L’exotisme és a casa

17 restaurants perquè Bruce Springsteen i els Obama tastin la cuina catalana

El ‘Boss’ visita Barcelona per actuar el 28 i 30 d’abril i potser li costa més trobar una escudella i carn d’olla que un cebiche o un taco, però aquí l’ajudem amb uns quants llocs que elaboren receptes nostrades

Barack Obama assistirà a Barcelona al concert de Bruce Springsteen aquest divendres

17 restaurants perquè Bruce Springsteen i els Obama tastin la cuina catalana
6
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

L’exotisme gastronòmic és, en teoria, el que arriba de latituds molt llunyanes i és desconegut per al comensal. Però a un gurmet barceloní que exerceixi com a tal, poques coses el sorprendran. Tailandesos, peruans, mexicans... Totes les cuines del món estan a la ciutat a cop de metro. Llavors, ¿què és l’exòtic avui dia?

Serem provocadors i respondrem: la cuina catalana. Amb prou feines hi ha restaurants que defensen el receptari nostrat, de manera que, per exemple a l’hivern, trobar una escudella i carn d’olla pot ser una tasca esgotadora. Més difícil que trobar un cebiche. O un taco de cochinita pibil.

Bruces Springsteen visita Barcelona per actuar el 28 i 30 d’abril (els Obama estaran al primer concert) i potser els costa trobar llocs que elaboren receptes nostrades. Així que, ja que venen fins aquí, els proposem un viatge per bons restaurants de Barcelona de cuina catalana. Són aquests.

Bo de Bernat

Alguns dels millors plats de cuina catalana a Barcelona, i a un preu de riure, surten de les mans d’una família de filipins, amb Bernardo Dalisay al capdavant. Tripa de be, croquetes de sípia i conill amb cargols són alguns dels plats que valen la pena del Bo de Bernat.

JOK

JOK (Mallorca, 275) no és un restaurant secret però sí que hi ha una certa intriga per accedir-hi perquè està en un entresol del carrer de Mallorca. Porta tancada, el nom del local al revés en un cartell i una invitació: «Sí, és aquí». ¿I què es menja en aquest lloc que fa uns mesos es deia Rilke i que manté l’enlluernadora cocteleria i l’estàtua de la Venus de Milo a la terrassa? Doncs unes gambes amb xocolata, una cassola amb personalitat. I més plats d’esperit burgès. Però per saber quins són, hauràs de llegir la crònica sobre el JOK.

Windsor

Qui vulgui glamur i elegància pot acudir a aquest restaurant ubicat en una finca modernista per disfrutar d’una vetllada íntima. Llums centenaris, sostres amb relleus i motllures originals, música ambiental jazzística, obres d’art a les parets, flors fresques que donen la benvinguda, un aparcacotxes a qui deixar-li les claus... A la taula, plats de cuina catalana actualitzada com ara arrossos, peix i marisc amb producte de temporada. Així és el Windsor.

Petit Comitè / Gaig Barcelona

Carles Gaig va rellevar el seu íntim amic Nandu Jubany al capdavant d’aquest restaurant, on Fermí Puig va ser el seu primer cuiner. És com en els relleus: el testimoni de la gran cuina catalana passa de mà en mà. L’esperit és el mateix: cuina catalana tradicional amb el refinament gaignià. Com a connexió, la coca de fuagràs caramel·litzat de Jubany, que queda a la carta a tall d’homenatge. Després de visitar-lo, aquesta és la crònica que va escriure Pau Arenós sobre el Petit Comitè / Gaig Barcelona.

Xerta

Reflexiona bé el xef Fran López al dir que la ciutat està ple a vessar de restaurants forans, tot i que per a molts ciutadans, el rebost del delta de l’Ebre és més exòtic i remot que el japonès o el peruà. El Delta és una singularitat a només dues hores de cotxe. En sabem molt sobre el curri thai i res de les caixetes, aquest mol·lusc en un sarcòfag. Doncs aquesta és la cuina que defensa el cuiner a Xerta.

Fonda Pepa

Pedro Baño i Paco Benítez reviuen els sabors antics amb una mirada nova en una altra estrena imprescindible en el feixuc 2020. El Pedro va ser professor de la Hofmann i ha sigut al Caelis i al Lluçanès i el Paco va ser cap de cuina a L’Eggs i va passar pel Noma. Personal de cases fastuoses que han triat, per a aquesta etapa de la vida, el Duralex. Aquesta és la crònica de la visita de Pau Arenós a la Fonda Pepa.

Al Kostat

Jordi Vilà, que l’agost del 2022 va complir discretament 20 anys al capdavant de l’Alkimia, el restaurant amb estrella que dirigeix amb Sònia Profitós, renova ara l’escudella amb una mirada cinegètica i tres serveis. ¿On? A l’Al Kostat.

Can Vilaró

Can Vilaró, al costat del mercat de Sant Antoni, és un restaurant amb més d’un segle que, sense trastorns de receptari, renova la sang amb la tercera generació. No queden a Barcelona gaires restaurants amb solera on es mengi a preu moderat escollint de la carta, o d’una pissarra. A més, serveix especialitats gairebé extingides. Mantenir viva la triperia és un dels èxits. Això és el que es menja a .


7 Portes

Si un restaurant ven 100.000 racions d’arròs a l’any, de les quals 70.000 són de paella Parellada, deu ser que aquí van al gra tant els clients com els cuiners, que el broden. Però aquí no només serveixen arrossos, sinó molts altres plats d’èxit que han convertit en una institució el 7 Portes.


Glaciar

L’emblemàtic local barceloní, el més antic de la plaça Reial, canvia d’amos per oferir cuina catalana de qualitat, amb productes de temporada i proximitat i algun toc afrancesat a l’estil d’un bistró, a més de vins i còctels. També fan menús. Aquí t’ho expliquem tot sobre el renovat Glaciar.


Can Marlau

Amb gran experiència en restaurants famosos, Ferran Soler és per fi propietari després de ser ex de molts llocs amb espurna (Saüc, Tickets, Bodega 1900, Bambarol...). Al seu escut d’armes, la cullera. Perquè aquí es cuina. Aquí t’explica Pau Arenós quins plats valen la pena després de la seva visita a Can Marlau.


Bullanga

Roger Sánchez, que va estar al Terra d’Escudella, ha obert una casa de menjars on només serveix esmorzars potents i menús de migdia: és temps de bullici i gresca. Es diu Gatzara.


Roig Robí

Sembla que estàs assegut al pati de casa teva, amb el saló obert de bat a bat. Però a casa teva no hi ha quadros de Tàpies penjats a les parets, difícilment tindràs els arbres que t’envolten i per descomptat no cuinaràs com ho fan a Roig Robí.


Fermí Puig

Aquí hi ha plats com l’‘agnolotti’ d’au, porc i vedella (bons), bullabessa (bona-bona), bacallà amb espinacs i romesco (bo-bo-bo), cansalada amb espardenyes (bona-bona), garrí amb poma i pinya (bo)... Així es menja al Fermí Puig.


Ca l’Isidre

Núria Gironès és al capdavant d’un dels restaurants amb més solera i prestigi de Barcelona. «Producte d’alta gamma», diu ella, «alta cuina catalana, mediterrània, amb influències italianes, franceses», remata. Així va ser la visita de Pau Arenós a Ca l’Isidre.


Tangana

Notícies relacionades

Als seus 58 anys, Josep Maria Masó torna com a propietari d’un restaurant, associat amb Àlex López, després de dues dècades de treballar per a altres, amb obertures amb carisma barceloní com les del Cañete i la Terrassa Martínez. Les més recents, Carmina i Gala. Ara fa cuina de mercat «sense pretensions»... però ¡atenció al tàrtar de cullera del Tangana!


Can Boneta

Joan Boneta, que abans de cuiner va ser arquitecte, segueix la tradició de servir arròs un dia de la setmana, estrella d’un dels serveis de migdia més valorats de Barcelona, que en paraules de Pau Arenós és de «cinc estrelles, cinc puntes, cinc forquilles i polze aixecat». Més enllà del menú de migdia, els Boneta sorprenen amb una qualitat notable a preus amistosos. Aquí tens tota la informació sobre Can Boneta.