L’exotisme és a casa
17 restaurants per redescobrir la cuina catalana
Potser et costa més trobar una escudella i carn d’olla que un cebiche o un taco, però aquí t’ajudem amb unes quantes adreces que elaboren receptes nostrades

L’exotisme gastronòmic és, en teoria, el que arriba de latituds molt llunyanes i és desconegut per al comensal. Però un gurmet barceloní que exerceixi com a tal, poques coses el sorprendran. Tailandesos, peruans, mexicans... Totes les cuines del món són a la ciutat a cop de metro. Llavors, ¿què és exòtic avui dia?
Serem provocadors i respondrem: la cuina catalana. Amb prou feines hi ha restaurants que defensen el receptari nostrat, de manera que, per exemple, a l’hivern, trobar una escudella i carn d’olla pot ser una tasca esgotadora. Més difícil que trobar un cebiche. O un taco de ‘cochinita pibil’.
Així que ara et proposem un viatge per bons restaurants de Barcelona de cuina catalana. Són aquests.
Bo de Bernat
Alguns dels millors plats de cuina catalana a Barcelona, i a un preu de riure, surten de les mans d’una família de filipins, amb Bernardo Dalisay al capdavant. Tripa de xai, croquetes de sípia i conill amb cargols són alguns dels plats que valen la pena de Bo de Bernat.
JOK
JOK (Mallorca, 275) no és un restaurant secret però sí que hi ha un certa intriga per accedir-hi perquè és en un entresol del carrer de Mallorca. Porta tancada, el nom del local al revés en un cartell i una invitació: «Sí, és aquí». I, ¿què es menja en aquest lloc que fa uns mesos es deia Rilke i que manté l’enlluernadora cocteleria i l’estàtua de la Venus de Milo a la terrassa? Doncs unes gambes amb xocolata, una cassola amb personalitat. I més plats d’esperit burgès. Però per saber quins són, hauràs de llegir la crònica sobre JOK.
Windsor
Qui vulgui glamur i elegància, pot anar a aquest restaurant ubicat en una finca modernista per disfrutar d’una vetllada íntima. Llums centenaris, sostres amb relleus i motllures originals, música ambiental jazzística, obres d’art a les parets, flors fresques que donen la benvinguda, un aparcacotxes al qual deixar-li les claus... A la taula, plats de cuina catalana actualitzada com arròs, peix i marisc amb producte de temporada. Així és Windsor.
Petit Comitè / Gaig Barcelona
Carles Gaig va rellevar el seu amic íntim Nandu Jubany al capdavant d’aquest restaurant, el primer cuiner del qual va ser Fermí Puig. És com en els relleus: el testimoni de la gran cuina catalana passa de mà en mà. L’esperit és el mateix: cuina catalana tradicional amb el refinament de Gaig. Com a connexió, la coca de fuagràs caramel·litzat de Jubany, que queda a la carta a tall d’homenatge. Després de visitar-lo, aquesta és la crònica que va escriure Pau Arenós sobre Petit Comitè / Gaig Barcelona.
Xerta
Reflexiona bé el xef Fran López al dir que la ciutat rebenta de restaurants forans, tot i que per a molts ciutadans, el rebost del Delta de l’Ebre és més exòtic i remot que el japonès i el peruà. El Delta és una singularitat a només dues hores de cotxe. Sabem molt sobre el curri ‘thai’ i res de les caixetes, el mol·lusc en un sarcòfag. Doncs aquesta és la cuina que defensa el cuiner a Xerta.
Fonda Pepa
Pedro Baño i Paco Benítez reviuen els gustos antics amb una mirada nova en una altra estrena imprescindible durant l'empipador 2020. Pedro va ser professor de la Hofmann i ha estat a Caelis i Lluçanès i Paco va ser cap de cuina a L’Eggs i va passar per Noma. Personal de cases fastuoses que han triat, per a aquesta etapa de la vida, el ‘duralex’. Aquesta és la crònica de la visita de Pau Arenós a Fonda Pepa.
Al Kostat
Jordi Vilà, que l’agost del 2022 va complir discretament 20 anys al capdavant d’Alkimia, el restaurant amb estrella que dirigeix amb Sònia Profitós, renova ara l’escudella amb una mirada cinegètica i tres serveis. ¿On? A Al Kostat.
Can Vilaró
Can Vilaró, al costat del mercat de Sant Antoni, és un restaurant amb més d’un segle que, sense trastorns de receptari, renova la sang amb la tercera generació. A Barcelona, no hi queden gaires restaurants amb solera en els quals es mengi a preu moderat escollint de la carta, o d’una pissarra. A més, serveix especialitats gairebé extingides. Mantenir viva la triperia és un dels èxits. Això és el que es menja a .
7 Portes
Si un restaurant ven 100.000 racions d’arròs a l’any, de les quals 70.000 són de paella Parellada, deu ser que aquí van al gra tant els clients com els cuiners, que ho broden. Però aquí no només serveixen arròs, sinó molts altres plats d’èxit que han convertit en una institució el 7 Portes.
Glaciar
L’emblemàtic local barceloní, el més antic de la plaça Reial, canvia d’amos per oferir cuina catalana de qualitat, amb productes de temporada i proximitat i algun toc afrancesat a l’estil d’un bistró, a més de vins i còctels. També fan menús. Aquí t’ho expliquem tot sobre el renovat Glaciar.
Can Marlau
Amb gran experiència en restaurants famosos, Ferran Soler és per fi propietari després de ser ex de molts llocs amb gràcia (Saüc, Tickets, Bodega 1900, Bambarol...). Al seu escut d’armes, la cullera. Perquè aquí es cuina. Aquí t’explica Pau Arenós quins plats valen la pena després de la seva visita a Can Marlau.
Bullanga
Roger Sánchez, que va anar a Terra d’Escudella, ha obert una casa de menjars en la qual només serveix esmorzars potents i menús de migdia: és temps de bullici i gresca. Es diu Bullanga.
Roig Robí
Sembla que estàs assegut al pati de casa teva, amb el saló obert de bat a bat. Però a casa teva no hi pengen quadros de Tàpies a les parets, difícilment tindràs els arbres que t’envolten i per descomptat no cuinaràs com ho fan a Roig Robí.
Fermí Puig
Aquí hi ha plats com ‘agnolotti’ d’au, porc i vedella (bons), bullabessa (bona, bona), bacallà amb espinacs i romesco (bo, bo, bo), cansalada amb espardenyes (bona, bona), garrí amb poma i pinya (bo)... Així es menja a Fermí Puig.
Ca l’Isidre
Núria Gironès és al capdavant d’un dels restaurants amb més gràcia i prestigi de Barcelona. «Producte d’alta gamma», diu ella, «alta cuina catalana, mediterrània, amb influències italianes, franceses», remata. Així va ser la visita de Pau Arenós a Ca l’Isidre.
Tangana
Notícies relacionadesAls seus 58 anys, Josep Maria Masó torna com a propietari d’un restaurant, associat amb Àlex López, després de dues dècades de treballar per a altres, amb obertures amb carisma barceloní com les del Cañete i la terrassa Martínez. Les més recents, Carmina i Gala. Ara, fa cuina de mercat «sense pretensions»... però ¡atenció al tàrtar de cullera de Tangana!
Can Boneta
Joan Boneta, que abans de cuiner va ser arquitecte, segueix la tradició de servir arròs un dia de la setmana, estrella d’un dels serveis de migdia més valorats de Barcelona, que en paraules de Pau Arenós és de «cinc estrelles, cinc puntes, cinc forquilles i polze aixecat». Més enllà del menú de migdia, els Boneta sorprenen amb una qualitat notable a preus amistosos. Aquí tens tota la informació sobre Can Boneta.
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- 23 d’abril Una ‘badada’ deixa el diumenge de Sant Jordi sense obertura comercial a Barcelona
- Fenomen natural L’Àfrica s’està partint en dos: així quedarà
- Encreuament de dards L’emotiva carta de comiat de Dani Alves i la contundent resposta de Joana Sanz
- Votar contra el propi interès El que queda de la perversa moció de censura de Vox-Tamames
- Guerra d’Ucraïna Les tropes russes perden força a Bakhmut
- Iniciatives La firma energètica de la Generalitat aspira almenys a duplicar el seu pressupost de 25 milions el 2024
- Conflicte a l’est Guerra Rússia - Ucraïna avui: última hora de la guerra un any després de la invasió de Putin
- Primera plana de l’edició impresa La portada d’EL PERIÓDICO del 23 de març del 2023
- Informe de l’IPCC Canvi climàtic: ni dilacions ni traves
- Visita el 30 i 31 El Govern confirma que Sánchez viatja la setmana que ve a la Xina per invitació de Xi Jinping