Aquí no tirem res

Si t’ha sobrat tortell o ‘panettone’, aprofita les restes amb aquestes idees

  • Torrades, tiramisú, sandvitxos mixtos i fins i tot ous ranxers per menjar-se els últims trossos

Si t’ha sobrat tortell o ‘panettone’, aprofita les restes amb aquestes idees
3
Es llegeix en minuts

A mesura que el Nadal camina cap al final, va minvant la nostra gana. És lògic: portem ja gairebé 15 dies menjant i bevent com si s'hagués d'acabar el món. Pel camí, es van quedant retalls dels clàssics d’aquestes dates, com el tortell de Reis o el ‘panettone’, que s’assequen a poc a poc, perdent la gràcia... Però hi ha maneres de fer-los reviure amb receptes i idees delicioses que, a més, ens permeten veure aquests dolços amb uns altres ulls. Si tens restes escampades per la cuina, pren nota.

Al rescat del ‘panettone’

Angelo Marino, cuiner del restaurant italià Forneria Ballaró (Madrid), no malgastaria ni un tros d’un ric ‘panettone’ clàssic amb panses. «Es pot preparar un ‘tiramisú’ amb les restes que ja no vulguem menjar-nos tal qual. Per a això, tallem el ‘panettone’ en tires i el remullem en cafè preparat amb un rajolí d’‘amaretto’ o ‘grappa’ i li afegim crema de ‘mascarpone’ sense escatimar», explica. Els més petits de la casa poden «redescobrir el ‘panettone’ untant Nutella o menjant-se’l amb plàtans tallats a rodanxes».

Per als que volen anar una mica més enllà, Marino anima a llescar-lo i preparar «sandvitxos salats, des del clàssic mixt de pernil i formatge a qualsevol altre amb l’embotit que preferim. També podem menjar-lo amb un ‘foie’ fresc a la planxa». Una altra opció és «esgrunar-lo i barrejar-lo amb un paté de fetge d’au juntament amb un rajolí de brandi per utilitzar-lo com a farcit d’un gall dindi al forn».

Però no només el ‘panettone’ de panses és aprofitable després de perdre la hidratació, també es poden insuflar nous aires al de xocolata. Hernán González, xef del restaurant La Burbujería de Madrid, suggereix preparar una torrada, «infusionant-lo en llet amb cardamom i pell de taronja». També proposa un púding, «afegint simplement uns ous batuts i llet i amarant bé el que quedi de ‘panettone’ a la barreja. El fiquem al forn i ja està. És una recepta d’aprofitament perfecta».

¿Què fem amb les restes del tortell?

Pan.Delirio. pot presumir d’elaborar un dels millors tortells de Madrid. Javier Cocheteux, pare i fill, són al capdavant d’aquest obrador en què venen (i molt) una celebrada torrada de tortell disponible durant tot l’any. «Llesquem els tortells a fines làmines que assequem al forn a 90 graus durant unes tres hores. Després, les remullem en llet aromatitzada molt calenta, les passem per ou i les enfornem en lloc de fregir-les», expliquen. A més, també proposen unes sopes de llet. Preparar-les és senzillíssim: tan sols cal escalfar les restes de tortell sec en una cassola amb llet i servir-los al gust de cada un...

Des de La Magdalena de Proust, un altre obrador madrileny que aposta per les preparacions ecològiques, recomanen treure partit de les restes (si és que queden) de tortell preparant un ‘tiramisú’. «Batem formatge mascarpone, sucre i rovells i ho unim tot amb unes clares a punt de neu. Remullem les llesques de tortell en cafè aromatitzat amb cardamom i anem muntant el ‘panettone’. Per a això, alternem capes de tortell, mascarpone i cacau empolvorat», expliquen.

Però hi ha més maneres de treure or d’un tortell que ja ha viscut dies millors. Hernán González creu que el tortell pot funcionar bé per a «uns ous ranxers, substituint les habituals truites de blat de moro». «Torrem una mica el tortell i hi posem a sobre els ous preparats al plat, béicon passat per la paella i una salsa de tomàquet picant».

Notícies relacionades

Una altra bona idea del cuiner de La Burbujería és preparar «unes molles dolces». El que proposa és «esgrunar el tortell i ofegar-lo amb una mica de mantega i, finalment, servir-lo amb trossos de fruita i amb una nata batuda».

Un últim suggeriment: preparar un ‘croque monsieur’. «Crec que pot funcionar molt bé si utilitzem el tortell com si fos pa de motllo i fem un sandvitx mixt que després cobrim amb beixamel i gratinem al forn». Sens dubte, sona deliciós. Amb propostes com aquestes, el Nadal bé pot allargar-se fins a finals de gener...