ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
Bar Thonet: on el vermut es va fer popular
Albert Ventura recupera el Torino, el lloc d'entrada de l'aperitiu italià a Barcelona el 1902

zentauroepp45565770 on bar181026191955 /
El primer que sedueix delGrill Room Bar Thonetés la façana modernista: els vidres emplomats, les fustes decorades i sinuoses i el rètol contundent. Inaugurat el 1902, s’ha posat en forma gràcies al xefAlbert Venturai a l’empresari Albert Taberner, que lidera elLondon Bar i el Bar Pastís, un home rescatador i fixador de la memòria. I a qui, sens dubte, li agrada la paraula ‘bar’.
Flaminio Mezzalama, gerent de Martini & Rossi a Espanya i Portugal, va obrir en aquest lloc laprimera vermuteria de Barcelona, i és captivadora la menció, perquè els besnets dels seus clients tornen a banyar-se en l’aperitiu. De la foscor al moble bar dels pares a la renovada brillantor a les lleixes.
Vaig escriure per primera vegada sobre Albert el 2005, quan em va donar la benvinguda al soterrani en què segueix (el restaurant Coure) i he explicat la majoria de les seves aventures, algunes de triomfals; d’altres, tempestuoses. Respecte delBar Thonet,no n’és assessor, sinó copropietari, i aquesta és la garantia de la perdurabilitat.
Des de l’obertura, hi he dinat i hi he sopat –amb el parèntesi d’un mes– i hi he vist més ordre a la sala: la barra de 34 metres (nuclear, l’espinada de la casa) i el menjador del fons, sense comptar l’altell, encara desocupat.
Del primer dia, aplaudeixo laterrina de bonítol amb tomàquet(per emportar-se de pícnic), el verat marinat amb escabetx de llenties (una mica dures) i el panet amb secret ibèric i formatge Payoyo. I deixo a banda la broqueta de lletó perquè és dur: l’Albert hi està d’acord i l’ha canviat.
Bar Thonet
Escudellers, 8 Barcelona T: 93.684.36.69 Preu mitjà (sense vi): 20 € Menú de migdia: 15 €
Són plats en què batega el terme ‘popular’: “Vull fer una cosa molt nostra, molt d’aquí, anar deixant un receptari. M’interessa el model de la Bodega 1900”. Sempre Albert Adrià donant empenta als clàssics (molts Alberts en la crònica).
En el segon ‘round’, faig un torcebraç al pop amb causa i maionesa de kimchi (molt bo) i pregunto arran de les paraules de l’Albert (Ventura): ¿per què no pop amb patates i maionesa picant?
Cintia Alonso atén amb diligència: provo una copa de La Traviesa 2017 i una altra d’Orto 2016. Em quedo amb el Montsant.
Els platillos desfilen per la barra de la mà d’Aníbal Ginesta, cap de cuina. Polzes amunt: lacroqueta de pollastre(no és la primera vegada que ho escric: al podi croqueter), els bunyols de bacallà, l’escalivada amb sardina fumada (del Perelló), lesmandonguilles amb sípiai aquella truita de patates poc quallada. No hi incloc l’esqueixada, perquè el bacallà és fred.
He demanat els macarrons del menú (migdia: 15 euros) i són bons i haurien de passar a la carta, tot i que (re)pensats per perdurar. De postres, peres al vi, per si necessitava una cosa lleugera.
Lloc singular, decorat per Ricard de Capmany, anomenat primer Bar Torino, per passar a ser anomenat Petit Torino (Mezzalama va traslladar el nom al local del passeig de Gràcia), identificat a continuació com a Grill Room i, en aquest moment,Grill Room Bar Thonet. ¿No se us ha acudit un nom més llarg?
EL+
El local modernista, el bonítol, la truita, la croqueta...
L’esperit vermuter hauria de ser reforçat, espremut, visibilitzat. En dies d’èxtasi en vermell (més que blanc), ¿com és que no traieu rèdit comercial al quilòmetre 0 del vi aromatitzat?
Notícies relacionadesSi no ho feu, se us apareixerà el fantasma (embriac) de Flaminio Mezzalama.
- Enquesta eleccions generals Espanya: Sumar i Junts perdrien la meitat dels seus escons després de dos anys de suport a Sánchez
- Drets laborals Renúncies per venjança: la tendència que més temen les empreses
- Als 50 anys Mor Esperanza García, exdiputada del PP i delegada de la Junta d'Andalusia a Catalunya
- Tens nafres a la boca que no desapareixen? Podrien ser el primer símptoma del càncer oral, que no para d’augmentar
- Una cinquena alumna acusa el professor del Conservatori del Liceu de tocaments
- El Barça segella l’acord amb Nico Williams i pagarà els 58 milions de la seva clàusula de rescissió
- Educació a Catalunya Els campus d'estiu universitaris per a estudiants d'ESO es multipliquen a Catalunya
- Ramaders Catalunya extrema els controls després de detectar tres focus de tuberculosi bovina
- Bombers de la Generalitat Indignació interna a Bombers per la incorporació d’efectius en pràctiques per a Sant Joan
- Cas Koldo L’Anaís, la «model» que va intentar amagar un disc dur d’Ábalos a la Guàrdia Civil: «Som amics. Amistat pura i dura»