Concurs dolç

Aquests són els dos millors ‘panettones’ artesans d’Espanya

  • Yan Duytsche, de Dolç (Sant Cugat), repeteix el triomf del 2016 en la categoria de millor peça clàssica i Rafa Aguilera, de Cal Jan (Torredembarra i Tarragona), s’imposa en la divisió de xocolata

Aquests són els dos millors ‘panettones’ artesans d’Espanya
3
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Els pastissers Yan Duytsche i Rafael Aguilera s’han imposat aquest dimarts a gairebé 70 participants en la sisena edició del concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya 2021, que organitza l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB).

La pastisseria Dolç Par Yann Duytsche, de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) ha guanyat en la categoria de ‘panettone’ clàssic (de fruites). Duytsche, que ja va triomfar en la primera edició del concurs, el 2016, es va formar a l’Escola Hôtelière du Touquet-Paris Plage, però on més va aprendre va ser a Moulin de Mougins (tres estrelles Michelin), del xef Roger Vergé, on va exercir de segon de pastisseria. També va treballar a Baixas (Barcelona) i a l’establiment de Daniel Giraud, elegit millor Obrador de França. El 2006 va obrir el seu propi negoci, Dolç, on practica pastisseria d’autor, amb receptes pròpies i elaboracions sempre artesanals.

Cal Jan, amb establiments a Torredembarra i al mercat de Tarragona, s’ha imposat en la categoria de xocolata. Els lideren dos joves pastissers, Rafael Aguilera i Magí Rovira, formats a l’Escola de Pastisseria Hoffman i amb experiència amb professionals com Toni Viñas, Jordi Bordas, Josep Maria Rodríguez i Eugeni Muñoz. Fan pastisseria d’autor, moderna, i un dels seus punts diferencials són els seus creatius pastissos individuals.

Sabor, olor, molla i forma

A la final del concurs, que s’ha celebrat a Gastronomic Forum Barcelona, un jurat format per prestigiosos professionals del sector com Iban Yarza, Lot Roca i els italians Giuseppe Piffaretti i Giambatista Montanari ha valorat el sabor, l’olor, l’estructura de la molla i la forma, entre altres factors. Seguint les bases del concurs, els participants en la categoria ‘clàssic’, han hagut d’entregar dos ‘panettones’ artesans de fruites (llimona o cedre, taronja i panses), d’elaboració pròpia, amb corona de sucre llustre, d’entre 1.050 i 1.150 grams. Si participaven en la categoria ‘xocolata’, han hagut d’entregar ‘panettones’ de xocolata negra o amb llet (mínim 40% de cacau) i també amb un pes d’entre 1.050 i 1.150 grams.

Els pastissers guanyadors obtenen el guardó a l’establiment amb el Millor Panettone Artesà d’Espanya 2021, un premi de 1.000 euros i la possibilitat de competir a la Copa del Món del ‘Panettone’ del 2022. Tots dos se sumen als premiats en les passades edicions, en les quals només es premiava el millor ‘panettone’ de fruites: Xocosave (2020), Cloudstreet (2019), Ochiai (2018), Oriol Balaguer (2017) i Dolç Part Yann Duytsche (2016).

‘Boom’ en els últims anys

Notícies relacionades

Aquestes postres han viscut un autèntic ‘boom’ en els últims anys al nostre país. Un dolç d’origen milanès i amb diverses llegendes sobre el seu origen, com la que assegura que va néixer a la mansió d’un duc de Milà al segle XV quan, per accident, al cuiner se li van cremar les postres i un dels servents, de nom Toni, va elaborar un pa dolç amb ous, farina, llard, cítrics i raïm. Va tenir tant èxit que molts el van començar a elaborar sota el nom de «pa de Toni».

La Copa del Món del ‘Panettone’, el 6 i 7 de novembre

Els pròxims 6 i 7 de novembre, els pastissers Maties Miralles (Forn des Pla de Na Tesa, Mallorca), Adan Sáez (Xocosave, Riudoms) i Tonatiuh Cortés (Cloudstreet, Barcelona) competiran a la final de la Copa del Món del ‘Panettone’, que es disputarà a Lluer (Suïssa). El primer ho farà en la categoria de xocolata, després de competir amb pastisseries de tot Europa per obtenir el pas a la final. Sáez i Cortés, els dos últims guanyadors del concurs Millor ‘Panettone’ Artesà d’Espanya, competiran en la categoria de clàssic (de fruites). El guanyador es coneixerà el dia 7 de novembre.

Temes:

Gastronomia