TAULA PARADA
Els millors nous restaurants de Barcelona
Et pots empatxar amb l'allau de locals nous, així que te'n seleccionem uns quants perquè disfrutis d'una bona digestió

el-mama-y-la-papa /
Frenesí, molt frenesí. Això és el que viu la Barcelona gastronòmica des de fa uns anys. I aquesta tardor no n’és una excepció, ja que amb l’allau de novetats n’hi ha per empatxar-se. Hem seleccionat uns quants restaurants que acaben d’obrir perquè disfrutis d’una bona digestió.
Opera Samfaina (la Rambla, 51)

Òpera Samfaina.
El Liceu ja té des d'aquest estiu un nou atractiu. I no està relacionat amb la música, sinó amb la gastronomia, el vuitè art. Es diu Òpera Samfaina, és un espai de 950 metres quadrats amb diverses àrees de degustació i compta amb el reclam irresistible del segell dels germans Roca a la gelateria Rocambolesc i a L'Odissea Catalana, una taula per a 16 comensals que recorre la història de Catalunya a través dels plats que se serveixen en una versió més accessible d'El somni, aquella òpera gastro en què es combinava el menjar, la música, la pintura, l'escultura, la poesia… Òpera Samfaina, decorat per l'artista visual Franc Aleu, també té una vermuteria, vins de totes la denominacions d'origen catalanes, venda de productes artesans i una barra solidària amb platillos de destacats xefs catalans, com Carles Abellan, Nandu Jubany, Albert Adrià i Christian Escribà.
El Mama y la Papa (passatge de Pere Calders, 2-4)
El barri de Sant Antoni segueix afegint novetats a la seva efervescent vida gastronòmica. En aquest cas, amb un enorme restaurant de 700 metres quadrats que va més enllà de la gastronomia, ja que, per ser diferents de la resta, tenen un equip d'actors que amenitzen l'estona que passen els clients al local: cantants, pallassos, trapezistes... El xef Álvaro Garcés, que va formar part de la cuina de Loidi (a l'Hotel Condes de Barcelona, amb la firma de Martín Berasategui), proposa plats viatjats elaborats amb productes locals en el que ells anomenen "tapes llargues". "Són més que una tapa però menys que una mitja ració", especifica Garcés. Els diumenges s'han inventat el brunchmut, que uneix brunch i vermut, i trauran de la cuina arrossos cada mitja hora entre les dues i les quatre de la tarda que aniran passejant per les taules.

Després de triomfar amb Dos Palillos, Albert Raurich ha obert Dos Pebrots. I també al Raval. Aquesta vegada, aporta la seva modernitat al receptari mediterrani reinterpretant plats com els cargols amb tripa de bacallà i el saganaki, una recepta típica grega semblant a una fondue.
Els que coneguin Ever Cubilla com a xef de la marisqueria moderna Espai Kru potser se sorprendran pel canvi de terç del seu nou projecte, iniciat amb la seva parella: Señorito, un restaurant de cuina andalusa “canalla” (com el panet de calamars, a la foto) i decoració 'ad hoc': una entrada d’aires cordovesos, una barra a l’estil sevillà i un espai per als vins de Jerez que tant estima el paraguaià.
Puerto Chico (Diagonal, 405)
Si Boca Grande i Boca Chica fossin un bar espanyol antic, seria Puerto Chico, segons els seus amos. Això és, una barra on serveixen en format tapa els plats sofisticats dels dos primers locals. Receptes tradicionals i modernes (pop amb cansalada viada, xurros de bacallà...) i carn a la brasa figuren a la carta.

El restaurant Solomillo, a la primera planta de l’Hotel Alexandra (carrer de Mallorca, 251) és una braseria on el client tria la carn a pes (des de 125 grams fins a un quilo), la raça (frisona, salers, rossa gallega, black angus Nebraska...), el punt de cocció, la salsa, la guarnició... Va obrir al juliol per agafar rodatge i ha tornat amb tota la carn a la graella. A peu de carrer hi ha La Charcutería, una barra amb taules de formatges, embotits i delicadeses artesanals difícils de trobar en circuits comercials convencionals.
Monocrom (plaça de Cardona, 4)
Un bar de vins (molts d’ells naturals i biodinàmics) amb una proposta gastronòmica concebuda amb molta cura, des dels productes de proximitat seleccionats fins a l’execució dels plats, sense colorants ni additius. Els germans Xavi i Janina (ell és un expert en vins, com ella, que va ser cap de sala del restaurant Coure) imprimeixen filosofia eco al seu projecte.
Aquesta pizzeria dirigida per la japonesa Rie Yasui serveix pizzes clàssiques i gurmet, amb noms propis, dels seus treballadors (la seva porta pollastre teriyaki i alga nori; la del català Marc, sobrassada i romesco...) i de xefs
amics de la casa, com Carme Ruscalleda, que ha estat al setembre a la carta (foto), i Artur Martínez (Capritx, una estrella Michelin), que serà el reclam de l’octubre. Yasui també ha obert La Piccolina, una minúscula cafeteria amb un toc japonès (Camp, 68), on tant ofereix la cerimònia del te com serveix un menú senzill amb makis i amanides, o prepara el bocarroz, un entrepà on l’arròs substitueix el pa.
Notícies relacionadesEl responsable de Ceviche 103, un dels millors restaurants peruans de Barcelona, ha obert a prop del Camp Nou aquest establiment on sobresurten els ceviches i els pollastres rostits al forn Josper.
Més novetats
A més dels restaurants citats en aquestes pàgines, han arribat la cevichería mexicana Costa Pacífico (plaça de Sant Agustí Vell, 13); Xibarri, a l’hotel Yurbban (Trafalgar, 30), amb cuina de l’àvia amb el segell de Carles Garriga (La cuina d’en Garriga); la Pulpería Can Lampazas (Paral·lel, 159); la vintage Bodega Monumental (Marina, 183); Bar à Vins a la Fàbrica Moritz (ronda de Sant Antoni, 39); El Nou, que va ser Semon Nou (Santa Fe de Nou Mèxic, 15) i ressuscita amb extreballadors; Bar Omar (Amigó, 34), on Omar Díaz serveix bones tapes, i Auto Rosellón (Rosselló, 182), concessionari de cotxes reconvertit en restaurant amb una carta viatjada.
- La nova Casa Blanca Les protestes contra Trump s’estenen per tot els EUA
- La relació post-Brexit La UE, Espanya i el Regne Unit segellen un acord polític històric sobre Gibraltar
- Tempesta judicial i política Una gravació de Koldo vincula Santos Cerdán amb comissions
- Mesures per al curs vinent Educació restringirà encara més l’ús de mòbils i pantalles als centres
- Els judicis del procés L’Audiència de Barcelona amnistia 35 processats pels preparatius de l’1-O
- CAS KOLDO El missatge de Santos Cerdán a Koldo que apunta a una manipulació de les primàries de 2014: "Sense que et vegi ningú poses les dues paperetes"
- Cinc platges de la Costa Brava per gaudir abans de l'arribada de l'estiu
- PAU 2025 Dels vídeos de gatets a TikTok a la primera filòsofa en la selectivitat: així ha sigut l’examen de Filosofia a Catalunya
- EL PERIÓDICO ACCEDEIX A L’INFORME DE 490 PÀGINES Koldo a Ábalos: «Santos s’ha quedat amb diners, bitllets de cinc-cents que li donava el de Guipúscoa (Antxón)»
- Ciència El mapa més gran de l’univers ja és a la xarxa: una finestra inèdita a l’origen i evolució de les galàxies