de la llista de The World’s 50 Best Resturants 2023Disfrutar (segon) i DiverXO (tercer).

Les travesses no s’acabaven de posar d’acord. Unes apuntaven el Central, que havia quedat segon el 2022; d’altres, asseguraven que el ‘number one’ seria per al projecte que comparteixen a Barcelona Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, perquè havia sigut tercer i compta amb l’aval de dues estrelles en la guia Michelin 2023. Algunes més deien que seria per al ‘triestrellat’ DiverXO, que l’any passat va ser quart i que lidera un xef, David Muñoz, que havia sigut guardonat com a millor cuiner del món per segona vegada consecutiva.

Restaurants espanyols en el ‘top 50’

Són diversos els restaurants espanyols que s’han col·locat entre els 50 millors del món, demostrant de nou que la gastronomia del país continua entre les més prestigioses del planeta. DiverXO (Madrid, 3r), Disfrutar (Barcelona, 2n), Etxebarri (Axpe, Guipúscoa; 4t), Quique Dacosta, (Dénia, 20è), Elkano (Guetaria, 22è) i Mugaritz (Sant Sebastià, 31è).

No apareixen en la llista autèntiques institucions gastronòmiques com el Noma, que ha anunciat el seu tancament el 2024, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, The Fat Duck, Mirazur i Geranium perquè ja han sigut número u i han passat a formar part dels ‘Best of The Best’, una espècie d’olimp en què els seus membres ja no competeixen per alçar el títol. Una vegada tocat el cel, s’hi queden.

El vot de 1.080 experts d’arreu del món

Per elaborar la llista, que aquest any ha arribat a la seva 21a edició, els organitzadors han tingut en compte els vots de 1.080 experts culinaris de 27 regions del món, entre qui hi ha escriptors, crítics i restauradors.

Abans de la gala d’aquest dimarts, i per anar escalfant motors i aixecant expectació, els organitzadors van donar a conèixer la llista de restaurants classificats entre els llocs 51è i 100è. Entre aquests hi figuren els espanyols Aponiente (64è), Azurmendi (81è), Enigma (82è) i Ricard Camarena (96è).

Premi Icon per a Andoni Luis Aduriz

També ha anat concedint diverses distincions en les últimes setmanes, com el premi Icon per a Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), el One to Watch (alguna cosa així com el restaurant a tenir en compte) per a Tatiana by Kwame Onwuachi (Nova York) i el guardó a la millor xef dona del món, que ha anat a parar a la mexicana Elena Reygadas. No ha faltat tampoc un record al desaparegut xef escocès Jock Zonfrillo, guanyador el 2018 del Basque Culinary World Prize.

En definitiva, València, que ha pres el testimoni de Londres com a seu de la gala de ‘The World’s 50 Best Restaurants’, ha viscut un festival de l’alta gastronomia no només aquesta nit sinó durant tot el mes de juny perquè, a més de la cerimònia d’aquesta nit, ha acollit durant el mes de juny el fòrum de lideratge de pensament #50BestTalks; les xerrades gastronòmiques col·laboratives obertes al públic ‘50 Best Signature Sessions’, i la festa Xefs’ Feast, amb els millors productes i la cuina valenciana. Algunes de les figures mundials de la cuina han compartit els seus coneixements amb estudiants de cuina locals.

La llista completa de ‘The World’s 50 Best Restaurants’

Aquesta és la llista completa dels 100 millors restaurants del món, segons ‘The World’s 50 Best Restaurants 2023’:

  1. Central (Lima, millor restaurant de Sud-amèrica)

  2. Disfrutar (Barcelona, millor restaurant d’Europa)

  3. DiverXO (Madrid)

  4. Asador Etxebarri (Axpe, Guipúscoa)

  5. Alchemist (Copenhaguen)

  6. Maido (Lima)

  7. Lido 84 (Gardone Riviera, Itàlia)

  8. Atomix (Nova York, millor restaurant d’Amèrica del Nord i pujada més significativa)

  9. Quintonil (Ciutat de Mèxic)

  10. Table by Bruno Verjus (nova entrada més alta)

  11. Trèsind Studio (Dubai, millor restaurant de l’Orient Mitjà i l’Àfrica)

  12. A Casa do Porco (São Paulo)

  13. Pujol (Ciutat de Mèxic)

  14. Odette (Singapur, millor restaurant d’Àsia)

  15. Le Du (Bangkok, nova entrada)

  16. Reale (Castel di Sangro, Itàlia)

  17. Gaggan Anand (Bangkok, nova entrada)

  18. Steirereck (Viena)

  19. Don Julio (Buenos Aires)

  20. Quique Dacosta (Dénia)

  21. Den (Tokio)

  22. Elkano (Guetaria)

  23. Kol (Londres, nova entrada)

  24. Septime (París)

  25. Belcanto (Lisboa)

  26. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Suïssa)

  27. Florilège (Tòquio)

  28. Kjolle (Lima, nova entrada)

  29. Boragó (Santiago de Xile)

  30. Frantzén (Estocolm)

  31. Mugaritz (Sant Sebastià)

  32. Hisa Franko (Kobarid, Eslovènia)

  33. El Chato (Bogotà, nova entrada)

  34. Uliassi (Senigallia, Itàlia)

  35. Ikoyi (Londres)

  36. Plénitude (París, nova entrada)

  37. Sézanne (Tòquio, nova entrada)

  38. The Clove Club (Londres)

  39. The Jane (Anvers)

  40. Tim Raue (Berlín)

  41. Le Calandre (Rubano, Itàlia)

  42. Piazza Duomo (Alba, Itàlia)

  43. Leo (Bogotà)

  44. Le Bernardin (Nova York)

  45. Nobelhart & Schmutzig (Berlín)

  46. Orfali Bros Bistro (Dubai, nova entrada)

  47. Mayta (Lima)

  48. La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil, nova entrada)

  49. Rosetta (Ciutat de Mèxic, nova entrada)

  50. The Chairman (Hong Kong)

  51. Narisawa (Tòquio)

  52. Hof Van Cleve (Kruisem, Bèlgica)

  53. Brat (Londres)

  54. Alcalde (Guadalajara, Mèxic)

  55. Ernst (Berlín)

  56. Sorn (Bangkok)

  57. Jordnær (Copenhaguen)

  58. Lasai (Rio de Janeiro)

  59. Mérito (Lima)

  60. La Cime (Osaka)

  61. Chef’s Table at Brooklyn Fare (Nova York)

  62. Arpège (París)

  63. Neolokal (Istanbul)

  64. Aponiente (El Puerto de Santa María)

  65. Burnt Ends (Singapur)

  66. Turk Fatih Tutak (Istanbul)

  67. Le Clarence (París)

  68. SingleThread (Healdsburg, EUA)

  69. Zén (Singapur)

  70. Sud 777 (Ciutat de Mèxic)

  71. Core by Clare Smyth (Londres)

  72. Sühring (Bangkok)

  73. Cosme (Nova York)

  74. Nusara (Bangkok)

  75. Fyn (Ciutat del Cabo)

  76. Oteque (Rio de Janeiro)

  77. Tantris (Munic)

  78. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (París)

  79. Nuema (Quito)

  80. Flocons de Sel (Megève, França).

  81. Azurmendi (Larrabetzu)

  82. Enigma (Barcelona)

  83. Sazenka (Tòquio)

  84. Meta (Singapur)

  85. Enrico Bartolini (Milà)

  86. Lyle’s (Londres)

  87. Ossiano (Dubai)

  88. Potong (Bangkok)

  89. Mingles (Seül)

  90. Wing (Hong Kong)

  91. Kadeau (Copenhaguen)

  92. Neighborhood (Hong Kong)

  93. Kei (París)

  94. La Colombe (Ciutat del Cap)

  95. Ceto Roquebrune (Cap-Martin, França)

  96. Ricard Camarena (València)

  97. Labyrinth (Singapur)

  98. Saison (San Francisco)

  99. Fu He Hui (Xangai)

  100. Maito (Ciutat de Panamà)

Durant la gala s’han entregat altres premis. Són aquests:

Notícies relacionades

Millor restaurant d’Europa: Geranium (Copenhaguen)

  • Millor restaurant de Nord-amèrica i pujada més significativa: Atomix (Nova York)

Millor restaurant de Sud-amèrica: Central (Lima)

  • Millor restaurant d’Àsia: Odette (Singapur)

  • Millor restaurant de l’Orient Mitjà i l’Àfrica: Trèsind Studio (Dubai)

  • Premi Icon: Andoni Luis Aduriz (Mugaritz)

  • Millor restaurant sostenible: Fyn (Ciutat del Cap)

  • Restaurant a tenir en compte: Tatiana by Kwame Onwuachi (Nova York)

  • Millor pastisser: Pía Salazar (Nuema, Quito)

  • Millor sommelier: Miguel Ángel Millán (DiverXO)

  • Millor cuinera: Elena Reygadas (Rosetta, Ciutat de Mèxic)

  • Campions del canvi: Nora Fitzgerald Belahcen i Damián Díaz i Othón Nolasco (Los Angeles)

  • Premi a l’hospitalitat: Alchemist (Copenhaguen)

  • Millor xef elegit per xefs: Odette (Singapur)

  • La nova entrada més alta en la llista: Table by Bruno Verjus (nova entrada més alta)