Taula de festa

5 receptes fàcils per triomfar la Nit de Nadal o la Nit de Cap d’Any

  • Diverses propostes senzilles que us facilitaran l’èxit sense gran esforç si organitzeu algun dels sopars d’aquestes dates assenyalades

5 receptes fàcils per triomfar la Nit de Nadal o la Nit de Cap d’Any

El Periódico

3
Es llegeix en minuts

Amb l’arribada del nadal, molts planegen els tradicionals sopars de la Nit de Nadal i la Nit de Cap d’Any als seus domicilis. Tots estem familiaritzats amb les receptes més tradicionals, aquelles que s’hereten durant generacions en una mateixa família i que no falten a la taula les nits més assenyalades de l’any. No obstant, de vegades no tenim gaire temps per preparar grans menges.

Per això, cada vegada es tendeix més a buscar la simplificació. Plats senzills que siguin adequats per al sopar de tota la família, que agradin tant a grans com a petits i que es puguin elaborar sense gaire esforç en importants quantitats perquè ningú es quedi amb gana.

En les següents línies plantegem algunes opcions perquè el vostre sopar de la Nit de Nadal o de Cap d’Any sigui tot un èxit, sense que hàgiu de passar tot el dia entre fogons per fer-lo.

Crema de marisc

Per treure’ns el fred propi d’aquestes dates, el millor és començar la vetllada amb una saborosa crema de marisc calenta. Per a la seva elaboració podeu utilitzar gambes, llagostins o gambons. Comenceu pelant-los i retirant els caps, amb els quals realitzareu un fumet, escalfant-los amb oli d’oliva i afegint-hi brou de peix. Peleu i trossegeu pastanagues, carbassa, patata i porro. Ofegueu totes aquestes verdures en una cassola i afegiu-hi sal i pebre al gust. Incorporeu-hi una mica de vi, deixeu que s’evapori l’alcohol, i llavors, afegiu-hi el fumet. Deixeu-ho coure uns deu minuts, incorporeu-hi les gambes o llagostins, feu-ho bullir una mica més i tritureu bé la crema. Si voleu podeu guardar algun llagostí sencer per deixar al final com a decoració.

Ous farcits de guacamole

Un pas més en un plat habitual d’aquestes dates. Si esteu cansats dels habituals ous farcits de tonyina i tomàquet, olives o maionesa, podeu modernitzar aquesta proposta elaborant el vostre propi guacamole. D’una banda, bulliu els ous i retireu els rovells de la manera tradicional. Mentrestant, per realitzar el guacamole, peleu i piqueu l’alvocat, afegiu-hi sal, pebra, llimona i una mica de coriandre, barregeu-ho tot amb els rovells prèviament retirats i ompliu els ous decorant al gust.

Vieires a la gallega

Peleu unes cebes i trossegeu-les a trossos molt petits, igual com el pernil (en aquest últim cas podeu fer-ho fins i tot amb una picadora). Poseu una cassola amb oli d’oliva a foc lent i segelleu-hi els trossets de pernil durant un o dos minuts. Afegiu-hi la ceba i sofregiu durant tres minuts més, sempre removent perquè no s’enganxi. Afegiu-hi un vas de vi blanc, deixeu evaporar l’alcohol durant cinc minuts, afegiu-hi tomàquet fregit i deixeu cuinant, amb una mica de julivert, durant deu minuts més. Ompliu la closca de les vieires amb el sofregit resultant, escalfeu el forn a 200º i aneu cobrint-ho tot amb una fina capa de pa ratllat. Podeu abaixar una mica la temperatura durant el procés. Deixeu que es cuini entre 12 i 15 minuts, més dos de gratinat, sempre vigilant que no es cremi. És preferible menjar-ho calent, immediatament després de la seva elaboració.

Filet de vedella amb salsa de cabrales

Notícies relacionades

La carn és, en moltes ocasions, el plat estrella de les grans celebracions. Amb aquesta proposta, us costarà poc preparar-la i sorprendreu gratament els vostres convidats. Tingueu el filet salpebrat i segelleu-lo a foc fort durant uns instants. Mentrestant, preescalfeu el forn a 190º. Aneu barrejant el formatge cabrales amb nata líquida, removent amb unes barnilles. El temps d’enfornat dependrà del gruix de la carn, però podeu calcular uns quatre minuts de mitjana. Emplateu-lo amb gràcia i assaoneu-lo amb una mica de farigola o romaní.

Bolets ‘xiitake’ caramel·litzats amb salsa de soja

Una recepta asiàtica fàcil de preparar i que sol agradar a tota mena de comensals. Foneu en una cassola una mica de mantega, afegiu-hi alls molt picats i una mica de julivert i sofregiu durant tres minuts. Aneu netejant els bolets i talleu-los a la mida que desitgeu. Saltegeu-ho tot durant cinc minuts. D’altra banda, col·loqueu en un bol salsa de soja, aigua i una petita quantitat de sucre morè, barregeu-ho tot bé i incorporeu-ho als bolets. Escalfeu-ho durant deu minuts més i el plat estarà llest per ser consumit. No deixeu que es refredi.