FET A CASA
Una recepta en 15 minuts: amanida Waldorf amb iogurt
Plats fàcils i reeixits amb els quals pots triomfar sense perdre gaire estona

QUÈ
Pomes fuji
Enciams
Branca d’api
Nous
Iogurt grec
Oli d’oliva
Pebre negre
Sal
COM
Per a les pomes: netegeu i talleu-la a grills amb el ganivet, conservant-ne la pell.
Per als enciams: barregeu fulles d’enciam de roure i de llet o trocadero. Talleu amb les mans.
Per a les nous: partiu-les per la meitat. És com obrir cervells.
Per a l’api: trieu-ne una branca tendra i trossegeu-la. La seva olor característica, que recorda a les intimitats, us perforarà el nas.
Per a la salsa: barregeu el iogurt grec amb oli, pebre i sal. Heu d’aconseguir una salsa fluida com una crema de bellesa.
Emplatat: col·loqueu a la base els enciams; a sobre, les pomes i el seu fulgor en vermell; repartiu l’api i les nous, sal, pebre i oli d’oliva. Poseu-hi per sobre el iogurt enriquit.
PER QUÈ
L’amanida Waldorf és un dels (pocs) plats universals, plats amb cognom que tant poden aparèixer en un aeroport, en un supermercat o en un restaurant envanit.
La recepta original va ser creada per Oscar Tschirky, maître del Waldorf-Astoria, quan el millor hotel de Nova York ocupava l’espai on avui s’aixeca a l’Empire State Building. El King Kong no té paper en aquesta obra. Les autories sempre són discutibles: Oscar la va publicar en un llibre el 1896 sense aclarir la participació del xef executiu de la casa, Edouard Beauchamp.
Al receptari d’Oscar, només tres línies: peleu i talleu dues pomes, api i afegiu-hi maionesa. ¡I ja està! Poma-api-maionesa, i a córrer. Un miracle, aquest triomf, només comprensible per la influència de l’hotel i els seus clients.
Segur que els lectors deuen haver trobat una Waldorf amb nous i amb una pila de coses més. La nou acostuma a ser present en l’amanida (cal utilitzar més fruita seca), i ha format part dels ingredients de la Waldorf que servien a l’Hotel Waldorf de Nova York (al nou emplaçament) i que s’assemblava molt poc a la Waldorf original.
En aquesta versió, la maionesa ha sigut substituïda pel iogurt, que és més sa. I l’enciam serveix de coixí i d’ampliació de tan pobra convocatòria: poma-api-maionesa.
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Estàs llegint un contingut especial elaborat per la redacció dEl Periódico per la seva comunitat de lectors.Per gaudir dels continguts de +Periódico has de navegar registrat. No té cap cost, però et permet accedir a la nostra informació i serveis de qualitat.
- TU I JO SOM TRES El ‘sorpasso’ d’Alfonso Arús
- La rebotiga de l’èxit C. Tangana i Rosalía: així es forgen les superestrelles globals
- L’HERÈNCIA DEL NOU PRESIDENT El que queda del Barça
- LA COMISSIÓ DE SALUT PÚBLICA El tancament de Setmana Santa rep el primer vistiplau de les autonomies
- Investigació fiscal Els préstecs d’‘amics’ al rei emèrit, a l’objectiu d’Hisenda
- El Rei i Sánchez visiten la Seat a Martorell | Última hora en directe
- Helena i Cristina diuen que es van vacunar per poder visitar Joan Carles «regularment»
- La pregunta d’‘Aquí, amb Josep Cuní’ i EL PERIÓDICO ¿Subscriu la queixa dels empresaris en l’acte de dijous?
- Informe a la fiscalia La Policia atribueix un delicte d’odi a la jove falangista que va denigrar els jueus
- AUTOMOCIÓ El Govern central, Seat i Iberdrola impulsaran la primera fàbrica de bateries d’Espanya